NRK Meny
Hentar ut skrantesjuk villrein
Foto: Petter Braaten/SNO

Skrantesjuke på hjortedyr

Oppsummert

2200 villrein skal i høst felles i Nordfjella for å hindre spredning av smittsom skrantesjuke. Det er forbudt å flytte tamrein over en grense midt i Nord-Trøndelag, og ingen hjortedyr kan flyttes mellom fylker.

 • 315 reinsdyr felt i Nordfjella

  Før helgen var 315 villrein avliva i Nordfjella, opplyser Statens naturoppsyn. Innen utgangen av april skal hele stammen på 2200 dyr skytes for å hindre at den smittsomme hjortesykdommen skrantesjuke brer seg.

 • – Bør forske på levande dyr

  Forskarane ber om 25 millionar kroner til å finne ut korleis skrantesjuke smittar og spreier seg. – Då bør delar av villreinstamma i Nordfjella sparast for å ha dyr å forske på, meiner skrantesjuke-koordinator Lars Nesse.

 • Reinsdyrbukk hadde skrantesyke

  Reinsdyrbukken som ble felt i Nordfjella i november, var smittet av den dødelige dyresykdommen skrantesyke, opplyser Mattilsynet. Dette er det 13. dyret med bekreftet skrantesyke i Norge.

 • Ingen flere skrante-funn

  Prøvetakingen av hjort på Nordmøre har ikke avdekket flere tilfeller av skrantesyke. 348 prøver er levert inn siden funnet av den fryktede sykdommen ble gjort hos et dyr i Gjemnes i slutten av oktober.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no