Hopp til innhold
Folk tok ut på gatene etter jordskjelv på Filippinene natt til 27. juli 2022
Foto: JAM STA ROSA / AFP

Filippinene

Oppsummert

Folk tok ut på gatene etter jordskjelv på Filippinene natt til 27. juli 2022

 • Filippinene anklager Kina for å ha blokkert evakuering i Sør-Kinahavet

  Den filippinske kystvakta anklager Kinas kystvakt for å stanse evakuering av sykt militærpersonell i Sør-Kinahavet i mai.

  – Den barbariske og inhumane oppførselen til den kinesiske kystvakta har ingen plass i vårt samfunn, sier Jay Tarriela, talsperson for den filippinske kystvakta.

  Hendelsen fant sted i april etter at en marinesoldat var blitt satt til å vokte et filippinsk fartøy som hadde grunnet på revet Second Thomas Shoal, der det har vært flere konfrontasjoner mellom de to landene det siste året.

  Ifølge Tarriela ble båter fra kystvakta og marinen plaget av de kinesiske fartøyene, selv etter at de var informert om at det var en helserelatert operasjon.

  (NTB)

 • Filippinene vil utvise kinesiske diplomater for desinformasjon

  Filippinenes nasjonale sikkerhetsråd vil at kinesiske diplomater skal utvises fra landet på bakgrunn av det de kaller en «ondsinnet» desinformasjonskampanje.

  – Den kinesiske ambassades handlinger bør ikke gå usanksjonert uten en alvorlig straff, heter det i en uttalelse fra Filippinenes nasjonale sikkerhetsråd.

  Ifølge sikkerhetsrådet hadde desinformasjonen blitt spredt gjennom det de kaller en «ondsinnet» kampanje. I den ble det vist til en angivelig lekkasje av en samtale mellom en kinesisk diplomat og en høytstående militærtjenestemann som diskuterte uenigheter om Sør-Kinahavet.

  Kinas ambassade har foreløpig ikke kommentert uttalelsen.

  (NTB)

 • Filippinane stenger skular på grunn av hete og streik

  Filippinane stenger over 47.000 skular i to dagar på grunn av ekstrem hete og transportstreik, melder AFP.

  Utdanningsdirektoratet viser til at det er meldt rekordhøge temperaturar dei komande dagane.

  Tusenvis av skular i landet har halde stengt dei siste dagane på grunn av varmen.

  April er vanlegvis den varmaste månaden i denne delen av Asia, men i år er det unormalt varmt blant anna på grunn av vêrfenomenet El Niño.

  Hetebølge i Filippinene
  Foto: Aaron Favila / AP
 • Mistenkte opprørere drept av filippinske soldater

  Filippinske soldater har drept lederen og elleve andre som mistenkes å tilhøre en liten muslimsk opprørsgruppe i et sammenstøt sør i landet, opplyser hæren.

  Sju soldater ble såret i trefningen med de antatte medlemmene av gruppen Bangsamoro Islamic Freedom Fighters, opplyser brigader Jose Vladimir Cagara. Han sier skuddvekslingen i det myrlendte landskapet i provinsen Maguindanao del Sur pågikk i en time.

  Cagara sier en viktig leder i gruppen, Mohiden Animbang og broren Saga Animbang var blant de drepte.

  – Gruppen har lenge vært beryktet for bombeangrep, angrep mot politiets og militærets utposter og utpressing av busselskaper. Vi fikk endelig tak i dem, sier hærens regionale talsperson, oberstløytnant Dennis Almorato. Han sier myndighetene lenge har forsøkt å få gruppen til å overgi seg, men at opprørerne valgte å fortsette kampen mot myndighetene.

  (NTB)

 • Filippinenes president: Lar oss ikke kue av Kina

  Filippinenes president Ferdinand Marcos sier Filippinene ikke vil la seg kue av Kina i Sør-Kinahavet etter nye konfrontasjoner.

  – Vi vil ikke trues til taushet, underkastelse eller underdanighet, sa Marcos torsdag etter at flere filippinske soldater ble såret og fartøyer skadd i nye sammenstøt med kinesiske marinestyrker i forrige uke.

  Kina legger på sin side skylda på Filippinene for økende spenning, inkludert i filippinske områder av Sør-Kinahavet.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no