Hopp til innhold
SVINESUND
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Grensehandel

Oppsummert

Seks av ti nordmenn har handlet dagligvarer i Sverige det siste året, ifølge en undersøkelse utført av Norges Handelshøyskole (NHH). Kjøtt, mineralvann, ost, godteri og alkohol er øverst på listen over hva vi handler hos söta bror,

 • Svenskehandelen øker, men er ikke tilbake på 2019-nivå

  Grensehandelen fortsetter å øke, men er fortsatt ikke tilbake på nivået det var før pandemien i 2019. Det viser nye tall fra DNB.

  Tallene viser at dagsturer og kortbruk i tredje kvartal er på sitt høyeste nivå siden pandemien, men at det fortsatt er et lite stykke igjen til normalåret 2019.

  Den gang sto fysisk kortbruk i varehandelen for 10,7 milliarder kroner. De to neste årene sank kortbruken til 3,2 milliarder kroner. I løpet av de tre første kvartalene er kortbruk på svenskehandel redusert fra 8 til 6 milliarder sammenlignet med 2019.

  Ser man kun på tredje kvartal, er kortbruken redusert fra 2,93 milliarder i 2019 til 2,58 milliarder i år. I snitt legger vi igjen 1.800 kroner per dagstur, mens gjennomsnittsbeløpet i 2019 var 1.550 kroner.

  – Det har vært en solid vekst i svenskehandelen siden gjenåpningen, men vi når fortsatt ikke normalnivåer fra 2019, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB.

  – Selv om mye skyldes inflasjon i svenske priser ser vi ikke bort fra at ytterligere prisvekst i Norge, og spesielt på matvarer, kan trigge flere nordmenn til å dra over grensen på jakt etter gode tilbud. Dog så vil halvering av tobakkskvoten fra 2023 definitivt gjøre utslag, sier Oftedahl.

  (NTB)

 • Nå handler nordmenn på grensen som før pandemien

  Det melder NTB.

  Nordmenn grensehandlet for 3,6 milliarder kroner i 2. kvartal. Dermed er grensehandelen tilbake på samme nivå som før pandemien.

  Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn handlet for 3,6 milliarder kroner over grensen i løpet av april, mai og juni i år.

  Det ble bråstopp i grensehandelen da Norge innførte strenge koronatiltak i mars i 2020, men da restriksjoner ble fjernet i februar i år ble det fart i handelen igjen.

  – Dette var det første kvartalet som ikke var preget av reiserestriksjoner i forbindelse med koronautbruddet siden slutten av 2019. Grensehandelen har raskt tatt seg opp på samme nivå som i årene før pandemien, sier rådgiver Kristin Aasestad i SSB.

  Nå viser kvartalstallene at grensehandelen er på et nivå som tilsvarer andre kvartal i årene fra 2016 til 2018. I andre kvartal 2019 var grensehandelen på litt over 4 milliarder kroner.

  Full parkeringsplass utenfor Nordby kjøpesenter
  Foto: Sebastian Nordli/NRK
 • Nordmenn handler på grensen som før pandemien

  Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn handlet for 3,6 milliarder kroner i Sverige i løpet av april, mai og juni i år.

  Det ble bråstopp i grensehandelen da Norge innførte strenge koronatiltak i mars i 2020, men da restriksjoner ble fjernet i februar i år ble det fart i handelen igjen.

  – Dette var det første kvartalet som ikke var preget av reiserestriksjoner i forbindelse med koronautbruddet siden slutten av 2019. Grensehandelen har raskt tatt seg opp på samme nivå som i årene før pandemien, sier rådgiver Kristin Aasestad i SSB.

  (NTB)

 • Grensehandelen på vei opp

  Ny statistikk for grensehandel fra SSB (Statistisk sentralbyrå) viser at nordmenn brukte 2,1 milliarder kroner på grensehandel første kvartal i år.

  Grensehandelen har ved det begynt å ta seg opp igjen etter at restriksjonene ble lettet på. Men det er et stykke igjen til det er på samme nivå som det var før pandemien, ifølge SSB.

  – Det blir interessant å se om vi kommer tilbake på nivå som før pandemien når vi kommer til 2. kvartal og får et kvartal uten restriksjoner på en god stund, sier Kristin Aasestad i en pressemelding.

  Grensehandel
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Grensekommuner vil bli taxfree-kommuner

  Etter at grensen til Sverige åpnet opp igjen falt salget i grensekommunene. Nå vil krefter i Halden og Kongsvinger se om det er mulig å bli tax free-kommuner.

  Daglig leder i Halden Næringsutvikling, Veronica Lund, mener politikerne må tenke nytt for å stoppe handelslekkasjen.

  – Som for eksempel søndagsåpne butikker, endre avgiftene på matvarer, og la grensebyer bli taxfree-kommuner, sier Lund til P4-nyhetene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no