Hopp til innhold

Tiltalt 24-åring i chat: – Brenn hus og bygninger

En 24 år gammel mann fra Skien er tiltalt for å ha forsøkt å medvirke til flere terrorhandlinger i Danmark og London, ved å delta i chattegrupper. Mannen nekter straffskyld.

Oslo tinghus

OSLO TINGRETT: Saken mot den tiltalte mannen starter i Oslo tingrett 18. mai.

Foto: Maria Abdli / NRK

– Det er tatt ut en tiltale mot en person for tre forsøk på medvirkning til terror, sier statsadvokat Geir Evanger.

Mannen er også tiltalt for deltakelse i terrororganisasjonen IS.

Ifølge Evanger skal det har ha vært planlagt et terrormål i London, som ble avverget av britisk politi. Også et angrep i Danmark skal ha vært planlagt.

– Så er det en post hvor vi opererer med et ukjent mål.

Tiltalen er ifølge politiet svært alvorlig, og har en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

Etter et opphold i et afrikansk land skal den terrorsiktede mannen ha forandret seg og blitt mer religiøs. Det fortalte venner og bekjente til NRK da mannen ble pågrepet i september i 2019.

Statsadvokat Geir Evanger

ALVORLIG: Statsadvokat Geir Evanger sier dette er en svært alvorlig tiltale.

Foto: NRK

Brannbomber

I mars og april 2019 skal 24-åringen ha forsøkt å medvirke til en eller flere terrorhandlinger som skulle begås i Danmark av en eller flere danske statsborgere.

I en chat kom han, ifølge påtalemyndigheten, med uttalelser som blant annet:

  • «Jeg sier til deg Jhenna firdaws er har kommet ned til Danmark og kaller på folk»
  • «Gutta wallahi ikke la kuffar slippe unna uten konsekvenser»
  • «Brenn hus og bygninger»
  • «Vi vil at Danmark skal bli det nye Frankrike»
  • «Ta alle dere kan»
  • «Danskene har gått over alle grenser»
  • «Dere klarer lett 20+»
  • «Heller dø enn og leve som en som blir ydmyket av skitne kuffar»

«Han delte også oppskrifter på hvordan Molotow Coctails og brannbomber skulle lages og brukes,» står det i tiltalen.

Ukjent person

I tillegg medvirket han til at det ble produsert en film som skulle spres på sosiale medier for å få «brødre» til å komme til Danmark for å utføre voldelig Jihad.

Han delte også en tekst hvor det blant annet fremgikk at de som ikke får reist for å delta i Jihad, kan angripe og terrorisere vantro i deres hjemland, skriver statsadvokat Geir Evanger i tiltalen.

Ifølge tiltalen skal 24-åringen ha forsøkt å medvirke til en terrorhandling som skulle begås av en ukjent person.

Personen ble kontaktet i en chat, og her skrev den tiltalte blant annet «at den ukjente personen måtte dra mot paradiset og at han eller hun ikke måtte være blant tvilerne». Personen ble fremlagt eksempler på når det er berettiget å drepe mennesker som har fornærmet islam eller Profeten.

Det er uvisst om den ukjente personen begikk en fullbyrdet terrorhandling.

Deltakelse i IS

Når det gjelder tiltalepunktet for mannens deltakelse i terroraksjonen IS, sier statsadvokaten at dette kommer som følge av hans aktivitet på internett og flere digitale plattformer.

– Vi mener at dette er litt den nye formen for deltakelse i IS. Det går på å dele ekstremistisk materiale, voldelig materiale og materiale med religiøst innhold, forteller Evanger.

Politiet mener også mannen har spredd propaganda for IS og materiale som er produsert av IS. Evanger sier de ser på mannen som en administrator for mange brukergrupper, noen har han også opprettet selv.

– Vi anser han som en relativt sentral deltaker i mange av disse gruppene, og at dette etter norsk rett da kvalifiserer til deltakelse i en terrororganisasjon.

– Hvordan har en så ung person fra Norge fått en så sentral rolle i en terrororganisasjon som dette?

– Hvorfor han har holdt på som han har gjort, har vi ikke fått noe godt svar på. Men vi håper å få vite litt mer under hovedforhandlingene.

Nekter straffskyld

Mannens forsvarer Brynjar Meling forteller at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Han har ikke hatt forsett med tanke på de handlingene han er tiltalt for.

Mannen har sittet varetektsfengslet over en lengre periode, og Meling forteller at hans klient var forberedt på at det kom en tiltale.

Brynjar Meling utenfor Oslo fengsel

Mannens forsvarer Brynjar Meling sier hans klient ikke erkjenner straffskyld på noen av punktene i tiltalen.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Selv sier hans klient at dette er løs chat og situasjonsbetinget prat og ikke noe alvor bak.

– Han har forklart seg i detaljer om disse chattene til politiet. Det vil han også trolig gjøre i retten, og forklare hva som ligger bak dette her, og så får retten vurdere straffverdigheten av forholdet, sier Meling.

Meling forteller videre at hans klient aldri har lagt skjul på at han er en konservativ muslim og at han har oppsøkt disse gruppene på internett.

Hvor spesiell er denne saken?

– Dette er av få saker som man nå har hatt i et type sakskompleks hvor det kun dreier seg om nettaktivitet. Vi har noen andre, men da har det ikke endt med en så alvorlig tiltale. Dette blir en sak hvor sannsynligvis både påtalemyndigheten og domstolen ser behovet for å trekke en grense.

Meling forteller videre at man fra forsvarerhold da vil se hvor grensen går mellom det som er beskyttet av ytringsfriheten og som er rent gutteromssnakk, og det som er reelle tilslutninger og oppfordringer til terrorhandlinger og tilknytninger til terrororganisasjoner.

Saken starter i Oslo tingrett 18. mai.