Hopp til innhold
Pressekonferanse om koronasituasjonen
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Smittevern

Oppsummert

WHO oppfordrer til bruk av munnbind på steder der det ikke er mulig med sosial avstand, som på offentlig transport og i butikker. I rundt 130 land ber myndighetene folk bruke munnbind på offentlig sted.

  • FHI samler råd om smittevern for reisende i én tjeneste

    Alle rådene er nå samlet i én tjeneste, og skal gi helsepersonell og reisende rask oversikt over instituttets råd for utenlandsreiser, opplyser FHI.

    I tjenesten kan du søke opp ønsket reisemål, og finne de aktuelle rådene for landet du skal reise til på ett sted, skriver FHI i en pressemelding.

    Arbeidet med tjenesten springer ut fra tilbakemeldinger fra blant annet privatpersoner, vaksinatører og leger.

    Avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI understreker at tjenesten likevel ikke erstatter en samtale med helsepersonell.

    – De som skal reise må fortsatt bestille en time hos for eksempel fastlegen eller vaksinasjonskontoret i kommunen. De kan gjøre vurderinger og gi mer spesifikke råd som er tilpasset reisemålet, aktivitet og den enkeltes helse. Men tjenesten vi nå lanserer vil forhåpentligvis være et fint sted å begynne for å orientere seg, sier Berg.

    (NTB)

  • FHI: To influensavirus i utbrudd – kan bli ny sykdomstopp på senvinteren

    Sesongens influensautbrudd ble spådd å nå en topp rundt nyttår, men to separate utbrudd kan gi en ny smittetopp på senvinteren.

    Influensautbruddet er allerede godt i gang hadde en økning i antallet positive tester fra uke 51 til 52. Antallet positive tester gikk fra 13 til 16 prosent.

    Til sammenligning mot fjoråret er det en nedgang fra 25 prosent.

    – Det er hovedsakelig influensavirus A som påvises. Blant disse er det nå omtrent like mye subtype H1N1 som H3N2, med en gradvis økende forekomst av H3N2 som kan være i ferd med å komme i flertall. Vi har med andre ord to influensavirus i utbrudd samtidig, skriver FHI i sin ukerapport.

    De understreker at den videre utviklingen er usikker, men det har i tidligere sesonger vært meget vanlig med stagnerende eller fallende trend i første halvdel av januar.

    – Fallende andel positive fra uke 51 til uke 52 hos barn i skolealder kan være et første tegn på slik utvikling. Vi kan i så fall ikke se bort fra en ny tilvekst senere i januar og ny topp på senvinteren, heter det.

    (NTB)

  • Solberg hardt ut mot smitteverndebatt: – Alvorlige konspirasjonsteorier

    I desember stemte et flertall på Stortinget for innstramminger i smittevernloven. Etter dette har kritikken haglet.

    På Stortinget i dag gikk Høyre-leder Erna Solberg hardt ut mot kritikken som har kommet.

    – Jeg har bedt om ordet for å adresse de alvorlige konspirasjonsteoriene knyttet til denne saken, sier Høyre-lederen fra talerstolen på Stortinget.

    Høyre har hele tiden vært positive til lovendringen. Den innebærer blant annet at regjeringen har fått mer makt dersom det bryter ut en ny pandemi.

    – Mitt parti mener at dagens vedtak er et fremskritt. Det plasserer ansvaret i regjeringen, og ikke i Helsedirektoratet eller kommunen som i dag. Det gjør det mulig med mindre inngripende tiltak, hvor en blant annet kan teste seg ut av karantene, fortsetter Solberg.

  • FHI: Smittespredningen vil øke i ukene framover

    Sesongens influensautbrudd er i gang og smittespredningen vil øke i ukene framover, ifølge FHIs nye ukesrapport.

    Det er viktig at uvaksinerte eldre, personer i risikogrupper og ansatte i helsetjenesten som ennå ikke er vaksinert tar vaksine så raskt som mulig, skriver FHI.

    Videre skriver FHI at en økt smittespredning av covid-19 fram mot jul er sannsynlig, men at videre utvikling er usikker på grunn av fremveksten av ny covid-19 virusvariant.

    – Det er viktig å raskt få vaksinert eldre og personer i risikogrupper som ennå ikke har blitt vaksinert. Sykehusene og kommunene må være forberedt på flere innleggelser både med covid-19 og influensa i tiden fremover, står det i rapporten.

     Forkjøla person
    Foto: Gorm Kallestad / NTB
  • Flere brudd på smittevernloven i fjor

    Før pandemien var antall brudd på smittevernlovgivningen svært få. I fjor økte det imidlertid kraftig.

    Brudd på smittevernlovgivningen var før koronapandemien så sjeldent at det i statistikken ble kategorisert som «Annen eller uspesifisert straffelovgivning», skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

    Fra 2019 til 2020 økte antall lovbrudd i denne sekkeposten fra 90 til 200. Fra 2020 til 2021 var antallet over 1.200, noe SSB antar skyldes brudd på smittevernloven og den tilhørende covid-19-forskriften.

    Lovbruddene består hovedsakelig av forelegg ilagt av påtalemyndigheten, og nærmere halvparten av disse bøtene er på 10.000 kroner. Litt under to av ti forelegg er på 20.000 kroner.

    Rundt halvparten av foreleggene er ilagt for handlinger begått i Oslo kommune.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no