Hentar ut skrantesjuk villrein
Foto: Petter Braaten/SNO

Skrantesjuke

Oppsummert

Villreinnemnda for Hardangerviddat har vedtatt å felle 6000 reinsdyrbukker for å finne ut om villreinstammen er smitta av skrantesjuke. Tidlegare er det skote 1400 villrein i Nordfjella etter at det vart påvist skrantesjuke der.

 • Skrantesjuke stanser potensmiddel

  Eksporten av reinsdyrhorn fra Norge, Sverige og Finland til Asia har stanset fordi kinesiske oppkjøpere med tro på hornets potensfremmede virkning, frykter skrantesjuke. Prisen var 160 SEK per kilo i 2017, men er nå nede i 100 SEK, melder SVT.

 • Hadde ikkje skrantesjuke

  Ei villreinsimle som blei felt i Nordfjella sone 1 testa negativt for skrantesjuke, melder hjortevilt.no. Det same området blei tømt for villrein på grunn av den frykta sjukdomen i februar i fjor. – Det er uvisst om simla som vart felt i helga har gått inn i sona etter at uttaket vart avslutta i fjor, seier fellingsleiar i SNO, Petter Braaten.

  Statlege jaktlag jaktar villrein i kampen mot skrantesjuke.
  Foto: Håvard Heggen / NRK
 • Skal skyte bukkar på Hardangervidda

  Villreinnemnda for Hardangerviddaområdet har vedtatt ein fellingskvote på 6000 vaksne reinsdyrbukker. Bakgrunnen for avgjerda er kravet frrå Mattilsynetom raskast mogleg å finne ut om villreinbestanden er smitta av skrantesjuke. Tidlegare har ein skote heile villreinstammen i Nordfjella etter at det vart påvist skrantesjuke.

 • 30.000 hjortedyr skal testes

  Mattilsynet setter inn tiltak og skal gjennomføre massiv testing av hjortedyr for å hindre flere tilfeller av skrantesyke. Det innebærer testing av 30.000 hjortedyr over hele landet, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no