Influensavaksine
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Influensa

Oppsummert

Stadig flere ønsker å vaksinere seg mot influensa. Denne sesongen har helsevesenet og landets apoteker bestilt over én million doser med influensavaksine. Interessen for vaksine er økende, bekrefter Folkehelseinstituttet.

 • Bare elleve influensatilfeller

  Det har vært tilnærmet fravær av influensa i sesongen 2020–2021. Det har vært registrert over 122.000 koronatilfeller i årets influensasesong, men bare 11 influensatilfeller. Det er mer enn 11.000 koronatilfeller for hvert influensatilfelle, skriver NTB. Årsaken er med all sannsynlighet smitteverntiltak og reiserestriksjoner, som har vært langt mer effektive mot influensa enn koronaviruset.

 • FHI: Blir kraftig influensasesong

  Folkehelseinstituttet (FHI) ber Norge forberede seg på kraftige bølger med influensa, kikhoste og RS-virusinfeksjon. Særlig små barn og eldre er sårbare.

  – Folkehelseinstituttet vurderer at det kommende høst og vinter er høy sannsynlighet for at forekomsten av andre luftveisinfeksjoner enn covid-19 blir en god del høyere enn vanlige sesonger, skriver FHI i en ny risikovurdering.

  Hovedårsaken er at immuniteten i befolkningen mot disse sykdommene har falt under pandemiperioden, hvor strenge smitteverntiltak har ført til få tilfeller.

 • Bare 13 smittet av influensa til nå

  Hvert år smittes rundt 500.000 personer i Norge med influensa. Så langt denne sesongen har det totalt blitt påvist 13 smittetilfeller. Sesongen startet vanligvis smått i uke 40, og varer til rundt uke 20, som betyr at vi nå er i den siste femtedelen av sesongen - nesten helt uten smittetilfeller.

  – Det er ekstremt lavt. Jeg kan ikke huske at det noen gang har vært så lavt som nå, sier professor og influensaforsker Rebecca Jane Cox ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus til NTB. – Koronatiltakene fungerer veldig bra mot influensa. Disse to virusene har lik smittemåte, og tiltakene fungerer veldig bra mot begge to, sier hun.

  En annen grunn til de lave tallene er at langt færre reiser enn før, som vanligvis vill vært en viktig årsak for spredning av influensa. I snitt dør rundt 900 personer med influensasykdom i Norge i løpet av en sesong.

 • Få tilfeller av influensavirus

  Det er påvist svært få tilfeller av influensavirus denne sesongen. Det kommer frem i ukesrapporten til FHI. Siste funn av influensavirus var ett tilfelle i uke 8, dette var første funn siden uke 4. I verden for øvrig rapporteres det også om unormalt lav forekomst av influensa.

 • – Influensasesongen er avlyst

  Avdelingsleiar i Folkehelseinstituttet, Line Vold, slår fast til P4 at årets influensasesong er avlyst. Førre sesong fekk 15.910 personar påvist influensa, medan det denne sesongen berre har vore 15 påviste tilfelle, opplyser FHI.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no