Hopp til innhold
Influensavaksine
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Influensa

Oppsummert

Stadig flere ønsker å vaksinere seg mot influensa. Denne sesongen har helsevesenet og landets apoteker bestilt over én million doser med influensavaksine. Interessen for vaksine er økende, bekrefter Folkehelseinstituttet.

 • Smittetoppen for influensa kan være passert

  FHI tror smittetoppen for influensa kan være passert. Andelen positive influensaprøver går ned, og det samme gjør antall legebesøk som en følge av influensa.

  – Dette tyder på at smittetoppen kan være passert, skriver FHI i sin ukesrapport.

  I påskeuken var antall testede og influensapåvisninger lavt. Men til tross for at det i forrige uke var langt flere som testet seg, førte det ikke til mange flere influensapåvisninger enn i påsken.

  Influensautbruddet starten i slutten av mars, ifølge Folkehelseinstituttet.

 • Influensavaksinen virker ikke så godt som ønskelig

  Effekten av årets influensavaksine er dårligere enn vanlig, skriver Aftenposten. Årsakene er at det er lenge siden de fleste har fått vaksine, samt at virkestoffet i vaksinen er noe forskjellig fra det viruset som gir sykdom i Norge nå.
  Det sier seniorrådgiver og farmasøyt Kjersti Rydland ved Folkehelseinstituttet til avisa.

 • Menneske smittet med hesteinfluensa

  Kina har påvist det som skal være det første tilfellet av hesteinfluensa hos et menneske. En fire år gammel gutt fra Henan-provinsen i den sentrale delen av Kina fikk påvist smitten etter at han hadde fått feber og andre symptomer 5. april, melder Reuters / NTB.

  Det dreier seg om influensaviruset H3N8, som tidligere er påvist blant hester, hunder, fugler og sel, men aldri hos mennesker, ifølge myndighetene i Beijing. Ingen nærkontakter av gutten er smittet, heter det i en uttalelse fra kinesiske helsemyndigheter som mener smittefaren er liten.

 • FHI: – Influensaaktiviteten i Norge er hurtig økende

  I forrige uke ble det påvist influensa hos 1.180 personer. FHI mener nå at sesongens influensautbrudd er i gang.

  – De siste ukene har det vært en ukentlig dobling i tilfeller og andel positive prøver, og også en økning i sykehusinnlagte med influensa. I uke 12 anses det at utbruddet i Norge er i gang, idet andel positive influensaprøver overskred 10 prosent, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin siste ukerapport.

  I forrige uke ble det påvist influensavirus i prøver fra 1.180 personer. 11,4 prosent av influensaprøvene som ble tatt i forrige uke, var positive. FHI regner det som at influensautbruddet er i gang når over 10 prosent av prøvene er positive.

  (NTB)

 • FHI advarer mot influensasmitte

  FHI følger nøye med på spredning av influensaviruset. Kombinasjonen av lav immunitet i befolkninga og intensiteten i årets virusvariant skaper uro.

  Det er ikke mer enn to uker siden Folkehelseinstituttet trodde at det kanskje ikke ble noe utbrudd av influensa i Norge i år. Men så ble brått 100 skoleelever smittet på et skoleball i Ålesund forrige uke. Det er det største utbruddet på over to år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no