Hopp til innhold
Alkoholsalget har økt
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Alkohol

Oppsummert

Alkohol brukes i dagligtale om alkoholholdige drikker som øl, vin og brennevin. I Norge har staten hatt monopol på salg av brennevin og vin gjennom Vinmonopolet siden 1922. Alkoholmisbruk er et alvorlig helse- og samfunnsproblem. (SNL)

 • Doblet alkoholforbruk blant ungdom i Midt-Gudbrandsdalen

  Ungdomsskoleelevene i Midt-Gudbrandsdalen drikker nesten dobbelt så mye alkohol nå som for to år siden.

  Det viser en undersøkelse som er bestilt av politikerne i Ringebu, Nord-Fron og Sør-Fron, melder Gudbrandsdølen Dagningen.

  45 prosent av elevene sier at de også har sett foreldrene være beruset.

  Dette er alvor, og vi må tak i dette, sier ordfører Ole Tvete Muriteigen i Sør-Fron.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)

 • Alkoholsalget falt 9 prosent i 2022

  I 2022 ble det omsatt 401 millioner vareliter alkohol. Det er 37 millioner liter mindre enn året før, men fortsatt høyere enn før pandemien. Sammenlignet med 2021 falt alkoholomsetningen med 9 prosent i 2022, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Nedgangen i 2022 er klart størst for vin med 14 prosent nedgang fra året før. Tallene omfatter ikke alkohol kjøpt på taxfree, på grensehandel eller ellers i utlandet.

  – Salgsøkningen vi så under koronapandemien har antakelig sammenheng med at vi ikke hadde like stor mulighet til å kjøpe alkohol i utlandet. I 2022 har grensene vært åpne igjen, og dermed også muligheten for å kjøpe alkohol større, sier Jonas Eid Lauveng i SSB:

  (NTB)

 • Salget av rødvin har stupt

  Rødvinssalget i Norge har gått ned 14 prosent det siste året. Det viser statistikk fra Vinmonopolet, som TV 2 har omtalt.

  Musserende og hvitvin har bare gått ned henholdsvis én og fem prosent, selv om taxfree har åpnet.

  Spesielt markant er endringen på Oslos vestkant. Tidligere har rødvin dominert der som i Norge ellers, men nå selges det cirka like mye rødvin som hvitvin der.

  Vinjournalist i Dagens Næringsliv, Merete Bø, er ikke overrasket over endringen.

  – Jeg tror folk føler hvitvin og musserende er lettere å drikke. Og så passer det gjerne bedre til mat, sier hun.

  Bø forteller at alkoholtrender vanligvis først oppstår i Oslo vest, og deretter sprer seg til resten av landet.

  (NTB)

 • Ønsker debatt om alkoholservering i skianlegg

  Varaordfører Stine Akre i Trysil ønsker en debatt om alkoholservering i skianlegg, melder Østlendingen.

  I dag er det trolig mellom 30 og 40 steder i og rundt Trysilfjellet der det er skjenkebevilling, og hun mener det er et paradoks at dette blir markedsført som et familiested.

  – Selv om de alkoholpolitiske retningslinjene våre et tydelige, trenger vi et prinsippvedtak om at det ikke skal være skjenking på serveringssteder i eller i tilknytning til barneområdet, sier hun.

  Et enstemmig formannskap avslo denne uka en søknad om skjenkebevilling til et spisested i nærheten av barneanlegget.

  Stine Akre, varaordfører i Trysil
  Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no