Hopp til innhold

Biden: IS-lederen valgte å sprenge seg selv

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, leder av terrorgruppen IS, er død. 13 personer, deriblant seks barn, ble drept i angrepet da han valgte å sprenge seg selv, ifølge presidenten.

President Joe Biden holdt pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– I går kveld utslettet USA militære styrker en stor trussel mot verden, den globale lederen av IS, sier president Joe Biden på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Alle amerikanere har kommet fra operasjonen i live, ifølge USAs president.

I angrepet skal totalt 13 personer være drept. Av de drepte var det seks barn og to kvinner.

Bildet etter angrepet
Huset til IS-lederen før han skal ha spreng det.

Luftfoto før og etter huset til IS-lederen ble sprengt

NTB/AFP

– I en siste feig og desperat handling valgte han, uten å tenke på sin familie og andre i bygningen, å sprenge hele etasjen i stedet for å stå til rette for ugjerningene han har gjort. Han tok flere i familien med seg i døden, sier Biden.

Biden sier at de valgte å utførte angrepet med spesialstyrker på bakken, til tross for at det utgjør en større trussel mot soldatene enn et luftangrep. Dette gjorde de for å hindre sivile tap, ifølge presidenten.

– Det er sterke, sterke indikasjoner på at de sivile som ble drepte under angrepet, var forårsaket av militante grupper, ikke av spesialstyrken til USA, sier talsmann for Pentagon, John Kirby.

Kirby sier at de er villig til å gjennomgå den militæret operasjonen for å forsikre seg om at det ikke var de militære styrkene til USA som drepte de sivile.

38J5Z08RJJA

Redningsmannskaper undersøker et hus ødelagt under et angrep av amerikanske spesialstyrker i byen Atmeh i Syria. Dette er samme sted som raidet skal ha skjedd.

Foto: Ghaith Alsayed / AP

Et tilbakeslag

Den anerkjente svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp forteller til NRK at drapet på Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi er et tilbakeslag for IS, men at det ikke påvirker terrorgruppens mål.

– De vil si dette er en prøvelse, men at kampen fortsetter videre. Fordi man eliminerer en leder, så betyr ikke det at hele organisasjonen kollapser, sier han.

Ranstorp er ansatt ved den svenske Försvarshögskolen, som forsker på sikkerhet, krisehåndtering og forsvar. Han sier IS den siste tiden har ventet i skyggene og hatt enda mer fokus på å angripe fengsler og frigjøre medlemmer som er i fangenskap.

Terrorforsker Magnus Ranstorp

Den svensk terrorforskeren, Magnus Ranstorp, sier kampene vil fortsette.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– De har et langsiktig perspektiv. Det har vært mange offensiver i Irak også, så man må se på situasjonen i Syria i sammenheng med Irak. IS kommer til å fortsette kampen, og har spredt seg ut til flere steder i Afrika for eksempel, sier Ranstorp.

Terrorforskeren sier IS tilbakeslag de siste årene har ført til at organisasjonen ikke lenger har de samme ressursene som tidligere, og at rekrutteringen lider.

– De er på flukt, isolerte og gjemmer seg blant lokalbefolkningen. Der venter de på gjenoppretting av de tidligere strukturene, sier han.

– Vet svært lite

Qurayshi overtok som leder etter at Abu Bakr al-Baghdadi ble drept av USA i oktober 2019.

– Kort fortalt vet vi svært lite om han. Fordi IS har vært i en krise, har ikke han hatt den samme funksjonen som de andre lederne, sier Knut Vikør.

Vikør er professor i Midtøsten og islam-studier ved Universitet i Bergen. Han er usikker på hvilken betydning drapet på IS-lederen har.

Blod dekker gulvet i huset der USA drepte IS-lederen.

Blod dekker gulvet i huset der IS-lederen skal ha blitt drept.

Foto: Ghaith Alsayed / AP

– Det kan godt være at IS har fått en mer type kollektiv lederstil nå, der det ikke vil være noe særlig problem å erstatte ham, sier Vikør.

Utanrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen forklarar kven den drepne IS-leiaren var.

Utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen forklarer kven den drepne IS-leiaren var.

Vikør sier imidlertid at IS i de siste ukene har vært mer aktive.

– De klarte en kort periode å frigjøre en fangeleir i øst, og det er tegn som tyder på de var i ferd med å prøve samle seg igjen. De kan kanskje ha et mål om å skaffe seg et territorium igjen, noe de ikke har klart, forteller Vikør videre.

Stue angrep mot IS-leder

Dette skal være stuen i huset hvor IS-lederen befant seg under angrepet.

Foto: Ghaith Alsayed / AP

Hørte skyting

Ifølge president Joe Biden, ble IS-lederen drept da amerikanske spesialsoldater slo til mot et hus i Atmeh i Idlib-provinsen, en landsby på grensa til Tyrkia.

– Idlib-provinsen har blitt brukt som et slags reservat for islamistene, sier Vikør.

j9US63ele2A

Bilde fra innsiden av huset angrepet skal ha skjedd.

Foto: ABDULAZIZ KETAZ / AFP

En lokal beboer sier angrepet skal ha skjedd på natta.

– Midt på natten, rundt klokken 00.30 følte vi det blåste veldig. Vi gikk ut og så fly over oss. Ti minutter senere hørte vi skrik. «Overgi dere, huset er omringet», sier Mahmoud Shehada, som bor i området og så angrepet.

Ødelagt amerikansk helikopter i Afrin i Syria

Under angrepet fikk ett av de amerikanske helikoptrene mekanisk problemer og ble tvunget til å lande. Det ble senere ødelagt av amerikansk angrepsfly.

Foto: RAMI AL SAYED / AFP

En anonym amerikansk sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået AFP at Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi utløste en bombevest under angrepet. Det samme skjedde da forgjengeren ble drept.

– Vi hørte skyting. Det kom skudd fra fly og maskingevær, sier Shehada, ifølge Reuters.

President Joe Biden i situasjonsrommet i Det hvite hus under angrepet på IS-leder Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

Joe Biden i det som heter Situation Room under angrepet mot IS-lederen.

Foto: Det hvite hus

Det var Biden selv som ga grønt lys for angrepet.

Biden avsluttet pressekonferansen uten å svare på spørsmål fra pressen fordi han måtte videre til New York. Han kom med en klar melding før han forlot pressekonferansen.

– Dette sender en sterk advarsel til alle terrorister. Vi vil forfølge dere og finne dere, sier Biden.

Tidligere informant for USA

Ifølge amerikanske dokumenter som ble offentliggjort i fjor, var på Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi informant for amerikanske sikkerhetsstyrker da han satt fengslet i Irak på slutten av 2000-tallet.

Under flere avhør i 2008 skal han ha gitt amerikanerne opplysninger om hvor den hemmelige medieavdelingen til IS, som på den tiden var kjent under navnet Den islamske staten i Irak (ISI), holdt til, skrev The Washington Post i fjor.

Den avdøde IS-lederen skal også ha gitt USA informasjon om hvor daværende nestleder, marokkansk-svenske Mohamed Moumou, også kjent som Abu Qaswarah, oppholdt seg. Noen uker etter avhøret, ble Moumou drept av amerikanske styrker i Mosul i Irak.

IS-ekspert Brynjar Lia sier til NRK at den angivelige samarbeidsvilligheten ikke ser ut til å ha hindret Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi å stige i gradene i IS senere.

Brynjar Lia

Brynjar Lia er professor i midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

Foto: Berit Roald / NTB

– Ifølge dokumentene oppga han navnet på 88 medlemmer i Den islamske staten i Irak. Likevel ble han nestleder tidlig på 2010-tallet, så det har ikke hatt noe å si for hans videre karriere, sier han. Muligens var hans samarbeid med amerikanerne ukjent for IS-jihadistene.

Lia er professor i midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo og har tidligere ledet terrorismeforskningen ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han forteller at den avdøde IS-lederen har bakgrunn fra det irakiske militære. Etter dette gjennomførte han et masterstudium i islamske studier ved universitetet i Mosul. Det var antakelig dette som ga ham høy anseelse i ISI, forløperen til IS.

– Han fikk innpass i ISI som islamsk lærd. Det hadde organisasjonen en mangel på, og han kunne drive opplæring og veiledning, sier Lia.

En del rapporter hevder Abu Ibrahim var sentral i å organisere de grufulle overgrepene IS utførte mot jesidiene i Irak og at han utstedte religiøse betenkninger som gav religiøs legitimitet til ugjerningene.

– Men vi som ikke er i etterretningstjenesten vet rett og slett lite om ham, sier Lia.

SISTE NYTT

Siste nytt