Hopp til innhold
Massevaksinering av influensavaksinen i Bodø.
Foto: Bente H. Johansen

Influensa

Oppsummert

Under en tredel av helseansatte har vaksinert seg mot influensa i år, viser tall fra Helsedirektoratet. I fjor vaksinerte over halvparten seg. Helsemyndighetene sier at vaksinen er viktig for å redusere risikoen for at sårbare pasienter blir smittet.

 • FHI har ennå influensavaksiner til eldre – gikk tom i fjor

  Folkehelseinstituttet er i gang med utsending av sesonginfluensavaksiner. I år er det tatt inn flere doser av vaksinen som gir best effekt hos de eldste.

  Beboere i omsorgsboliger og sykehjem og alle fra fylte 65 år anbefales å ta vaksinen.

  Selv om noen får influensa tross vaksinering, ser det ut til at vaksinen kan redusere risikoen for et alvorlig sykdomsforløp.

 • Ny influensavaksine utviklet i Norge

  Om noen år kan en helt ny type influensavaksine bli brukt mot sesonginfluensa eller fremtidige pandemier. Vaksinen er utviklet i Norge.

  Seniorforsker Gunnveig Grødeland og stipendiat Elias Tjärnhage ved Universitetet i Oslo har testet ut en ny type influensavaksine på mus, skriver Aftenposten.

  Vaksinen er basert på virusets protein og DNA. Resultatene er lovende, ifølge forskerne ved Institutt for klinisk medisin.

  Resultatene viser at vaksinen fungerer veldig godt i mus. Musene blir vaksinert og studert for utviklingen av antistoff. Deretter blir de smittet med influensa.

  De vaksinerte musene fikk ingen eller svært få symptomer på sykdom. (NTB)

 • Fleire born anbefalt å ta influensavaksine

  80.000 barn som tilhøyrer risikogruppene blir anbefalt å ta influensavaksinen. FHI sitt mål er at 75 prosent blir vaksinerte. Men berre 7 prosent har blitt det.

  – Det er jo trist at vi som foreldre ikkje har oppdaga det, for det er urovekkande for dei barna som blir innlagde, seier Ruth Midtgarden, smittevernoverlege i Stavanger.

  Berre på Stavanger universitetssjukehus (SUS) har over 50 barn blitt innlagt med influensa så langt denne sesongen.

  Ifølgje FHI (ekstern lenke) er det om lag 500 sjukehusinnleggingar på grunn av influensa blant barn kvart år.

 • Auka beredskap Lillehammer sjukehus


  Frå nyttårshelga er det auka beredskap ved sjukehuset på Lillehammer som følge av mange pasientar og høgt langtidsfråver blant tilsette. Det er luftvegsinfeksjonar som dominierer i begge grupper.
  Dette betyr at sjukehuset opprettar ei kriseleiing og styrkar bemanninga på enkeltområde slik at pasientar får den hjelpa dei treng.
  Frå før er det auka beredskap ved sjukehusa i Elverum, Hamar og Gjøvik

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no