Hopp til innhold
Militærbasen Kalso i Babil-provinsen.
Foto: Alaa al-Marjani / Reuters

Irak

Oppsummert

Irak er et ressursrikt land, med en av verdens største forekomster av olje og gass. Likevel er landet, som er et av de mest folkerike i Midtøsten, preget av fattigdom og uroligheter.

  • Flybase i Irak truffet av raketter – ingen nordmenn skadd

    Fire raketter skal ha truffet flybasen Ain al-Asad vest i Irak, som huser USAs koalisjonsstyrker melder nyhetsbyrået Reuters torsdag kveld.

    – Vi kan bekrefte at det har vært et rakettangrep der, forteller talsperson Hanne Olafsen ved Forsvarets hovedkvarter til NRK.

    Det var et nedslag ca. 2 km utenfor det som regnes som det området hvor de norske oppholder seg.

    – Alle de norske er i god behold, og ble etter angrepet bedt om å gå i dekning, men er nå tilbake i normal drift. Vi har ingen info som tyder på at noe vitalt er truffet, eller at noen andre ved basen er skadet, forteller talsperson Hanne Olafsen

    To av rakettene skal ha truffet inne i basen, de to andre i området rundt. Det er uklart om det har forårsaket personskader.

    De norske soldatene på basen er del av den internasjonale koalisjonen Operation Inherent Resolve (OIR).

    Flybasen Ain al-Asad har blitt rammet av angrep tre ganger tidligere i år, det siste angrepet, som var med droner, fant sted 16. juli. Det ble ikke meldt om noen personskader.

    Flybasen Ain al-Asad sett ovenfra, slik det så i 2019.
    Foto: Nasser Nasser / AP
  • Tre svenske statsborgere dømt til døden i Irak

    1. juli bekreftet det svenske utenriksdepartementet ovenfor SVT at to svenske statsborgere er dømt til døden i Irak.

    Torsdag er ytterligere en svensk borger idømt dødstraff i landet, sier UD til Aftonbladet.

    – Opplysningene om dødsstraff er svært alvorlige, og vi jobber for å sikre at straffen ikke fullbyrdes.

    I januar ble en mann som tidligere hadde en høy stilling i det kriminelle Foxtrot-nettverket i Sverige, skutt og drept i Bagdad. Tre svenske menn ble pågrepet og mistenkt for innblanding i drapet.

    IIfølge FNs høykommisær for menneskerettigheter (OCHRHR), finnes det rundt 8000 fanger på «death row» i landet.

  • Svensk statsborger dømt til døden i Irak

    Utenriksdepartementet i Sverige bekrefter ovenfor SVT at en svensk statsborger er dømt til døden i Irak, ifølge bekreftelse fra lokale myndigheter.

    I januar ble en mann som tidligere hadde en høy stilling i det kriminelle Foxtrot-nettverket i Sverige, skutt og drept i Bagdad. Tre svenske menn er pågrepet og mistenkt for innblanding i drapet.

    Nå er to av de tre mennene dømt til døden.

    Utenriksdepartementet har ennå ikke bekreftet straffen for den tredje personen, men medieoppslag indikerer at også han er dømt til døden.

    Utenriksdepartementet understreker at de tar saken alvorlig og arbeider for å forhindre at straffen blir fullbyrdet. Sveriges og EUs holdning til dødsstraff er klar: De fordømmer bruken av det og motsetter seg det alltid, uavhengig av omstendighetene.

  • IS sier de står bak angrep i Irak

    En soldat ble drept etter et angrep mot et kjøretøy øst i Irak. Nå hevder IS å stå bak angrepet, melder Reuters.

  • IS-topp pågrepet av kurdiske myndigheter i Irak

    Det opplyser det kurdiske regionale sikkerhetsrådet.

    – Etter å ha tilbrakt fem år i Tyrkia, reiste Socrates Khalil tilbake til Kurdistan med et falskt pass og ble raskt pågrepet, heter det i en uttalelse fra sikkerhetsrådet fredag.

    Khalil var kjent for å være en av Abu Bakr al-Baghdadis fortrolige. Han laget bomber for IS og fikk ansvar for flere operasjoner, sier rådet videre.

    De sier han var sentral da ekstremistgruppen i 2014 tok kontroll over den irakiske byen Mosul, og at han deltok i flere slag mot irakiske styrker og kurdiske peshmerga-styrker.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no