Hopp til innhold
Followers of Iraqi cleric Moqtada al-Sadr withdraw from the streets after violent clashes, near the Green Zone in Baghdad
Foto: AHMED SAAD / Reuters

Irak

Oppsummert

Irak er et ressursrikt land, med en av verdens største forekomster av olje og gass. Likevel er landet, som er et av de mest folkerike i Midtøsten, preget av fattigdom og uroligheter.

  • Tidlegare politimann dømd til døden i Irak

    Ein domstol i Irak har dømd ein tidlegare politimann til døden for å ha drepe den irakiske historikaren Hisham al-Hashemi i 2020. Hashemi blei rekna som ein ekspert på sunnimuslimske jihadistar, inkludert IS. Han blei ofte brukt av medium og utanlandske regjeringar som ønskte råd om irakisk innanrikspolitikk og ytterleggåande grupper i Irak.

  • Al Qaida-medlem gripen i Belgia

    Belgisk politi har gripe ein irakar som har vore busett i Belgia sidan 2015, og som er mistenkt for fleire bombeangrep i Bagdad i 2009 og 2010.

    Minst 376 personar blei drepne og over 2300 såra i angrepa.

    Mannen blei gripen 3. mai, og er blant anna sikta for fleire drap, deltaking i terrorgruppe og krigsbrotsverk, ifølge den belgiske påtalemakta.

    Mannen blir framstilt for varetektsfengsling fredag.

  • Trusler mot pressefrihet i Irak

    20 år etter at USA bombet kontorene til Al Jazeera og et presssehotell i Bagdad, er situasjonen for journalister stadig dårlig i Irak, melder Human Rights Watch.

    – Journalister og andre utsettes for trusler. trakassering, arrestasjoner og overfall når de bruker ytringsfriheten.

    HRW skriver at irakiske myndigheter ser på mediene som en motstander som må holdes tilbake og kontrolleres, heller enn en vital del i et demokratisk samfunn.

  • Irak og kurdiske ledere anklager Tyrkia for flyplassangrep – ber om beklagelse

    Iraks president og lederen av en USA-støttet kurdisk milits i Syria fordømmer et angrep på en flyplass nord i Irak og retter anklager mot Tyrkia.

    Den irakiske regjeringen krever en beklagelse fra Tyrkia og ber om at Ankara stanser alle fiendtlige handlinger på irakisk jord.

    Tyrkia avviser at de sto bak angrepet.

    Ifølge lokale myndigheter i den kurdiske regionen var de ten drone som ble brukt i angrepet. Ingen ble skadd og det ble ingen store skader på flyplassen.

    SDF-militsen som er støttet av USA i Syria, sier i en uttalelse at deres leder Mazloum Abdi var på flyplassen, men at han ikke ble såret.

    Flere uavhengige kilder bekrefter at Abdi var på flyplassen, og opplyser også at tre amerikanske soldater var der.

    Tyrkia har gjennomført flere militæroperasjoner nord i Irak og Syria i kamp mot kurdiske militser.

    (NTB)

  • USAs forsvarsminister i Irak

    USAs forsvarsminister Lloyd Austin besøker Irak, nesten 20 år etter den USA-ledede invasjonen der Saddam Hussein ble styrtet.

    Besøket skal vise at USA er fast bestemt på å opprettholde sitt militære nærvær i Irak, opplyser en ikke navngitt kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet til pressen.

    Austins ankomst i Irak tirsdag var ikke kunngjort på forhånd.

    – Det irakerne vil høre fra ham, er hans forpliktelse til å bevare vårt styrkenærvær, men det handler ikke bare om det militære. USA har bred interesse av et strategisk partnerskap med regjeringen i Irak, sier Pentagon-kilden.

    20. mars er det 20 år siden amerikanerne invaderte Irak.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no