Hopp til innhold
Russen feirer 17. mai 2018 i Ålesund
Foto: Halvard Alvik / NTB

Russefeiring

Oppsummert

Avgangselevar fra vidaregående skule kan våren 2022 satse på tradisjonell russefering med færre restriksjoner enn tidligere år.

 • Mye fyll og fest natt til 17. mai

  Mange steder i landet har politiet måttet gripe inn overfor fyllefester og høy musikk. På Ørnes i Nordland har russen bedt politet om hjelp etter at et russearrangement bleinvadert av mindreårige og uvedkommende. I Sandnessjøen har politiet avsluttet en støyende fest i et boligområde.

  Også i Østfold, Vestfold, Agder, Rogaland og Møre og Romsdal har politiet måttet bistå i forbindelse med bråk på privatfester, utesteder og utendørs.

 • Vil ha forbud mot russesymboler

  Tillitsvalgt i lektorlaget ved Lillehammer videregående skole, Ulf Holberg, mener at alt nå ligger til rette for forbud mot russesymboler. Han viser til at kunnskapsministeren åpner for dette, og at det dermed ikke skulle være noe formelt i vegen for et forbud, skriver GD.

  Holberg har tidligere tatt til orde for dette, men har fått til svar fra fylkeskommunen at dette er i strid med ytringsfriheten.

  Han mener at et forbud mot russesymboler knyttet til gruppemedlemskap kan forebygge mobbing og utestengelse.

  Rektor ved ved Lillehammer videregående skole, Terje Solbakken, støtter et forbud, men sier at dette må gjøres som et felles tiltak ved alle skoler i fylket.

 • Vil ha slutt på russebusser

  Mobbeombudet i Viken vil ha slutt på russebusser, skriver Drammens Tidende.

  Ombudet mener at russefeiringa påvirker elevenes skolehverdag så mye at noe må gjøres, og har laget ei liste med ti punkter med forslag til forbedring.

  På lista står også å flytte feiringa til etter at russen har fått vitnemål og slutt på uniformering.

  bodil jenssen houg, mobbeombud buskerud
  Foto: Ida Gjellerud

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no