Hopp til innhold

Over 12.000 dødsfall i Sverige: Advarer mot kraftig, tredje bølge

Folkhälsomyndigheten frykter at mutert virus kan gi kraftig, tredje bølge, dersom tiltak lettes for mye. Samtidig krangler ansatte med arbeidsgivere om bruk av munnbind på jobb.

I Sverige har bruk av munnbind blitt et vanlig syn, men fortsetter å skape konflikt på flere arbeidsplasser.

I Sverige har bruk av munnbind blitt et vanlig syn, men fortsetter å skape konflikt på flere arbeidsplasser.

Foto: JOHAN NILSSON / AFP

Det er registert 89 koronarelaterte dødsfall i Sverige det siste døgnet. Så langt har pandemien krevd 12.028 liv i landet.

Siden pandemien rammet Sverige i fjor har 584.674 personer fått påvist smitte, 3.758 av dem det siste døgnet, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Nå er bibliotekansatte i Kungsbacka redde for å gå på jobb. Årsaken er at bibliotekarene mener de har blitt nektet å bruke munnbind på arbeidsplassen.

Det har skapt uro. Blant bibliotekarene er det flere som er bekymret. De opplever at det er mange besøkende som ikke respekterer anbefalingene om å holde avstand. Det skaper uro og frykt.

De ansatte er redde for å bli smittet av koronaviruset.

Kia Andersson er bibliotekar og tillitsvalgt i Kungsbacka.

Kia Andersson er bibliotekar og tillitsvalgt i Kungsbacka. Hun hevder at bibliotekansatte ikke har fått lov av sin arbeidsgiver til å bruke munnbind på jobb.

Foto: SVT

– Mange av mine kollegaer er urolige fordi vi kommer for nære. Vi har et skilt, men det er ikke alltid avstanden respekteres. Det kan bli trangt mellom hyllene. Vi har også noen små bibliotek der det er trangt, forteller Kia Andersson til SVT.

Hun er tillitsvalgt og bibliotekar i Kungsbacka.

Ifølge bibliotekarene har de flere ganger kommet med ønsker om å få bære munnbind når de er på jobb.

Det hevder de har blitt avvist av arbeidsgiveren som er Kungsbacka kommune.

Vil beskytte seg selv

– Vi mener at vi kan beskytte både oss selv og våre besøkende på en bedre måte hvis vi hadde fått lov til å bruke munnbind, forteller Andersson.

Kungsbacka kommune har foreløpig nektet dem det, ifølge bibliotekarene.

De bibliotekansatte har tilbudt seg å anskaffe munnbind for egen regning. Også dette har blitt avvist av kommunen.

Bibliotekarene oppfatter det slik at de ikke får bruke munnbind på arbeidsplassen.

– Det føles rart. Vi forsøker å ta vår del av samfunnsansvaret. Det har jo blitt sagt av helsemyndighetene at alle har et personlig ansvar for å forhindre smittespredning, sier Andersson.

Forsvarer avgjørelsen

Ulrika Granfors er avdelingsleder i Kungsbacka kommune. Hun forklarer hvorfor kommunen ikke ønsker at bibliotekarene skal bære munnbind på arbeidsplassen.

– Man må tenke over dette i et litt videre perspektiv. Det handler ikke bare om å ta på seg et munnbind. Det handler også om å velge riktig munnbind og få opplæring i hvordan det brukes. Når et munnbind med eventuell smitte skal kastes, hvordan skal det gjøres? Det har vi ikke tatt ansvar for som arbeidsgiver siden vi mener det ikke er behov for beskyttelsesutstyr der, sier Granfors til SVT.

Ulrika Granfors fra Kungsbacka kommune.

Ulrika Granfors fra Kungsbacka kommune mener det er flere betenkeligheter med å la bibliotekarene få bruke munnbind på jobb.

Foto: SVT

Granfors sier at kommunen følger de nasjonale retningslinjene som er kommet fra svenske helsemyndigheter.

– Nå er det jo ikke et påbud om å bære munnbind. Ut fra de risikoanalyser vi har gjort så er det ingen grunn til å gå med slikt beskyttelsesutstyr. Vi har bedt dem om å holde avstand til hverandre og til våre besøkende. Det er årsaken til at jeg mener det ikke er noen grunn til å ha beskyttelsesutstyr på biblioteket, svarer Granfors.

I en pressemelding sendt ut mandag presiserte kommunen at de ikke har nektet bibliotekarene å bære munnbind. De står fast på at de som arbeidsgiver ikke ønsker å anskaffe slikt utstyr.

Til tross for påminnelser om å holde avstand så er smittespredningen fortsatt større i Sverige enn i andre nordiske land.

Til tross for påminnelser om å holde avstand så er smittespredningen fortsatt større i Sverige enn i andre nordiske land.

Foto: Amir Nabizadeh / TT NYHETSBYRÅN

Sendt hjem fra jobb

Også andre steder i Sverige har det oppstått konflikter på arbeidsplasser om bruk av munnbind.

I Göteborg ble en førskolelærer sendt hjem fra jobb fordi hun forlangte å få bruke munnbind.

Kvinnen har astma og er bekymret for egen helse. Hennes samboer tilhører en risikogruppe.

Ifølge Göteborgs-Posten risikerer kvinnen nå å bli oppsagt.

Hun nekter å møte opp på arbeidsplassen hvis hun ikke får bruke munnbind der.

Hennes arbeidsgiver mener hun er borte fra jobb uten gyldig grunn.

Også i Halmstad kommune har det vært konflikter. Der ble det i utgangspunktet lagt ned et forbud mot å bruke munnbind innendørs på skolene. Forbudet ble kraftig kritisert og måtte endres etter noen dager, ifølge Expressen og SR.

Bruk av munnbind har vært omstridt i Sverige gjennom hele pandemien. Flere har fortalt hvordan de har blitt spyttet på og trakassert fordi de har båret munnbind.

Advarer mot tredje bølge

Sveriges sosialminister Lena Hallengren.

Sveriges sosialminister Lena Hallengren ønsker å innføre et vaksinepass i Sverige.

Foto: Jessica Gow/TT / NTB

På en pressekonferanse torsdag sa statsminister Stefan Löfven at smittesituasjonen i Sverige fortsatt er usikker, spesielt med tanke på muterte varianter av viruset. Derfor oppfordres fortsatt flest mulig svensker til å ha hjemmekontor, samtidig som skjenkestoppen etter klokken 20.000 videreføres.

Johan Carlson, direktør i Folkhälsomyndigheten, sier smittespredningen har kommet noe mer under kontroll den siste tiden. Samtidig understreker han at situasjonen fort kan snu.

Carlson peker på at nye scenarioer viser at små endringer i restriksjoner og eventuell økning i kontakt mellom mennesker, kan få store konsekvenser.

– Sammen med den muterte varianten kan det føre til en tredje bølge i løpet av våren, og en kraftig sådan, i verste fall, sier Carlson.

Han påpeker at selv om vaksineringen har kommet i gang, vil det ta noe tid før det gir resultater. Samtidig gjør muterte varianter av viruset situasjonen usikker.

– Stikkprøver har også avdekket relativt store forekomster av den britiske mutasjonen av koronaviruset i Sverige. Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner ut fra dette, men i andre land har varianter som kan være mer smittsomme overtatt helt, sier Carlson.

Innfører vaksinepass

Torsdag ble det klart av myndighetene vil innføre et vaksinepass. Det betyr en digital løsning for et såkalt vaksinasjonssertifikat.

Det skal være en «kvittering for at du har mottatt sprøyten, kanskje en mulighet til å reise til utlandet», sa sosialminister Lena Hallengren under en pressekonferanse.

I Norge er det registrert 74 nye smittetilfeller og 0,6 dødsfall per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

For de øvrige nordiske landene er tallene per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene 420 smittede og 11,2 døde i Sverige. 143 smittede og 5,1 døde i Danmark. 88 smittede og 1,0 døde i Finland. 11 er smittet og ingen registrert døde på Island.

SISTE NYTT

Siste nytt