Hopp til innhold
OMFATTENDE MILITÆRØVELSE: Kinesiske militære startet sine øvelser utenfor øya Taiwan klokka 06 norsk tid. Flere militære skip og helikoptre ble sendt inn i taiwanske områder.
Foto: HECTOR RETAMAL / AFP

Taiwan

Oppsummert

Vestlige land frykter at Kina kan ta Taiwan med militærmakt. Kina ser på Taiwan som sitt territorium. Taiwan har vært selvstyrt og atskilt fra Kina siden 1949. President Joe Biden sier at USA vil forsvare Taiwan i tilfelle Kina angriper.

  • Tyfonen Gaemi har nådd Taiwan, ni sjøfolk sakna

    Ni sjøfolk er sakna etter at eit lasteskip gjekk ned utanfor sørkysten til Taiwan, melder NTB. Skipet sokk utanfor kystbyen Kaohsiung.

    Dei sakna er frå Myanmar, opplyser kystvakta i Taiwan ifølge BBC.

    Uvêret frå tyfonen Gaemi som herjar i Søraust-Asia har gjort redningsarbeidet vanskeleg.

    Tyfonen råka Taiwan i går og beveger seg over havet mot Kina torsdag. Lokale styresmakter seier det er den kraftigaste tyfonen som har treft Taiwan på åtte år.

    FILE PHOTO: Waves break against the protecting walls as Typhoon Gaemi approaches in Keelung

    Tyfonen «Gaemi» har truffet Taiwan

    Den tropiske stormen «Gaemi» har nå truffet Taiwans nordøstlige kyst. Kina stålsetter seg før tyfonen treffer sørøstkysten torsdag.

  • Taiwans president kritiserer Kina etter dødsstraff-utspill

    Før helgen kom Kina med nye «retningslinjer» for straffeforfølgelse av separatister, men Taiwans president sier at Kina ikke har rett til å gå etter taiwanere.

    De såkalte retningslinjene regnes som en kraftig opptrapping av kinesiske myndigheters press mot den demokratisk styrte øya, som i praksis har fungert som en egen stat siden 1949. (NTB)

  • USA godkjenner våpensalg til Taiwan

    Det amerikanske utenriksdepartementet gir grønt lys for eksport av raketter og droner til Taiwan for flere hundre millioner dollar.

    Det opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet, ifølge NTB.

    Samtidig sier den taiwanske presidenten Lai Ching-te at landet ikke vil bukke under for kinesisk press, skriver nyhetsbyrået AFP.

    Kina har den siste tiden hatt store militærøvinger rundt Taiwan. Kina ser på republikken, som har vært selvstendig siden 1949, som en del av sitt territorium.

  • Taiwans president: Tiananmen-massakren blir aldri glemt

    Minnet om kinesiske myndigheters massedrap av egne borgere på Den himmelske freds plass vil aldri bli borte, sier Taiwans president Lai Ching-te.

    Tirsdag er det 35 år siden hundrevis av fredelige demonstranter – muligens tusenvis – ble drept da Kina brukte militære styrker til å slå ned protestene i Beijing, og pågripelsene knyttes til markeringer av dette.

    Mange av de drepte i 1989 var studenter som sto i spissen for Kinas demokratibevegelse. Diskusjon om massakren er svært sensurert i Kina, og mange unge kinesere vet ikke hva som skjedde.

    (NTB)

  • Taiwan hardt ut mot Kina etter tale i Singapore

    Taiwan beklager dypt det de mener er provoserende og irrasjonelle uttalelser fra Kinas forsvarsminister under sikkerhetskonferansen i Singapore.

    Regjeringen i Taipei reagerer svært sterkt etter at forsvarsminister Dong Jun anklaget Taiwan for separatisme og truet øya med maktbruk fra talerstolen foran utsendinger fra 40–50 land.

    – Kina har gjentatte ganger truet Taiwan med maktbruk på internasjonale arrangementer, fastslår den taiwanske regjeringen i en uttalelse søndag.

    Her understrekes det også at Taiwan aldri har vært en del av Folkerepublikken Kina.

    Da kommunistene vant borgerkrigen i 1949, flyktet den tapende part, nasjonalistene, til Taiwan og opprettet sitt eget styre der. Etter hvert har Taiwan utviklet seg til et demokrati som har alliert seg militært med USA, men uten at øya offisielt er anerkjent som et eget land av amerikanske myndigheter.

    (NTB)

    Taiwan
    Foto: Chiang Ying-ying / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no