Alkoholsalget har økt
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Alkohol

Oppsummert

Alkohol brukes i dagligtale om alkoholholdige drikker som øl, vin og brennevin. I Norge har staten hatt monopol på salg av brennevin og vin gjennom Vinmonopolet siden 1922. Alkoholmisbruk er et alvorlig helse- og samfunnsproblem. (SNL)

 • Vekst i salget av alkoholfri drikke i 2021

  Tall fra Vinmonopolet viser at det ble kjøpt 21 prosent mer alkoholfri drikke i Norge i 2021 enn året før.

  Økningen i salget av alkoholfri drikke er en del av en internasjonal trend, uttaler Vinmonopolet overfor Dagen.

  Det totale salget på Vinmonopolet økte med 2,5 prosent i 2021, og dermed var økningen i salget av alkoholfri drikke betydelig.

  – Vi ser nå en klar no-low-trend, som går ut på at kundene ønsker seg drikke som er lave på, eller helt uten, alkohol. Vi ser en klar dreining i etterspørselen. sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

  All drikke med 2,5 prosent alkohol eller mindre, kan kjøpes i vanlige matbutikker eller på kiosker. Vinmonopolet har enerett på å selge drikke med mer enn 4,7 prosent alkohol.

  Vinmonopolet registrerte først trenden i kjøp av alkoholfri drikke i 2014, og Nordahl tror den vil pågå i mange år fremover.

 • Får prikkar av kommunen

  Momentium Live får prikkar av kommunen etter ein skjenkekontroll på Jugendfest i Ålesund. Dette melder smp.no. Arrangøren får to prikkar for brot på alkoholforskrifta som seier at personar som er openbert påverka av rusmiddel ikkje må få adgang til skjenkestaden.

  Jugendfest i Ålesund 26.november 2021
  Foto: Synnøve Hole / NRK
 • Voldsskader på legevakta halvvert

  Skjenkestopp og nedstengning fører til at færre kommer inn på legevakta med brekt nese og blått øye.

  På Oslo skadelegevakt behandler de halvparten så mange voldsskader når det er skjenkestopp som i normale tider.

  Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Oslo skadelegevakt. Fra dagen den nasjonale skjenkestoppen ble innført i desember og frem til 9. januar behandlet Oslo Skadelegevakt bare 105 voldsskader.

  Det var like få voldsskader på legevakten under samme periode i fjor. Da var også kranene stengt i hovedstaden.

 • Irland hever minsteprisen for alkohol

  Irland innfører minsteprisar på alkohol i eit forsøk på å redusere misbruk og drikking blant mindreårige, skriv Bloomberg.

  Minsteprisen er 10 eurocent per gram alkohol på drikkevarer som blir selt i butikkar frå og med i dag. Det betyr at ei flaske vin vil koste minst 7,40 euro, og ein boks øl 1,70 euro. Frå før har Skottland same ordning.

  Kritikarar meiner dette vil føre til at fleire reiser over grensa til Nord-Irland, der det ikkje er minstepris på alkohol.

 • Nytt rekordår for Vinmonopolet

  Vinmonopolet anslår at dei vil selje 118,5 millionar liter vin, sprit og øl i 2021. Allereie 22. desember passerte dei fjorårets rekordsal på 115,5 millionar liter, skriv NTB.

  – Dette er nok ein rekord som kjem til å bli ståande veldig lenge. Truleg nokre tiår, så framt vi får bukt med pandemien og samfunnet kan opne opp igjen, seier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no