Hentar ut skrantesjuk villrein
Foto: Petter Braaten/SNO

Skrantesjuke

Oppsummert

Villreinnemnda for Hardangerviddat har vedtatt å felle 6000 reinsdyrbukker for å finne ut om villreinstammen er smitta av skrantesjuke. Tidlegare er det skote 1400 villrein i Nordfjella etter at det vart påvist skrantesjuke der.

 • 25 positive prøvar

  Om lag 90.000 hjortedyr har blitt testa for skrantesjuka sidan 2016, skriv NTB. 25 av prøvane er positive, ifølge Veterinærinstituttet. Trass dette presiserer landbruksdepartementet at situasjonen framleis må overvakast.

  Prøver for skrantesjuke til analyse.
  Foto: Kjartan Rørslett / NRK
 • Har ikkje funne skrantesjuke

  Veterinærinstituttet har undersøkt prøver av 1200 felte reinsdyrbukkar, og har så langt ikkje påvist skrantesjuke på Hardangervidda. Målet er å undersøke 1800 reinsdyrbukkar for å friskmelde villreinbestanden, og det målet blir nådd neste år.

  Villrein på Hardangervidda, like ved riksveg 7
  Foto: Sindre Helgheim / NRK
 • Sju dyr var smitta av skrantesjuke

  Sju av 33.656 hjortedyr som blei testa for skrantesjuke i fjor var smitta. Det var seks positive prøver i 900 villrein frå Nordfjella, og ei 15 år gamal elgku frå Flesberg. Det går fram av statusrapporten frå Mattilsynet og Miljødirektoratet.

  Statlege jaktlag jaktar villrein i kampen mot skrantesjuke.
  Foto: Håvard Heggen / NRK
 • Vil utvide jakt

  Miljødirektoratet vil forlenge jakttida på hjort og elg med nær tre månader i dei 15 kommunane i og rundt Nordfjella villreinområde. Seksjonsleiar Knut Morten Vangen seier skrantesjuka er årsaka til den utvida jakttida.

  Villreinsøk i Nordfjella
  Foto: Håvard Nesbø
 • Skrantesyke påvist hos elg i Selbu

  Prøveresultater fra en voksen elgku felt under jakt i kommunen viser skrantesyke, ifølge Mattilsynet. Tilfellet er det tredje i Selbu. Mattilsynet antar at elgkua hadde en atypisk variant av sykdommen, som er ansett ikke å smitte.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no