Hopp til innhold
IS-flagg
Foto: MURAD SEZER / Reuters

Terrorgruppa IS

Oppsummert

Den islamske stat (IS) er en jihadistgruppe som kjempet for en egen islamsk statsdannelse i Midtøsten. Gruppa ble etablert i 2013 og erobret store landområder i Irak og Syria. I 2020 ble områdene gjenerobret og gruppas medlemmer drevet på flukt.

 • Syriske soldater drept i IS-angrep

  Ni syriske soldater ble drept i et angrep utført av jihadister fra ekstremistgruppen IS i Badia-ørkenen tirsdag, sier observatørgruppen SOHR.

  Ytterligere tre soldater ble såret i angrepet, som skjedde øst i provinsen Hama i det sentrale Syria, opplyser Syrian Observatory for Human Rights.

  IS har trappet opp angrepene i Syria de siste månedene, særlig i Badia-ørkenen, som strekker seg fra utkanten av hovedstaden Damaskus til grensen mot Irak.

  SOHR sier IS-ekstremister 2. februar drepte fem soldater av styrker som støtter Bashar al-Assads regjering. 9. januar ble minst 14 regjeringssoldater drept øst i provinsen Homs, ifølge den London-baserte observatørgruppen, som baserer sine rapporter på et nettverk av kilder i Syria.

  (NTB)

 • Svensk IS-kvinne begjært varetektsfengslet for folkemord

  Påtalemyndigheten i Sverige vil varetektsfengsle en kvinne som anklages for folkemord mot folkegruppen jesidier. Fra før er hun dømt for tilknytning til IS.

  Kvinnen i 50-årene fra det vestlige Sverige mistenkes for å ha begått folkemord i den syriske byen Raqqa, melder Sveriges Radio (SR).

  Påtalemyndigheten opplyser ikke i detalj hva kvinnen skal ha gjort, men det både voksne og barn skal være blant ofrene. Dette skal ha skjedd mellom 2014 og 2016. Kvinnen nekter straffskyld.

  Hun ble i 2022 dømt for seks års fengsel for grove krigsforbrytelser etter at hennes tolv år gamle sønn ble rekruttert som barnesoldat for terrororganisasjonen IS.

  Hvis kvinnen blir tiltalt, er det første gang i svensk sammenheng at en hjemvendt IS-tilknyttet person stilles for retten for folkemord mot jesidiene, melder SR.

  Kvinnen framstilles for varetektsfengsling i Stockholm fredag.

  (NTB)

 • Over 300 IS-mistenkte pågrepet i Tyrkia

  Tyrkiske myndigheter har pågrepet 304 personer mistenkt for å ha tilknytning til ekstremistgruppen IS i en storaksjon i 32 provinser.

  Flertallet av de mistenkte ble pågrepet i Tyrkias tre største byer Ankara, Istanbul og Izmir, opplyser innenriksminister Ali Yerlikaya fredag.

  – For folks fred og samhold vil vi ikke tillate en eneste terrorist å åpne sine øyne. Vi fortsetter kampen med intens innsats fra våre sikkerhetsstyrker, sier han.

  IS kontrollerte en tredel av Irak og Syria da de var på sitt største i 2014. Selv om de siden har mistet alt territoriet og det meste av makten de hadde, påtar gruppen seg fortsatt ansvaret for flere terrorangrep.

  Gruppen har utført flere angrep i Tyrkia, inkludert på en nattklubb i Istanbul 1. januar 2017, der 39 mennesker ble drept.

  (NTB)

 • Dansk trebarnsmor dømt for IS-støtte

  En trebarnsmor er dømt i Danmark for å ha reist til Afghanistan for å støtte ekstremistgruppen IS.

  26-åringen er funnet skyldig i Frederiksberg byret for å ha fremmet ekstremistgruppen IS i Afghanistan i fire år, melder Ritzau.

  Kvinnen har vært gift med to personer som var aktive IS-medlemmer. Ettersom hun passet på hus og barn for mennene, har hun bidratt til å opprettholde IS' posisjon Afghanistan, lyder kjennelsen.

  Kvinnen skal også ha sendt meldinger til bekjente der hun sa hun hadde det bra i Afghanistan og hvor hun oppfordret familiemedlemmer til å komme på besøk.

  Retten avviser dermed kvinnens forklaring på at hun var i Afghanistan mot sin vilje og ikke visste at hennes daværende mann var en IS-sympatisør før hun kom dit i juli 2017. (NTB)

 • Bombeangrep stanset i Teheran

  I Iran sier myndighetene at de har uskadeliggjørt 30 bomber som skulle gått av samtidig i hovedstaden Teheran.

  28 personer er arrestert, og de skal være knytta til terrorgruppa IS, får det iranske nyhetsbyrået Tasnim opplyst fra etterretningstjenesten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no