SVINESUND
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Grensehandel

Oppsummert

Seks av ti nordmenn har handlet dagligvarer i Sverige det siste året, ifølge en undersøkelse utført av Norges Handelshøyskole (NHH). Kjøtt, mineralvann, ost, godteri og alkohol er øverst på listen over hva vi handler hos söta bror,

 • 12.000 for å ha kryssa grensa

  En mann i 70-åra fra Sør-Østerdal må betale ei bot på 12 000 kroner for ulovlig kryssing av grensa fra Sverige til Norge i mai i år.

  Han ble stoppet av to tollere da han kjørte over grensa ved Drevsjø, til tross for at det var tydelig merket at denne overgangen var stengt som følge av koronarestriksjoner.

  Mannen har forklart at han er grenseboer og at han anser det legitimt å dra til Sverige for å handle.

 • SSB: Grensehandelen nesten utradert

  Nordmenn brukte 335 millioner kroner på grensehandel fra 3. kvartal 2020 til og med 2. kvartal 2021, mot 9,7 milliarder kroner i forrige firekvartalsperiode.

  Dette gir en nedgang på hele 96,6 prosent, opplyser Statistisk sentralbyrå.

 • Grensehandelen ned 96 prosent

  Nordmenn brukte 335 millioner kroner på grensehandel fra 3. kvartal 2020 til og med 2. kvartal 2021, mot 9,7 milliarder kroner i forrige firekvartalsperiode.

  Dette gir en nedgang på hele 96,6 prosent, opplyser Statistisk sentralbyrå ifølge NTB.

  I den samme perioden ble det foretatt rundt 360.000 dagsturer til utlandet. Hele perioden var preget av strenge reiserestriksjoner. I den foregående firekvartalsperioden, hvor kun ett kvartal var berørt av så strenge restriksjoner, var nordmenn på 6,1 millioner dagsturer. Nedgangen tilsvarer 94,1 prosent.

  SSB understreker at tallene er svært usikre fordi statistikken bygger på intervjuer av et representativt utvalg av befolkningen.

  Nyere tall fra Sverige viser at grensehandelen forsiktig er i ferd med å ta seg opp igjen. 28. juli meldte Sveriges Radio at tapet i omsetning da var redusert til om lag 80 prosent sammenlignet med før pandemien.

 • Begrenset kapasitet vil føre til kø

  Smittetallene i Värmland synker, om det fortsetter vil regionen snart bli innreise-klar. Kontrollanlegget på Magnormoen har begrenset kapasitet i forhold til antall reisende som må kontrolleres. Det vil skape kø, sier seksjonssjef i tollvesenet.

 • Dumper prisen på sukkerfri cola

  Kiwi dumper prisen på sukkerfri cola, og får straks følge av konkurrenten Coop, skriver VG. Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy sier det er for å motvirke grensehandel, Prisen på en 4-pakke med 1,5 liter cola uten sukker kuttes fra 69,90 til 39,90.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no