NRK Meny
Normal

Fire av ti unge har jobbet uten kontrakt

En ny undersøkelse fra Norstat viser at hele fire av ti i alderen 18-25 har jobbet uten arbeidskontrakt i utelivsbransjen. Snart skal mange tusen ungdommer ut i sommerjobb, og tallene bekymrer LO.

kjøkken

Undersøkelsen fra Norstat viser at én av tre ungdommer har jobbet gratis overtid i utelivsbransjen.

Foto: colourbox

– Dette er alvorlig og spesielt i utelivsbransjen hvor man har høyt tempo og lange arbeidsdager. Hvis noen blir skadet eller ødelegger noe så står de ofte på bar bakke, sier ungdomssekretær i LO Sør-Trøndelag, Pål Henriksen Spjelkavik til NRK.

Får telefoner fra fortvilte foreldre

Pål Henriksen Spjelkavik

Ungdomssekretær i LO Sør-Trøndelag, Pål Henriksen Spjelkavik.

Foto: LO Sør-Trøndelag

Ungdomssekretæren holdt torsdag et foredrag for elever ved Charlottenlund videregående i Trondheim, blant annet om hvor viktig det er å ha arbeidskontrakt.

– Det må dere ha. Det er deres bevis på at dere jobber på arbeidsplassen, sa Henriksen Spjelkavik.

Han nevner også eksempler på situasjoner hvor det har gått galt.

– Det hender at jeg blir ringt opp av foreldre som er helt fortvilt fordi barna deres ikke får lønn. De har jobbet gjennom hele sommeren og får ikke ei krone, sa han til elevene.

Én av tre har jobbet gratis overtid

Undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat på oppdrag fra Treparts bransjeprogram uteliv, viser også at én av tre ungdommer har jobbet gratis overtid. Saken ble først omtalt av Dagbladet.

– Selv om mye er på stell i arbeidslivet, er det fortsatt en vei å gå når så mange har jobbet uten kontrakt og uten å få overtidsbetaling. Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for arbeidskontrakt og ordnede arbeidsforhold, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen i ei pressemelding.

I motsetning til flere i undersøkelsen har elev ved første året på design og håndverk ved Charlottenlund, Toril Anne Martinsen på 20 år, en arbeidskontrakt. Hennes sommerjobb er å kjøre taxi i Orkdal.

– Jeg synes det er viktig for jeg da ser hva jeg har rett til. Jeg forsto ikke så mye av den først, men arbeidsgiveren min gikk igjennom den med meg, sier Martinsen til NRK.

(Artikkelen fortsetter under):

servitør

Undersøkelsen fra Norstat viser at én av tre ikke vet hva en arbeidskontrakt skal inneholde og hver tredje ungdom har opplevd ting på jobben som de mener er «ugreit».

Foto: Colourbox

– Skriv ut egen arbeidskontrakt

Spjelkavik opplyser at det er fire ting som må være med i en arbeidskontrakt.

– Det er hvem, hva, hvor og når. Hvem er du, hvem er sjefen din og hvem er firmaet. Hva skal du gjøre på jobb, hvor skal du arbeide, når skal du møte opp og når er du ferdig. Det er ekstremt viktig, sier han.

Ungdomssekretærens tips til de som skal ut i sommerjobb er å gå inn på Arbeidstilsynets hjemmeside hvor man selv kan printe ut en standard arbeidskontrakt.

– Det kan være mange grunner til at sjefen ikke gir deg en kontrakt, for eksempel at personalsjefen er på ferie. Hvis man selv tar med seg en arbeidskontrakt, er det bare å be han skrive under, så slipper man uheldige situasjoner, sier Spjelkavik.

I månedene fremover skal 600 tillitsvalgte fra LO over hele landet oppsøke unge på sine arbeidsplasser. Og hvis du har spørsmål om arbeidskontrakt eller hvilke rettigheter du har kan du ringe sommerpatruljen på telefon 810 01 999.