Hopp til innhold
OMFATTENDE MILITÆRØVELSE: Kinesiske militære startet sine øvelser utenfor øya Taiwan klokka 06 norsk tid. Flere militære skip og helikoptre ble sendt inn i taiwanske områder.
Foto: HECTOR RETAMAL / AFP

Taiwan

Oppsummert

Bare noen få land anerkjenner Taiwan som selvstendig stat, og landet er ikke medlem av FN. Kina gjør krav på overherredømme over Taiwan. President Joe Biden sier at USA vil forsvare Taiwan i tilfelle Kina angriper.

 • Taiwans president trekker seg som partileder etter dårlig lokalvalg

  President Tsai Ing-wen trekker seg som leder for regjeringspartiet DPP på Taiwan etter skuffende resultater i lokal- og regionalvalgene på øya.

  I en rekke byer og regioner har velgerne forlatt Det demokratiske Fremskrittspartiet (DPP) Til fordel for nasjonalistpartiet Kuomintang (KMT).

  I hovedstaden Taipei vant Chiang Wan-an fra KMT kampen om ordførervervet. Også byene Taoyuan, Taichung og New Taipei havnet på KMTs hender.

  Selv om regjeringspartiet og utenlandske observatører har forsøkt å koble valget til den langsiktige eksistensielle trusselen Kina anser å utgjøre for den selvstyrte øya, er det mange andre som mener Kina har hatt lite å si for valget denne gangen.

  – Verdenssamfunnet har blåst dette opp og løftet et lokalvalg til internasjonalt nivå, til å bli et spørsmål om Taiwans overlevelse, sier Yeh-lih Wang, som er professor i statsvitenskap ved National Taiwan University. (NTB)

  Taiwanese President Tsai enter news confrence in Taipei
  Foto: ANN WANG / Reuters
 • Taiwan vil beskytte øyas demokrati

  – Taiwan kommer ikke til å gå på akkord med sin suverenitet og det taiwanske folket vil fullt og fast forsvare øyas demokrati og frie levevis, uttaler presidentkontoret på Taiwan i dag, ifølge Reuters. I uttalelsen heter det også at både Kina og Taiwan har ansvar for å opprettholde fred og stabilitet i Taiwan-stredet. Kunngjøringen kommer i kjølvannet av diskusjonen USAs president Joe Biden og Kinas president Xi Jinping hadde om Taiwan i dag

 • Kinas kommunistparti fastslår at Taiwan ikke kan bli uavhengig

  Kinas motstand mot at Taiwan blir et uavhengig land, er nå en del av vedtektene i Kinas kommunistparti.

  Vedtaket ble gjort under partikongressen til det kinesiske kommunistpartiet lørdag.

  – Det er enighet om at det i partiets vedtekter innlemmes uttalelser om besluttsom motstand og forhindring av separatister som ønsker «taiwansk uavhengighet», står det i resolusjonen.

 • Jordskjelv i Taiwan

  Et jordskjelv med styrke på 5,9 ryster Taiwan, melder Reuters. Vitner Reuters har snakket med sier at de har følt et jordskjelv i Taiwans hovedstad Taipei. Bygninger skal ha ristet i hovedstaden, men det er foreløpig ikke meldt om skader.

 • Taiwans president advarer Kina

  Taiwans president Tsai Ing-wen advarte mandag Beijing om at Taiwan aldri vil gi opp sin demokratiske vei i en tale på nasjonaldagen. Hun trakk også paralleller til Russlands invasjon av Ukraina.

  – Oppfatningen blant det taiwanske folk og våre ulike politiske partier er at vi må forsvare vår suverenitet og vår frie og demokratiske livsstil, sa presidenten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no