Hopp til innhold
Demonstrasjon til støtte for den FN-støttede regjeringen i Libya. Libysk flagg.
Foto: MAHMUD TURKIA / AFP/Tne Scanpix

Libya

Oppsummert

I Libya er det håp om våpenhvile mellom de to rivaliserende regjeringene med hver sin væpnede styrke. I vest regjerer en FN-støttet regjering ledet av Fayez al-Sarraj. I øst har LNA-militsen kontroll, ledet av Khalifa Haftar.

 • Mange drept i sammenstøt i Libya

  Minst 23 mennesker ble drept og over 140 er såret i sammenstøt mellom rivaliserende militsgrupper i Libyas hovedstad Tripoli lørdag.

  I tillegg er 64 familier blitt evakuert fra områder der sammenstøtene har funnet sted. Det opplyser det libyske helsedepartementet i en oppdatering sent lørdag kveld.

  Natt til lørdag ble det hørt skyting og eksplosjoner flere steder i byen, og skuddvekslingen fortsatte gjennom lørdagen. Flere sivile skal ha havnet i kryssilden.

  Kampene i Tripoli lørdag skal være de verste på to år.

  (NTB/Aljazeera)

 • Voldelige sammenstøt i Libya

  Minst to personer skal ha blitt drept og mange er såret i sammenstøt mellom rivaliserende militsgrupper i Libyas hovedstad Tripoli.

  Natt til lørdag ble det hørt skyting og eksplosjoner flere steder i byen, og skuddvekslingen fortsatte gjennom lørdagen.

  Det er TV-stasjonen Al Jazeera som melder at to er drept, men det er ikke blitt offisielt bekreftet ennå.

  Ifølge lokale medier var det medlemmer fra militsgruppen Tripolis revolusjonsbrigade, ledet av Haitham Tajouri, som støtte sammen med en rivaliserende militsgruppe som ledes av den beryktede krigsherren Abdel-Ghani al-Kikli, også kjent som «Gheniwa».

  Libya har vært herjet av voldelige konflikter siden diktatoren Muammar al-Gaddafi ble styrtet og drept i 2011.

  De siste månedene har det vært en opptrapping av blodige sammenstøt, og FN sier i en uttalelse lørdag at de er svært bekymret over den eskalerende situasjonen.

  I juli ble 16 mennesker drept og 52 andre såret i kamper mellom ulike militser i Tripoli.

  (NTB/Aljazeera)

 • 20 migranter funnet døde på grensa mellom Libya og Sudan

  Et 20-tall migranter er funnet døde i grenseområdene mellom Libya og Sudan. De var trolig på vei fra Sudan med forhåpninger om et bedre liv i Europa.

  Ifølge det sudanske nyhetsbyrået SUNA ble 20 personer funnet døde, mens grensevaktene lyktes i å redde livet til åtte. Libyske migrasjonsmyndigheter sier at minst 15 døde er funnet, mens ni ble reddet og to er savnet. Alle var sudanere.

  Libyske og sudanske styrker samarbeider til tider om overvåkingen av grenseområdene i Sahara-ørkenen, som tusener av migranter reiser gjennom til Libya.

  Sudanske myndigheter mener de 28 migrantene var på vei gjennom Sahara i to lastebiler da de slapp opp for drivstoff og ikke hadde nok mat og vann.

  Tragedien er den siste i en lang rekke etter at Libya ble et viktig transittpunkt for migranter fra Afrika og Midtøsten som søker seg til Europa. I juni ble likene til 20 personer funnet nær grensa til Tsjad etter at de trolig døde av tørst da bilen deres fikk motorstopp.

  (NTB)

 • Minst fem personer omkom da tankbil eksploderte

  Libyske myndigheter sier at minst fem mennesker døde og 50 ble skadd etter at en tankbil tok fyr og eksploderte i byen Bent Bayya mandag.

  Det statlige nyhetsbyrået Libyan News opplyser at tankbilen veltet før den tok fyr og eksploderte. Ifølge byrået skal flere mennesker, til tross for advarsler, ha nærmet seg bilen for å samle opp bensin.

  Årsaken til ulykken er ikke kjent, men Fathi Bashagha, en av Libyas to rivaliserende statsministre, har beordret en etterforskning av hendelsen.

  (NTB)

 • Sivile drept i kamper i Tripoli

  Minst ni sivile ble drept og 25 andre såret da det natt til fredag brøt ut kamper mellom ulike militser i Libyas hovedstad Tripoli, opplyser nødetatene.

  Blant de drepte er et barn, opplyser nødetatene til TV-kanalen Al-Ahrar.

  Flere av dem som overlevde, er alvorlig skadd, og hundrevis måtte flykte for livet da kampene brøt ut.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no