Hopp til innhold
Storskog grensestasjon
Foto: Ksenia Novikova / NRK

Storskog grense

 • Russere på harryhandel sniker seg inn i Finland via Norge

  Finland har stengt grensen for russere og sluttet å gi dem visum, men når trangen til å reise over grensen for å handle melder seg, tar russiske turister veien om Norge.

  Norge har nemlig ikke stengt grensen, og overgangen ved Storskog i Finnmark har dermed blitt et smutthull for russere som får visum hit. Når de først er i Norge – og dermed inne i Schengen – kan de kjøre over den ubevoktede grensen til Finland og handle, skriver Euractiv.

  Daglig kommer busslaster med folk med lange handlelister. Kaffe, sjokolade og ost er populære varer for russere på grensehandel.

  På spørsmål fra den finske kringkasteren YLE , sier landets utenriksdepartement at varer som er omfattet av europeiske sanksjoner – blant annet luksusvarer – ikke bør selges til kunder som åpenbart planlegger å ta dem med til Russland.

  Hva som faktisk er i handleposene er ikke godt å vite. Selv om finske tollere prøver å ha kontroll med hva som føres ut av landet, mener toller Kari Hannu at det er hans norske kolleger som har ansvar for det som tas med videre til Russland.

  Grensebyen Näätämös to kjøpmenn har lagt seg på hver sin linje. Mens én nekter å gi russerne mulighet til å få tilbake momsen, skriver den andre ut kvitteringer for eksport og overlater det til tollerne om de vil godkjenne den eller ikke. (NTB)

  Storskog grensekontrollsted
  Foto: Amund Trellevik/NRK
 • Russer tatt med drone på Storskog hadde tre pass

  Den russiske mannen som ble stanset på Storskog er varetektsfengslet i to uker. Det viser kjennelsen fra tingretten. Mannen hadde hadde tre pass med seg – to russiske og ett israelsk.

  I kjennelsen vises det til at det er fare for at han unndrar seg straff for forholdet. Han hadde lagret 4 terabyte med film og bilder.

 • Russland innfører forbud mot internasjonal varetransport over Storskog

  Russiske myndigheter innfører forbud mot internasjonal varetransport over Storskog, opplyser det russiske generalkonsulatet i Kirkenes.

  Generalkonsulatet skriver dette i et innlegg på sine Facebook-sider mandag.

  Forbudet trer i kraft fra mandag 10. oktober og gjelder kjøretøy registrert i Norge, EU, Storbritannia og Ukraina.

  – Levering av varer vil bli utført ved omlasting på russiske eller belarusiske kjøretøy (eller omkobling av semitrailer) på Storskog, skriver generalkonsulatet.

  Det blir gitt unntak av omlasting dersom varene står i fare for å bli ødelagt av dette, for eksempel medisinske varer og lignende, heter det videre.

  Norge sluttet seg tidligere i år til EUs sanksjoner, blant annet ved forbud av russisk veitransport over grensen. Nå blir et lignende forbud altså gjengjeldt fra russisk side. Det har også vært uenigheter knyttet til russisk varelevering til Barentsburg på Svalbard i lys av sanksjonene. Russiske varer får likevel lov til å komme gjennom mot at de blir undersøkt av norske myndigheter. (NTB)

  Russlands konsulat i Kirkenes
  Foto: Lise Åserud / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no