Hopp til innhold
OMFATTENDE MILITÆRØVELSE: Kinesiske militære startet sine øvelser utenfor øya Taiwan klokka 06 norsk tid. Flere militære skip og helikoptre ble sendt inn i taiwanske områder.
Foto: HECTOR RETAMAL / AFP

Taiwan

Oppsummert

Vestlige land frykter at Kina kan ta Taiwan med militærmakt. Kina ser på Taiwan som sitt territorium. Taiwan har vært selvstyrt og atskilt fra Kina siden 1949. President Joe Biden sier at USA vil forsvare Taiwan i tilfelle Kina angriper.

  • Amerikanske politikere besøker Taiwan

    – Støtten til Taiwan i den amerikanske Kongressen er ekstremt sterk, sa kongressrepresentant Mike Gallagher under et besøk på øya sammen med fire kolleger torsdag.

    Republikaneren Gallagher, som leder Kina-komiteen i Representantenes hus, leder den amerikanske delegasjonen.

    Regjeringen i Kina, som anser Taiwan som en del av sitt territorium, misliker denne typen amerikanske besøk.

    (NTB)

  • Taiwan mener folks følelser er tråkket på

    Kina har skadet følelsene og utløst panikk blant Taiwans befolkning etter at den kinesiske kystvakten bordet en taiwansk turistbåt, sier en taiwansk minister.

    Det var mandag at besetningen om bord på et kinesisk kystvaktfartøy bordet en taiwansk turistbåt nær noen taiwanskkontrollerte øyer nær den kinesiske kysten.

    Seks medlemmer av den kinesiske kystvakten tok seg om bord i turistbåten, som hadde en besetning på elleve og 23 passasjerer om bord, uttalte minister Kuan Bi-ling, som leder Taiwans råd for sjøsaker, til journalister i Taipei tirsdag.

    (NTB)

  • Kina trappar opp Taiwan-patruljering

    Kina seier at dei skal trappa opp patruljering i farvatn nær Taiwan etter ei ulukke der to kinesiske fiksarar drukna.

    Fiskebåten med fire personar blei onsdag forfølgt av ein båt av Taiwans kystvakt då han kantra. To personar overlevde og er i Taiwans varetekt.

    Kina har fordømt Taiwan for ulukka. Taiwan har skulda på Kina og seier at fiskarane var i forbode område i Taiwans farvatn.

  • Kinavennlig politiker valgt som leder for Taiwans nasjonalforsamling

    Den tidligere presidentkandidaten Han Kuo-yu er valgt som ny leder for Taiwans nasjonalforsamling. Han tilhører det kinavennlige partiet Kuomintang (KMT).

    Lai Ching-te fra det mer vestligorienterte regjeringspartiet DPP vant presidentvalget tidligere i måneden. Men ingen av partiene fikk flertall i nasjonalforsamlingen, og partiet TPP med åtte mandater havnet på vippen.

    TPP gikk til slutt til KMT og dermed fikk Han flertall i valget av nasjonalforsamlingens leder.

    Han er tidligere ordfører i øyas nest største by Kaohsiung, og endte på andreplass i presidentvalget i 2020. Den gangen tapte han mot Tsai Ing-wen, som nå etterfølges av sin partifelle Lai. (NTB)

    Han Kuo-yu
    Foto: Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no