Hopp til innhold
Flom i Libya
Foto: AP

Libya

Oppsummert

Libya har vært plaget av politisk uro i lang tid. I september har de også blitt hardt rammet av uværet Daniel. Flere tusen mennesker er fryktet omkommet.

  • Tunisia, Algerie og Libya i samtaler om regional koalisjon

    Tunisia arrangerte mandag «et første rådgivende møte» med ledere fra Algerie og Libya om å opprette en regional koalisjon i Maghreb.

    Målet med koalisjonen er å fremme «sikkerhet, stabilitet og utvikling i hele regionen», sier Tunisias utenriksminister Nabil Ammar i en uttalelse.

    – Denne konsultasjonen bør ikke begrenses til politiske spørsmål, men bør inkludere alle områder innen økonomisk og sosial utvikling for innbyggerne i de tre landene, sier Ammar. Planen er å holde tilsvarende møter hver tredje måned.

    Beslutningen om å holde møtet ble tatt av de tre landenes presidenter da de møttes på et energitoppmøte i Algerie forrige måned.

    (NTB)

  • Statsministerbolig i Libya truffet av granater

    Boligen til Libyas statsminister, Abdul Hamid Dbeibah, er truffet av rakettdrevne granater. Det melder Reuters ved midnatt norsk tid. Ingen skal være skadd, ifølge en minister i Libya.

    Libya har i dag to rivaliserende regjeringer. Statsminister Abdelhamid Dbeibahs FN-støttede regjering holder til i Tripoli, mens en regjering i øst støttes av opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans LNA-milits.

    (NTB)

  • Tunisia stenger Libya-grenseovergang etter sammenstøt

    Tunisia har midlertidig stengt en grenseovergang til Libya etter et væpnet sammenstøt på libysk side, melder NTB.

    Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

  • Medier: Danmark deltok i angrep som kostet sivile livet i Libya

    Nedgraderte rapporter viser at Danmark deltok i angrep der sivile ble drept i Libya i 2011, ifølge Altinget og The Guardian.

    Rapportene skal ha blitt holdt hemmelig helt siden 2012. Alltinget skriver at de ba om innsyn, og at dokumentene nå er nedgradert.

    Det danske forsvarsdepartementet opplyser at de har bedt Forsvarskommandoen igangsette en vurdering av saken.

    Alltinget har jobbet med saken sammen med The Guardian og Airwars. Danmark var ett av en rekke Nato-land som gjennomførte luftangrep mot regjeringsstyrker i Libya i 2011. Operasjonen bidro til at opprørere klarte å styrte landets mangeårige leder Muammar Gaddafi.

    Også Norge deltok i militæroperasjonen. Jan Petersen, som ledet utvalget som gransket den norske Libya-operasjonen, sier det ikke er indikasjoner på at Norge var involvert i brudd på humanitærretten i Libya.

    (NTB)

  • Produksjonen stengt ved Libyas største oljefelt på grunn av demonstrasjoner

    Produksjonen ble søndag stanset ved Libyas største oljefelt på grunn av protester. Det opplyser det statlige oljeselskapet i landet.

    Demonstranter som protesterte mot drivstoffmangel, tvang fram stansen på oljefeltet Sharara sør i landet, ifølge libyske myndigheter. Demonstrantene krever også at veier og infrastruktur i den sørvestlige Fezzan-regionen blir reparert. De sperret også av oljefeltet to dager i juli.

    Forhandlinger mellom partene er i gang for å få produksjonen opp å gå igjen.

    Stansen fører ifølge selskapet til at det ikke blir noen råoljeforsyning til Zawiya-terminalen på Middelhavskysten.

    Libya produserer mer enn 1,2 millioner fat olje per dag. Sharara er det største feltet i landet med en kapasitet på opptil 300.000 fat per dag.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no