Hopp til innhold
Militærbasen Kalso i Babil-provinsen.
Foto: Alaa al-Marjani / Reuters

Irak

Oppsummert

Irak er et ressursrikt land, med en av verdens største forekomster av olje og gass. Likevel er landet, som er et av de mest folkerike i Midtøsten, preget av fattigdom og uroligheter.

 • IS sier de står bak angrep i Irak

  En soldat ble drept etter et angrep mot et kjøretøy øst i Irak. Nå hevder IS å stå bak angrepet, melder Reuters.

 • IS-topp pågrepet av kurdiske myndigheter i Irak

  Det opplyser det kurdiske regionale sikkerhetsrådet.

  – Etter å ha tilbrakt fem år i Tyrkia, reiste Socrates Khalil tilbake til Kurdistan med et falskt pass og ble raskt pågrepet, heter det i en uttalelse fra sikkerhetsrådet fredag.

  Khalil var kjent for å være en av Abu Bakr al-Baghdadis fortrolige. Han laget bomber for IS og fikk ansvar for flere operasjoner, sier rådet videre.

  De sier han var sentral da ekstremistgruppen i 2014 tok kontroll over den irakiske byen Mosul, og at han deltok i flere slag mot irakiske styrker og kurdiske peshmerga-styrker.

  (NTB)

 • Kilde: Irakisk gruppe har sendt raketter mot Tel Aviv

  Nettverket Islamsk motstand i Irak hevder å ha avfyrt raketter mot Tel Aviv. Det er første gang gruppa angriper den israelske byen, ifølge en kilde.

  En kilde i gruppa opplyser til nyhetsbyrået Reuters av det ble avfyrt krysserraketter fra irakisk territorium.

  Islamsk motstand i Irak er et nettverk med Iran-allierte sjiamuslimske væpnede grupper. De har stått bak en rekke angrep mot amerikanske styrker siden Gaza-krigen brøt ut 7. oktober.

  (NTB)

 • FN-uro etter at Irak kriminaliserte likekjønnet sex

  FN reagerer sterkt på at Iraks folkevalgte har vedtatt å forby sex mellom to personer av samme kjønn. Strafferammen er på 15 års fengsel.

  Ifølge FN legitimerer slike lover fordommer. De bidrar også til hatkriminalitet, politiovergrep, trakassering, krenkelser, utpressing og tortur, sier en talskvinne for FNs menneskerettskontor, Ravina Shamdasani, mandag.

 • Fire drepne i droneangrep mot gassanlegg i Irak

  Fire arbeidarar vart drepne i eit droneangrep på gassanlegget Khor Mor i Kurdistan-regionen i Irak fredag, ifølge ei sikkerheitskjelde. Det melder nyheitsbyrået AFP.

  Dei fire døde skal vera frå Jemen.

  Angrepet var retta mot ein drivstofftank, seier Ramak Ramadan, som er ordførar i Chamchamal-distriktet kor Khor Mor ligg.

  Gassanlegget er eigd av Dei sameinte arabiske emirata og ligg i ein region i Irak som er administrert av kurdiske myndigheiter.

  Det er enno uklart kven som står bak angrepet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no