Hentar ut skrantesjuk villrein
Foto: Petter Braaten/SNO

Skrantesjuke på hjortedyr

Oppsummert

1400 villrein er felt i Nordfjella for å hindre spredning av smittsom skrantesjuke. Det er påvist 17 tilfeller av den dødelige sjukdommen. Nordfjella strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

 • Hadde ikkje skrantesjuke

  Ei villreinsimle som blei felt i Nordfjella sone 1 testa negativt for skrantesjuke, melder hjortevilt.no. Det same området blei tømt for villrein på grunn av den frykta sjukdomen i februar i fjor. – Det er uvisst om simla som vart felt i helga har gått inn i sona etter at uttaket vart avslutta i fjor, seier fellingsleiar i SNO, Petter Braaten.

  Statlege jaktlag jaktar villrein i kampen mot skrantesjuke.
  Foto: Håvard Heggen / NRK
 • Skal skyte bukkar på Hardangervidda

  Villreinnemnda for Hardangerviddaområdet har vedtatt ein fellingskvote på 6000 vaksne reinsdyrbukker. Bakgrunnen for avgjerda er kravet frrå Mattilsynetom raskast mogleg å finne ut om villreinbestanden er smitta av skrantesjuke. Tidlegare har ein skote heile villreinstammen i Nordfjella etter at det vart påvist skrantesjuke.

 • 30.000 hjortedyr skal testes

  Mattilsynet setter inn tiltak og skal gjennomføre massiv testing av hjortedyr for å hindre flere tilfeller av skrantesyke. Det innebærer testing av 30.000 hjortedyr over hele landet, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

 • Må ta livet av rein for å ta prøvar

  55 villreinbukkar i Nordfjella må døy, skriv NTB. Miljødirektoratet meiner det er naudsynt å ta livet av bukkane for å kunne ta prøvar, og desse kan gje svar på om det finst skrantesjuke blant villreinen.

  Reindsdyr

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no