Hentar ut skrantesjuk villrein
Foto: Petter Braaten/SNO

Skrantesjuke på hjortedyr

Oppsummert

1400 villrein er felt i Nordfjella for å hindre spredning av smittsom skrantesjuke. Det er påvist 17 tilfeller av den dødelige sjukdommen. Nordfjella strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

 • Skal skyte bukkar på Hardangervidda

  Villreinnemnda for Hardangerviddaområdet har vedtatt ein fellingskvote på 6000 vaksne reinsdyrbukker. Bakgrunnen for avgjerda er kravet frrå Mattilsynetom raskast mogleg å finne ut om villreinbestanden er smitta av skrantesjuke. Tidlegare har ein skote heile villreinstammen i Nordfjella etter at det vart påvist skrantesjuke.

 • 30.000 hjortedyr skal testes

  Mattilsynet setter inn tiltak og skal gjennomføre massiv testing av hjortedyr for å hindre flere tilfeller av skrantesyke. Det innebærer testing av 30.000 hjortedyr over hele landet, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

 • Må ta livet av rein for å ta prøvar

  55 villreinbukkar i Nordfjella må døy, skriv NTB. Miljødirektoratet meiner det er naudsynt å ta livet av bukkane for å kunne ta prøvar, og desse kan gje svar på om det finst skrantesjuke blant villreinen.

  Reindsdyr
 • Skal skyte 55 rein i Nordfjella

  Miljødirektoratet har bestemt at det skal skytes 55 villreinbukker i Nordfjella for å eventuelt kunne friskmelde bestanden for skrantesyke. Ifølge direktoratet er det nødvendig å avlive dyrene for å få tatt prøvene og omfanget må være representativt.

  Villrein
  Foto: Anders Mossing / Norsk villreinsenter

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no