Hopp til innhold
Hentar ut skrantesjuk villrein
Foto: Petter Braaten/SNO

Skrantesjuke

Oppsummert

Skrantesjuke, eller Chronic Wasting Disease (CWD), er en prionsykdom som i 2016 ble påvist hos villrein og elg, og i 2017 hos hjort. Hele villreinstammen i Nordfjella ble slaktet for å avgrense smitten. I 2020 ble sykdommen påvist på Hardangervidda.

 • Nytt tilfelle av skrantesjuke i Tynset

  Det er påvist skrantesjuke hos en elg fra Tynset kommune i Østerdalen, opplyser Veterinærinstituttet. Elgkua som ble avlivet hadde påvisbare prioner kun i hjernevev men ikke i lymfeknuter.

  – Elgkua blir ansett som «faltvilt». Det vil si dyr som avlives etter observasjon av sykdom, skade eller er funnet døde. Fallvilt har statistisk større sannsynlighet for å være syke og smitteførende enn annet vilt. Av den grunn er disse dyra viktig å teste, spesielt for CWD, sier CWD-koordinator og seniorforsker Jørn Våge ved Veterinærinstituttet.

 • Har funne frykta sjukdom i jorda

  Det er oppdaga skrantesjuke i ei jordprøve frå villreinområdet sone 2 i Nordfjella. Dette vekkjer stor uro blant forskarane, skriv Jeger.no.

  Skrantesjuke (CWD) er ein frykta sjukdom som er 100 prosent dødeleg for hjortedyr.

  Dette området ligg mellom området i Nordfjella som blei tømt for villrein i 2017 og Hardangervidda.

  Dei nye opplysningane blei presentert for Villreinrådet under fagdagane på Geilo nyleg.

  – Det blei gjort positive funn på fire plassar, seier forskar Bjørnar Ytrehus til magasinet.

  reinsjakt på Hemsedalsfjellet
  Foto: Aleksander Åsnes / NRK
 • 1300 villrein felt på Hardangervidda

  Foreløpige tall fra årets villreinjakt på Hardangervidda viser at jegere til sammen har felt 1387 villrein. Det har ikke blitt påvist skrantesyke på noen dyr.

  Veterinærinstituttet har testet mer enn 1300 villrein fra Hardangervidda for skrantesyke fra høstens jakt, og totalt mer enn 3.300 villrein fra de ulike villreinområdene i år.

  – Vi er glade for at det ikke er funnet flere positive dyr under jakten nå i høst. Det styrker antakelsen om at vi er tidlig i sykdomsforløpet og gir oss tro på at det er mulig å bekjempe denne sykdommen, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no