NRK Meny
Hentar ut skrantesjuk villrein
Foto: Petter Braaten/SNO

Skrantesjuke på hjortedyr

Oppsummert

2200 villrein skal i høst felles i Nordfjella for å hindre spredning av smittsom skrantesjuke. Det er forbudt å flytte tamrein over en grense midt i Nord-Trøndelag, og ingen hjortedyr kan flyttes mellom fylker.

 • Nedskyting av villrein i rute

  Denne uka passerte det statlige jaktlaget 1.000 skutte villrein i Nordfjella. Med under 600 igjen kan det være tømt for dyr der før 1. mai. På et folkemøte om skrantesyke i Hemsedal onsdag sa forsker Jørn Vaage at nye dyr trolig kan settes ut i 2023.

  Statlege jaktlag speidar etter villrein i Nordfjella.
  Foto: Håvard Heggen / NRK
 • Frykter EU-forbud mot reinsdyrkjøtt

  EU vurderer tiltak for å hindre spredning av skrantesyke på hjortedyr. Det bekymrer landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), som frykter forbud mot import av norsk reinsdyrkjøtt for å hindre spredning av skrantesyke.

 • Frykter skrantesyke kan spre seg

  Professor i mikrobiologi ved Colorado State University er bekymret for at mutasjoner kan føre til at sykdommen som har rammet villreinen i Nordfjella i Norge, sprer seg til mennesker, ifølge Nationen.

 • Advarer mot helikopterbruk i jakta

  Den lokale villreinforvaltningen er bekymret for villreinen når det brukes helikopter ved nedskytingen i Nordfjella. I et brev til miljømyndighetene, advarer de mot økt bruk av helikopter fordi de mener det stresser dyrene, skriver Hallingdølen.

 • Frykter spredning av skrantesyke

  Mattilsynet frykter at skrantesyken som er oppdaget i Nordfjella skal spre seg nordover. Seniorrådgiver Knut Sandbu sier det tas prøver av døde elg og rein i Nord-Norge, men de ber folk om å følge med og tipse om elg og rein som oppfører seg rart.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no