Hopp til innhold
Demonstrasjon til støtte for den FN-støttede regjeringen i Libya. Libysk flagg.
Foto: MAHMUD TURKIA / AFP/Tne Scanpix

Libya

Oppsummert

I Libya er det håp om våpenhvile mellom de to rivaliserende regjeringene med hver sin væpnede styrke. I vest regjerer en FN-støttet regjering ledet av Fayez al-Sarraj. I øst har LNA-militsen kontroll, ledet av Khalifa Haftar.

 • FN melder om systematisk tortur av migranter i Libya

  FN har avdekket «overveldende bevis» for systematisk mishandling av migranter i Libya. De mener å ha funnet bevis for sexslaveri og krigsforbrytelser.

 • Libyas kystvakt avfyrte varselskot mot norskeigd skip

  Det stadfestar Trym Jacobsen, dagleg leiar i reiarlaget Hoyland Offshore til VG.

  Kystvakta skal ha avfyrt varselskot mot skipet «Ocean Viking», som er drive av organisasjonen SOS Méditerranée Switzerland.

  Jacobsen skildrar situasjonen som ikkje veldig trugande, men at skipet avgjorde å trekke seg ut.

  – Kystvakta segla i området rundt båten, og det blei avfyrt skot i lufta, seier han til VG.

  «Ocean Viking» er eitt av fleire skip i Middelhavet som bergar båtmigrantar i naud. I januar plukka skipet opp 37 menneske i ein overfylt gummibåt utanfor kysten av Libya.

 • Forsvunne uran er gjort greie for

  Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) melder at det meste av uranet som forsvann frå eit lager i Libya i førre veke no er gjort greie for.

  16. mars etterlyste IAEA ti tønner med i alt 2,5 tonn med uranmalmkonsentrat som ikkje var lagra på staden libyske styresmakter hadde oppgjeve.

  Same dag sa opprørsgeneralen Khalifa Haftar at uranet var knappe fem kilometer vekke frå anlegget. Atomenergibyrået melder i dag at det meste av uranet er tilbake på avtalt lagringsstad.

 • Forsvunnet uran har dukket opp igjen i Libya

  Tønnene med uranmalmkonsentrat som ifølge IAEA var forsvunnet i Libya, har dukket opp igjen, sier en talsmann for den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar.

  Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) etterlyste tidligere i uka ti tønner med i alt 2,5 tonn med uranmalmkonsentrat som ikke var lagret på det stedet libyske myndigheter hadde oppgitt.

  Torsdag opplyste en talsmann for opprørsgeneralen Khalifa Haftar at tønnene er funnet og at de befinner seg knappe 5 kilometer fra stedet der de tidligere var lagret. Dette er foreløpig ikke bekreftet av IAEA. (NTB)

 • 2,5 tonn uran forsvunnet i Libya

  2,5 med det radioaktive stoffet uran er forsvunnet fra Libya. Det melder FNs internasjonale atomenergibyrå IAEA, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Det ble ifølge IAEA oppdaget da inspektører besøkte stedet tirsdag, opplyser IAEA-sjef Rafael Grossi. Uranet skal ha blitt oppbevart i 10 tønner, men da IAEA-inspektørene ankom stedet tirsdag, var tønnene forsvunnet.

  IAEA har satt i gang etterforskning for å finne ut hvor tønnene kan ha tatt veien. de advarer om at uranet representerer en mulig strålingsfare og er en sikkerhetsrisiko.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no