Kinesiske fartøyer i Sør-Kinahavet
Foto: Reuters / NTB

Sør-Kinahavet

Oppsummert

Kina og nabostatene Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei strides om hvem som skal ha suverenitet over områder i Sør-Kinahavet som har rikt fiske og som kan inneholde gass- og olje.

 • Kina jagde bort USAs krigsskip

  Kinas militær sier de «jagde bort» amerikanske krigsskip på mandag, melder Reuters. Militæret sier krigsskipene oppholdt seg ulovlig ved Paraceløyene. USAs utenriksminister Antony Blinken sier Kina truer maritim frihet i en uttalelse.

 • Kina: USA har krysset vår havgrense

  Kinesiske myndigheter hevder det amerikanske krigsskipet «USS Curtis Wilbur» ulovlig har krenket deres territorialgrense i Sør-Kinahavet, melder Reuters.

  I en uttalelse advarer kineserne at de har sendt militære fly og skip som følger krigsskipets seilas i nærheten av Paracel-øyene.

  Amerikanske krigsskip seiler jevnlig i området, noe Kina oppfatter som en provokasjon og en krenkelse av landets suverenitet.

  Kina gjør krav på mesteparten av Sør-Kinahavet. Begrunnelsen er historiske hendelser som Han-dynastiets ekspedisjon til Spratly-øyene i år 110.

  Voldgiftsdomstolen i Haag slo i juli 2016 fast i en kjennelse at Kina ikke har territorielle krav på omstridte områder i Sør-Kinahavet.

  FILE PHOTO: Handout file photo of the U.S. Navy guided-missile destroyer USS Curtis Wilbur patrolling in the Philippine Sea
  Foto: Handout . / Reuters
Dom i konflikt mellom KIna og Filippinene om Sør Kinahavet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no