Protest mot Kina i Sør-Kinahavet
Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Sør-Kinahavet

Oppsummert

Kina og nabostatene Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei strides om hvem som skal ha suverenitet over områder i Sør-Kinahavet som har rikt fiske og som kan inneholde gass- og olje.

 • Avviser kinesiske krav på land

  Trump-regjeringa avviser så godt som alle Kina sine krav om eigarskap til ressursar i Sør-Kinahavet, opplyser utanriksminister Mike Pompeo. Han kallar krava til Kina for ulovlege, og for «bøllete framferd».

 • USA mener Kina utnytter pandemien

  USA mener Kina utnytter fokuset på koronapandemien til å befeste sitt grep om Sør-Kinahavet med økt tilstedeværelse, undersøkelser og patruljering. Tirsdag opplyste USAs stillehavskommando at to amerikanske krigsskip er utplassert i Sør-Kinahavet.

 • Kinesiske båter i japansk farvann

  Fire kinesiske patruljebåter skal ha entret japansk territorialfarvann i Øst-Kinahavet, melder den japanske kringkasteren NHK. Japansk kystvakt har bedt skipene forlate området umiddelbart. Den japanske regjeringen følger situasjonen tett.

 • Kina advarer USA om Taiwan

  Kina ber USA slutte å provosere dem med militær tilstedeværelse i Sør-Kinahavet, og til å unngå å skape usikkerhet rundt Taiwans posisjon, melder Reuters. USA sa søndag at Kina stadig presser på for å fremme sine interesser i området.

 • Kina vil jobbe for langvarig fred

  Kina står klar til å samarbeide med landene i Sørøst-Asia for å oppnå langvarig fred og stabilitet i Sør-Kinahavet. Det sier Kinas statsminister, Li Keqiang i en uttalelse, etter et møte i Sammenslutning av sydøstasiatiske nasjoner (ASEAN)

Dom i konflikt mellom KIna og Filippinene om Sør Kinahavet
Filippinere demonstrerte mot Kina før dommen om Sør-Kinahavet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no