Hopp til innhold
Øl
Foto: Tore Ellingseter

Utelivsbransjen

 • Skatteetaten avdekket feil hos to av tre utesteder i Oslo

  Skatteetaten gjennomførte nylig en sjekk av personallistekontroller hos 48 virksomheter i serveringsbransjen i Oslo. Etaten avdekket feil hos 31 av dem.

  Kontrollene ble gjennomført i starten av september. Stedene med feil i personallistene risikerer gebyrer på inntil 350.000 kroner, opplyser etaten i en pressemelding.

  – Regelverket for føring av personallister er ikke komplisert og har eksistert siden 2014, så dette bør alle virksomhetene i bransjen klare å følge. Hos noen er det snakk om en blanding av slurvefeil og manglende kunnskap, mens et mindretall ikke forholder seg til regelverket, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatteetaten.

  Der de avdekker grove og bevisste brudd på personallisteregelverket, finner de ofte flere regelverksbrudd, forklarer han.

  – Det kan derfor være aktuelt med utvidede kontroller mot noen av virksomhetene, sier Nilsen. (NTB)

 • Det skal bli tryggere på byen i Oslo

  Nå skal det bli lettere å si ifra om uønsket oppførsel på utesteder i Oslo, for eksempel seksuell trakassering.

  24 utesteder og Oslo kommune har gått sammen om prosjektet «Trygt sted».

  – Vi trenger bare en beskrivelse av personen for bortvise dem i fra utestedet, sier prosjektleder Amanda Deinboll til NRK.

  Planen er at utestedene finner en felles løsning for hvordan de jobber når gjestene eller de ansatte opplever negativ oppførsel.

  Pilotprosjektet får støtte av Oslo kommune.

 • Fellesforbundet: Egon-ansatte tør ikke si de er organiserte

  Fellesforbundet sier deres medlemmer på Egon-restauranter ikke ønsker at ledelsen skal vite at de er fagorganiserte. Det sier representanter i forbundet til Adresseavisen.

  Dan Robert Halshamn i Norrein Gruppen, som driver Egon-restaurantene, nekter for dette. Han sier Egon har respekt for organisasjonsfriheten.

  Resturant-kjeden er ifølge avisa blant de store aktørene på markedet som er uten tariffavtale.

 • Bekymret for restaurantene

  Høye strøm- og matvarepriser gjør at mange i utelivsbransjen på Sørlandet sliter nå.

  NHO Agder er bekymret for restaurantbransjen, og frykter at enkelte kan måtte stenge dørene.

  Regiondirektør Høye Gerhard Høyesen tror løsningen er å innføre fastpris på strøm.

  Høye Høyesen
  Foto: Svein Sundsdal/NRK
 • Mista 6000 tilsette i utelivet i Oslo

  I ein rapport frå Oslo Handelsstandsforening kjem det fram at utelivsbransjen mista 6000 tilsette i løpet av pandemien. Osloanalysen for 2021 slår fast at det gjekk med over 3000 i 2020, og om lag like mange i 2021.

  Likevel peika ikkje alle piler nedover for 2021.

  – Serveringsverksemdene auka omsetjinga med 13,5 prosent frå 2020, trass i at 2021 var endå meir nedstengt enn 2020. Det blir difor meir naturleg å samanlikne mot 2019, og då viser tala ein nedgang på 30,1 prosent, seier Bjørn Næss frå foreininga.

  Han er stadig i kontakt med plassar som har problem med å få tak i folk.

  – Med høg etterspurnad og for lite folk, skyt lønningane i vêret. Då blir det krevjande å drive for fullt og samstundes halde oppe servicenivået.

  Mange vel difor å redusere drifta, fortel Næss. Det skjer ved at dei stengjer ein dag i veka, opnar seinare på dagen eller fjernar nokre av borda for å få kabalen til å gå opp.

  Øl
  Foto: Tore Ellingseter / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no