Hopp til innhold

Nær konfrontasjon i Sør-Kinahavet: – USA er en alvorlig trussel mot freden

Søndag var kinesiske og amerikanske marinefartøy nær en konfrontasjon i Sør-Kinahavet. Kineserne reager skarpt og sier de oppfatter amerikanerne som en militær trussel.

USS Decatur i Sør-Kinahavet. Bildet er tatt under en patrulje gjennomført i oktober 2016.

USS Decatur i Sør-Kinahavet. Bildet er tatt under en patrulje gjennomført i oktober 2016.

Foto: Petty Officer 2nd Class Will Gaskill / Ap

Hendelsen skjedde utenfor Spratlyøyene, en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet, som flere stater hevder tilhører dem.

Kina har plassert ut omfattende militære styrker i dette området. Søndag ble den amerikanske jageren USS Decatur sendt inn mot en del av øygruppen.

– USA har gjentatte ganger sendt militære marinefartøy inn mot disse øyene uten tillatelse, heter det i en uttalelse fra det kinesiske forsvarsdepartementet.

USS Decatur i Sør-Kinhavet. Bildet er tatt 21. oktober 2016.

USS Decatur i Sør-Kinahavet. Bildet er tatt 21. oktober 2016. Fartøyet er et

Foto: PETTY OFFICER 2NDCLASS DIANA QUI / AFP

– Dette er en alvorlig trussel mot Kinas suverenitet og sikkerhet, det er svært skadelig for det militære forholdet mellom Kina og USA og en alvorlig trussel mot fred og stabilitet i dette området, heter det videre i uttalelsen fra kineserne.

Kineserne bekrefter at de sendte ut egne militære marinefartøy ut for å jage USS Decatur vekk fra området. De ønsker ikke at amerikanske krigsskip kommer for nær øyer de kontrollerer.

Kinas forsvarsminister, Wei Fenghe

Kinas forsvarsminister, Wei Fenghe, bekrefter at kinesiske marinefartøy ble sendt ut mot USS Decatur.

Foto: Heng Sinith / AP

Ifølge South China Morning Post var det et skip av Lyang-klassen som ble sendt ut.

Det presiseres samtidig at kinesiske militære styrker vil fortsette sin tilstedeværelse i dette området med de metoder og maktmidler som er nødvendig.

Kineserne kontrollerer dette havområdet og hevder de har kommet til enighet med andre stater i Sørøst-Asia om hvordan situasjonen skal håndteres.

Kina ber nå USA beklage sine «provoserende handlinger».

Uttalelsen oppfattes som en svært skarp reaksjon fra Kina. Det er ikke uvanlig at amerikanske marinefartøy er i dette området, det antas derfor at USS Decatur har kommet nærmere øygruppen enn det som er vanlig.

En av de omstridte Spratley-øyene. På flere av øyene har Kina plassert ut militære styrker.

En av de omstridte Spratly-øyene. På flere av øyene har Kina plassert ut militære styrker.

Foto: Handout . / Reuters

Hendelsen skjer samtidig som forholdet mellom USA og Kina er preget av en eskalerende handelskrig mellom de to landene.

USA bekrefter episoden

En anonym amerikansk kilde i statsadministrasjonen bekrefter til avisen The Diplomat at det amerikanske marinefartøyet befant seg 12 nautiske mil utenfor en øygruppe som kalles «Gaven and Johnson Reefs».

USS Decatur var ute på en patrulje som strakte seg over ti timer. Amerikanerne bekrefter at de i økende grad kommer til å utfordre Kina i Sør-Kinahavet. Dette er et av verdens mest trafikkerte havområder.

USS Decatur under en øvelse i Stillehavet i 2007.

USS Decatur under en øvelse i Stillehavet i 2007.

Foto: HO / AFP

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekrefter at et av deres skip var nær en konfrontasjon med kineserne for et par dager siden.

De forklarer at ett av deres skip måtte manøvrere seg unna et kinesisk marinefartøy i Sør-Kinahavet for å unngå kollisjon.

Det amerikanske forsvarsdepartementet kaller det «uforsiktig og uprofesjonelt» av Kina å manøvrere et skip «ekstremt nær» den amerikanske jageren.

Ifølge amerikanerne utførte kineserne «i stor grad aggressive manøvre og ønsket jageren ut av området».

Marinefartøyene var drøyt 40 meter unna hverandre på det nærmeste, og amerikanerne måtte manøvrere jageren for å unngå kollisjon, opplyser talsmann Nate Christensen i det amerikanske forsvaret.

LES OGSÅ: Vil ha amerikanerne tilbake til Vietnam.

SE VIDEO: Her tester kineserne ut to autonome undervannsfarkoster i Sør-Kinahavet. Disse er selvgående undervannsroboter og ble testet på et ukjent sted i Sør-Kinahavet i fjor sommer.

SISTE NYTT

Siste nytt