Hopp til innhold
Belgium EU Energy
Foto: Virginia Mayo / AP

Russland og EU

 • EU importerer rekordmye flytende gass fra Russland

  år ligger EU an til å slå tidligere rekorder når det gjelder import av flytende gass, såkalt LNG, fra Russland, viser data organisasjonen Global Witness har samlet inn. Det skriver Financial Times. Belgia og Spania kommer til å bli verdens andre og tredje største importør av russisk LNG, til tross for at EU har satt bremsene på import av russisk olje og gass som følge av Ukraina-invasjonen.

  Totalt har EU-importen av LNG økt med 40 prosent sammenlignet med 2021, ifølge Global Witness.

  (NTB)

 • Putins bruk av energi som våpen koster mange liv i Europa

  Krigen i Ukraina har ført til høyere energipriser, og det kan resultere i opptil 150.000 ekstra dødsfall i Europa i vinter, viser studie.

  Rundt 40–50 prosent av all gassimport i europeiske land kom før krigen fra Russland. Europeiske sanksjoner, som ble etterfulgt av russiske kutt i gassleveransen, fikk prisene til å skyte i været.

  Prisen på gass var på det høyeste nesten 150 prosent høyere enn før krigen, og prisen på elektrisitet steg med nærmere 80 prosent. Siden har prisene falt, men mange europeere har likevel måttet senke temperaturen hjemme.

  President Vladimir Putins beslutning om å bruke energi som våpen, koster liv, konstaterte The Economist for noe måneder tilbake i en analyse.

  (NTB)

 • EU forlenger de økonomiske sanksjonene mot Russland

  EU har bestemt seg for å forlenge de økonomiske sanksjonene mot Russland fram til og med 31. juli. Det melder EU-rådet i en uttalelse. Sanksjonene har blitt innført i flere omganger i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina i fjor.

  Over 1000 personer og nærmere 200 selskaper er sanksjonert av EU, deriblant Russlands president Vladimir Putin og hans indre krets.

  (NTB)

 • EU forbereder nye sanksjoner mot Russland

  EU jobber for fullt med en ny sanksjonspakke mot Russland, opplyser EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen.

  – Vi jobber hardt for å ramme Russland der de kjenner det, for ytterligere å begrense deres evne til å krige i Ukraina. Og jeg kan kunngjøre i dag at vi jobber for fullt med en niende sanksjonspakke, sa von der Leyen på et besøk i Finland torsdag skriver Reuters.

  – Jeg har også stor tro på at vi snart kan vedta en global makspris på russisk olje sammen med G7-landene og andre viktige partnere. Vi vil ikke hvile før Ukraina har vunnet fram not Putin og hans ulovlig og barbariske krig, sier EU-toppen.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no