Hopp til innhold
Kinesiske fartøyer i Sør-Kinahavet
Foto: Reuters / NTB

Sør-Kinahavet

Oppsummert

Kina og nabostatene Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei strides om hvem som skal ha suverenitet over områder i Sør-Kinahavet som har rikt fiske og store olje- og gassressurser. En tredel av verdens skipstrafikk passerer området.

 • Filippinene har satt ut navigasjonsmerker i Sør-Kinahavet

  Filippinene hevder de må «forsvare egen suverenitet» og setter ut flere navigasjonsbøyer i omstridte områder av Sør-Kinahavet.

  Bøyene er merket med filippinske flagg og lokale navn på områdene hvor de er utplassert, opplyser det filippinske forsvaret mandag. De er blant annet utplasser ved et rev der over 100 kinesiske skip nylig ble observert.

  – Spenninger og konflikter om territorium oppstår fordi grenser til sjøs bare er imaginære linjer tegnet på vann. Disse linjene beveger seg og endres med hvert perspektiv, hvert kart og fordi hver nasjon har sine egne interesser, sier kystvaktsjef Artemio Abu.

  Målet med bøyene er å varsle alle som reiser sjøveien, om at de kommer inn på filippinsk territorium, legger han til.

  (NTB)

  Philippine Navy ship at the South China Sea
  Foto: AP
 • Australia og Filippinene vil patruljere sammen i Sør-Kinahavet

  Australia og Filippinene ønsker å samarbeide om patruljering i Sør-Kinahavet, melder Reuters. Australias forsvarsminister Richard Marles opplyser at han og hans filippinske kollega Carlito Galvez har møttes i Manila for å diskutere et slikt samarbeid i det omstridte havområdet.

  Kina og flere andre naboland gjør krav på deler av Sør-Kinahavet som har store naturressurser.

 • Filippinene sier Kina skjøt med laser mot kystvaktskip

  Striden i Sør-Kina-havet har toppet seg etter at Filippinene anklaget Kina for å ha skutt med en militær laser mot et filippinsk kystvaktskip. Filippinene anklager Kina for å blokkere levering av mat og utstyr til filippinsk militært personell på Second Thomas Shoal som er en av de omstridte øyene i Sør-Kinahavet.

  Sør-Kina-havet er omkranset av Vietnam, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene, Taiwan og Kina, og alle gjør krav på deles av det ressursrike havområdet.

 • Kina jagde bort USAs krigsskip

  Kinas militær sier de «jagde bort» amerikanske krigsskip på mandag, melder Reuters. Militæret sier krigsskipene oppholdt seg ulovlig ved Paraceløyene. USAs utenriksminister Antony Blinken sier Kina truer maritim frihet i en uttalelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no