Hopp til innhold
IS-flagg
Foto: MURAD SEZER / Reuters

Terrorgruppa IS

Oppsummert

Den islamske stat (IS) er en jihadistgruppe som kjempet for en egen islamsk statsdannelse i Midtøsten. Gruppa ble etablert i 2013 og erobret store landområder i Irak og Syria. I 2020 ble områdene gjenerobret og gruppas medlemmer drevet på flukt.

 • IS-leder bekreftet drept

  IS-leder Abu Hasan al-Hashemi al-Qurashi er drept, ifølge talsperson for ekstremistgruppen, Abu Omar al-Muhajir.

  Han opplyser ikke når eller hvor IS-toppen ble drept, men sier i en talemelding på Telegram at det skjedde i kamp.

  USAs militære bekrefter at al-Hashemi ble drept i Daraa-provinsen i sørlige Syria i midten av oktober av medlemmer av FSA-militsen. (NTB-AFP)

 • IS-leiar drepen

  IS-leiaren Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi er drepen. Det stadfestar ein talsmann i ei lydmelding på Telegram, ifølge Reuters.

  Det er Den frie syriske hær som står bak drapet, som fant stad i oktober. Det heiter det i ei utsegn frå det amerikanske forsvaret.

  Han seier ikkje noko om når og kvar leiaren skal ha blitt drepen.

  Gruppa har valt Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi som ny leiar.

  «Qurashi» visar til profeten Muhammeds stamme. IS-leiarane hevdar dei er etterkommarar av profeten.

  IS-talsmannen gav ikkje nokon detaljar om den nye leiaren, men sa at han skal vere ein «erfaren» jihadist.

  I februar i år vart den tidlegare IS-leiaren Abu Ibrahim al-Qurashi drepen i eit amerikansk raid i den syriske provinsen Idlib.

 • Kurdisk milits sier de kan bli nødt til å stanse vakthold av IS-leirer

  Den kurdiske militsen som holder vakt ved leiren al-Hol i Syria, sier de kan bli nødt til å stanse vaktholdet om Tyrkia innleder en bakkeoffensiv der.

  SDF-militsen sier til BBC at de ikke lenger vil ha ressursene til å sikre al-Hol ved en tyrkisk offensiv.

  Tyrkia har angrepet leiren og andre mål i regionen etter å ha beskyldt kurdiske separatister, blant dem YPG-militsen, for å stå bak bombeangrepet i Istanbul 13. november, hvor seks mennesker mistet livet. YPG er en sentral del av USA-støttede SDF. De kurdiske gruppene benekter å ha vært involvert i angrepet.

  SDF anklager Tyrkia for å bruke det som påskudd for en lenge planlagt offensiv inn i Syria.

  Den beryktede al-Hol-leiren i Syria rommer ifølge FN-tall 50.000 mennesker, hvorav rundt en femdel er utenlandske statsborgere. En stor del av dem antas å ha vært knyttet til IS. (NTB)

 • Amerikansk kvinne dømt for å ha ledet væpnede IS-kvinner

  En amerikansk kvinne som ledet en avdeling med væpnede IS-kvinner i Syria, er dømt til 20 års fengsel i USA.

  – Det er ingen tvil om at du støttet en terrororganisasjon, sa dommeren da dommen falt i Alexandria i den amerikanske delstaten Virginia tirsdag.

  Allison Fluke-Ekren (42), som vokste opp på en gård i Kansas, hadde konvertert til islam før hun i 2011 flyttet til Libya sammen med ektemannen og barna. Her ble hun tilknyttet ytterliggående islamister, ifølge dommen.

  Senere bodde hun i Irak og Syria, og hun var gift flere ganger med flere IS-medlemmer. I 2017 ledet hun en IS-gruppering med rundt hundre kvinner og jenter som ble trent i bruk av skytevåpen, granater og selvmordsbelter.

  Fluke-Ekren hevdet i retten at våpentreningen kun var ment for selvforsvar og at hun selv aldri var i kamp. Hun sa at hun angret på sine valg, men erklærte seg skyldig i anklagene om terror-relaterte lovbrudd. (NTB)

  Allison Fluke-Ekren, dømt for IS-medlemskap og terrortrening av andre kvinner.
  Foto: AP
 • Australia har hentet hjem kvinner og barn fra leir i Syria

  Australske myndigheter har hentet hjem fire kvinner og deres13 barn fra en al-Roj-leiren i Syria. Det opplyste landets innenriksminister Clare O'Neil på lørdag, melder Reuters.

  Myndighetene har dermed startet opp igjen et program for å hente hjem flere tiltalls kvinner og barn som er familiemedlemmer av IS-krigere.

  I 2019 hentet Australia åtte barn og barnebarn av døde IS-krigere.

  I sammenheng med at flere kvinner nå er hentet sa innenriksministeren at mulige ulovlige handlinger vil bli etterforsket. Lokale medier har tidligere meldt at noen av kvinnene kan bli straffeforfulgt for terrorisme.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no