Hopp til innhold
Militærbasen Kalso i Babil-provinsen.
Foto: Alaa al-Marjani / Reuters

Irak

Oppsummert

Irak er et ressursrikt land, med en av verdens største forekomster av olje og gass. Likevel er landet, som er et av de mest folkerike i Midtøsten, preget av fattigdom og uroligheter.

  • Kilde: Irakisk gruppe har sendt raketter mot Tel Aviv

    Nettverket Islamsk motstand i Irak hevder å ha avfyrt raketter mot Tel Aviv. Det er første gang gruppa angriper den israelske byen, ifølge en kilde.

    En kilde i gruppa opplyser til nyhetsbyrået Reuters av det ble avfyrt krysserraketter fra irakisk territorium.

    Islamsk motstand i Irak er et nettverk med Iran-allierte sjiamuslimske væpnede grupper. De har stått bak en rekke angrep mot amerikanske styrker siden Gaza-krigen brøt ut 7. oktober.

    (NTB)

  • FN-uro etter at Irak kriminaliserte likekjønnet sex

    FN reagerer sterkt på at Iraks folkevalgte har vedtatt å forby sex mellom to personer av samme kjønn. Strafferammen er på 15 års fengsel.

    Ifølge FN legitimerer slike lover fordommer. De bidrar også til hatkriminalitet, politiovergrep, trakassering, krenkelser, utpressing og tortur, sier en talskvinne for FNs menneskerettskontor, Ravina Shamdasani, mandag.

  • Fire drepne i droneangrep mot gassanlegg i Irak

    Fire arbeidarar vart drepne i eit droneangrep på gassanlegget Khor Mor i Kurdistan-regionen i Irak fredag, ifølge ei sikkerheitskjelde. Det melder nyheitsbyrået AFP.

    Dei fire døde skal vera frå Jemen.

    Angrepet var retta mot ein drivstofftank, seier Ramak Ramadan, som er ordførar i Chamchamal-distriktet kor Khor Mor ligg.

    Gassanlegget er eigd av Dei sameinte arabiske emirata og ligg i ein region i Irak som er administrert av kurdiske myndigheiter.

    Det er enno uklart kven som står bak angrepet.

  • USA: Ingen skadet etter angrep mot militærbase i Irak

    Mandag har et droneangrep har rammet militærbasen Ain al-Assad i Irak, der også norske soldater er stasjonert.

    Forsvaret har tidligere uttalt til NRK at ingen norske soldater ble skadet i angrepet.

    Militærbasen huser også amerikanske soldater. Til Reuters sier en amerikansk talsperson at det ikke er meldt om skader på personell eller materiale.

  • Angrep mot base med norske soldater i Irak

    Et droneangrep har rammet militærbasen Ain al-Assad i Irak, der også norske soldater er stasjonert. Det melder flere medier, ifølge VG.

    Forsvaret bekrefter angrepet til NRK.

    – Ingen norske soldater eller noe norsk materiell er skada etter det angrepet, sier Jonny Karlsen, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter.

    Basen ligger ute i ørkenen vest i Irak. Oppdraget til de norske soldatene vil fortsette som normalt.

    – Det norske personellet som er ved basen, er der nettopp for å sikre basen. Så de er godt trent og forberedt på slike situasjoner.

    Karlsen sier det er for tidlig å svare på hvem som står bak angrepet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no