Hopp til innhold
Oslo rådhus
Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Politikk i Oslo

Oppsummert

Byrådet i Oslo ledes av Raymond Johansen (Ap), og består av Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV.

 • Flere benker i byen

  Et enstemmig bystyre lover flere sittebenker i Oslo. Benkeforslaget kom fra Folkets Parti etter innspill fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

  Begrunnelsen for forslaget er at de som ikke kan stå lenge eller gå langt vil kunne bevege seg mer i byrommet hvis de kan sette seg ned og hvile innimellom.

  Byrådet skal utrede hvor det er mest behov for flere benker i forbindelse med arbeidet med Oslo-budsjettet for 2024.

 • Også Rødt vurderer mistillit mot helsebyråd

  Enda flere opposisjonspartier vurderer nå å stille mistillit mot helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo etter en rekke problemer ved Ullern helsehus.

  – Nå har høyresiden sagt at de vurderer mistillitsforslag, det tar vi på det største alvor. Vi skal vurdere dette grundig i partiet nå, sier gruppeleder Siavash Mobasheri i Rødt Oslo til TV 2.

  Rødt er til vanlig budsjettpartneren til byrådet, som er i mindretall i bystyret.

  I tillegg sier også Fremskrittspartiet og den uavhengige representanten Danny Chaudry at de vil slutte seg til vurderingen som Høyre, Venstre og Folkets parti gjør.

  Kristelig Folkeparti og Senterpartiet sitter foreløpig på gjerdet. De to partiene har én representant hver i bystyret i Oslo. Dersom alle opposisjonspartiene støtter mistillitsforslaget får det gjennomslag, og dermed vil helsebyråden måtte gå av.

  Årsaken er forholdene som er avdekket ved Ullern helsehus, der det fortelles om manglende omsorg, lite bemanning og ansatte som ikke kommer når de ringer. Det er høring om saken i bystyret 30. januar.

  Mobasheri mener saken er så alvorlig at den kan felle byråden.

  – Men om en ny byråd fortsetter med den samme politikken som føres i dag, har ikke mistillitsforslag noen betydning. Vi må få til noen politiske endringer som gjør at eldre i Oslo får verdighet. Det er det som er viktigst for oss. Hvis byrådet ikke er enig i dette, må vi vurdere et eventuelt mistillitsforslag, sier Mobasheri.

  Byrådsleder Raymond Johansen sa fredag at han hadde full tillit til sin helsebyråd.

  – Robert Steen har stått fantastisk i det, også gjennom pandemien. Men så betyr ikke det at det ikke er utfordringer i eldreomsorgen. Vi har gjort mye, men mye gjenstår, sier han. (NTB)

  Helsebyråd Robert Steen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Oslo tjener på budsjettforlik

  Oslo kommune sparer 75 millioner kroner på budsjettforliket på Stortinget før jul.

  Der ble det satt av penger til gratis SFO for andreklassinger i hele landet.

  Dette er et tilbud Oslo allerede hadde budsjettert med, og pengene kan dermed brukes til andre ting, skriver finansbyråd Einar Wilhelmsen i et notat til bystyret.

  Han vil komme tilbake til bruken av pengene – og den ekstra koronamilliarden Oslo fikk – i revidert Oslo-budsjett til våren.

 • Bygger brannstasjon uten en eneste parkeringsplass

  Oslo brannkorpsforening mener det er uforsvarlig at den nye brannstasjonen i Bjørvika bygges uten en eneste parkeringsplass.

  – Vi er avhengig av bilkjøring mellom stasjonene, og en plan for hvordan mannskaper skal komme seg raskt til stasjonen vår på kort tid ved ekstraordinære hendelser, sier fagforeningsleder Anna Lund Bjørnsen til Nettavisen.

  Ledelsen i Oslo brann- og redningsetat mener det samme. I fjor vår varslet de kommunen om behovet for parkeringsplasser.

  Miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) sier byrådet jobber med å finne en løsning på saken.

  – Det skal på plass en løsning for utrykningspersonell som kalles inn på kort varsel og for tjenestebilene. Vi ser på muligheten for faste plasser, alternativt om parkeringsarealer like ved kan benyttes uten at de reserveres fast, sier Stav.

  Hun poengterer at ansatte bør kunne bruke kollektivtransport til planlagte vakter, ettersom stasjonen ligger nær Oslo S.

 • Robert Steen trekker seg fra Ap Oslos valgliste

  Det skriver Steen, som er helsebyråd i Oslo, i et Facebook-innlegg tirsdag. I innlegget takker han de som har oppfordret han til å stille til valg, og tatt til orde for at han burde være høyere opp på lista.

  – Etter en helhetlig vurdering har jeg allikevel valgt å trekke meg fra prosessen og vil framover fokusere fullt og helt på oppgaven som helse- og eldrebyråd i en kompleks og utfordrende helse- og omsorgssektor, skriver Steen.

  Steen har vært byråd i Oslo de siste sju årene. Han var finansbyråd fra 2015 til 2019 og deretter helsebyråd fra 2019 og fram til nå. Han har imidlertid aldri sittet i bystyret. I november varslet han at han ønsket å stille til valg der.

  Oslo Arbeiderpartis nominasjonskomité foreslo å plassere ham på 19. plass, der flere forventet å finne byråden oppe blant de ti øverste. Nå har han altså trukket sitt kandidatur.

  (NRK/NTB)

  Helsebyråd i Oslo, Robert Steen
  Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ