Hopp til innhold
Folk tok ut på gatene etter jordskjelv på Filippinene natt til 27. juli 2022
Foto: JAM STA ROSA / AFP

Filippinene

Oppsummert

Folk tok ut på gatene etter jordskjelv på Filippinene natt til 27. juli 2022

  • Filippinenes president: Lar oss ikke kue av Kina

    Filippinenes president Ferdinand Marcos sier Filippinene ikke vil la seg kue av Kina i Sør-Kinahavet etter nye konfrontasjoner.

    – Vi vil ikke trues til taushet, underkastelse eller underdanighet, sa Marcos torsdag etter at flere filippinske soldater ble såret og fartøyer skadd i nye sammenstøt med kinesiske marinestyrker i forrige uke.

    Kina legger på sin side skylda på Filippinene for økende spenning, inkludert i filippinske områder av Sør-Kinahavet.

    (NTB)

  • Skal diskutere Sør-Kinahavet med Blinken

    Filippinenes president Ferdinand Marcos jr. skal møte USAs utenriksminister Antony Blinken neste uke for å snakke om sikkerhetssamarbeid, opplyser Marcos' kontor.

    Bakteppet er økt spenning mellom Filippinene og Kina i Sør-Kinahavet, der landene har konkurrerende territorielle krav. Marcos har sverget å forsvare områdene Filippinene gjør krav på, etter at Kinas president Xi Jinping instruerte forsvaret til å koordinere forberedelser på konflikter til havs.

    (NTB)

  • Den kinesiske kystvakta fyrte av vasskanonar mot filippinsk forsyningsskip

    Fire av mannskapet på eit filippinsk forsyningsskip i Sør-Kinahavet blei skadde då kinesiske kystvaktfartøy fyrte av vasskanonar mot dei. Det skriv nyheitsbyrået AFP.

    Kystvaktfartøyet krasja også med det vesle fartøyet som frakta forsyningar til filippinske styrker, ifølge den filippinske marinen.

  • Anklager Kinas kystvakt for farlig manøver

    Filippinene anklager Kinas kystvakt for å ha gjort farlige manøvrer, noe som førte til en kollisjon mellom et filippinsk kystvaktskip og et kinesisk fartøy. Det skjedde da det filippinske fartøyet var på et forsyningsoppdrag til filippinske tropper i Sør-Kinahavet. Fartøyet ble skadet i kollisjonen.

  • Kinas kystvakt med tiltak mot filippinsk fartøy

    Kinas kystvakt opplyser at det har gjort kontrolltiltak mot et filippinsk fartøy som var i farvannet ved en omstridt atoll i Sør-Kinahavet. Hva tiltakene innebærer, opplyser de ikke om. Men i området har det vært flere sammenstøt mellom den kinesiske kystvakten og filippinske båter den siste tiden, melder Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no