Hentar ut skrantesjuk villrein
Foto: Petter Braaten/SNO

Skrantesjuke på hjortedyr

Oppsummert

1400 villrein er felt i Nordfjella for å hindre spredning av smittsom skrantesjuke. Det er påvist 17 tilfeller av den dødelige sjukdommen. Nordfjella strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

 • Må ta livet av rein for å ta prøvar

  55 villreinbukkar i Nordfjella må døy, skriv NTB. Miljødirektoratet meiner det er naudsynt å ta livet av bukkane for å kunne ta prøvar, og desse kan gje svar på om det finst skrantesjuke blant villreinen.

  Reindsdyr
 • Skal skyte 55 rein i Nordfjella

  Miljødirektoratet har bestemt at det skal skytes 55 villreinbukker i Nordfjella for å eventuelt kunne friskmelde bestanden for skrantesyke. Ifølge direktoratet er det nødvendig å avlive dyrene for å få tatt prøvene og omfanget må være representativt.

  Villrein
  Foto: Anders Mossing / Norsk villreinsenter
 • Over 33.000 hjortedyr testa

  Veterinærinstituttet opplyser at dei har analysert over 33.000 prøvar frå hjortedyr for skrantesjuke i løpet av 2018. Sju tilfelle blei påvist, høvesvis hjå seks villrein og ein elg.

  Prøver for skrantesjuke til analyse.
  Foto: Kjartan Rørslett / NRK
 • Over 33 000 hjortedyr testet

  Veterinærinstituttet har i løpet av 2018 analysert over 33.000 prøver fra hjortedyr for skrantesyke, opplyser Veterinærinstituttet. Sju tilfeller ble påvist, henholdsvis hos seks villrein og én elg.

  Prøver for skrantesjuke til analyse.
  Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no