–Vardø-radar irriterer Moskva

Russisk militærekspert mener ny amerikansk radar i Vardø vil forverre forholdet mellom Russland og vestlige land.

Grand Base Radar Prototype

PLANLAGT I FINNMARK: Dette er radaren som amerikanske eksperter mener skal bygges i Vardø i Øst-Finnmark.

Foto: www.army.mil

Pavel Felgenhauer

KALD KRIG: Den russiske militæranalytikeren Pavel Felgenhauer mener forholdet mellom øst og vest ligner kald krig.

Foto: NRK

Den russiske militæranalytikeren Pavel Felgenhauer mener den politiske ledelsen i Russland vil protestere mot etableringen av en ny amerikansk radar i Vardø.

– Selvsagt liker Russland ikke dette. Men Moskva kan ikke gjøre så mye med det. Rustningsavtalene er enten døde eller er i ferd med å bli det.

– Akkurat nå er forholdet mellom Russland og Vesten veldig dårlig. Den nye radaren i Vardø vil rett og slett gjøre forholdet mellom øst og vest enda litt verre, sier Pavel Felgenhauer.

Anerkjent ekspert

Den russiske militæreksperten er kjent for å ha gode kontakter i det russiske maktapparatet. Vestlige korrespondenter i Moskva har i en årrekke intervjuet Felgenhauer om militære spørsmål. Han sier at en ny radar i Vardø vil irritere Russland.

– Selvsagt tror Moskva at radaren primært skal overvåke russisk militær aktivitet på Kolahalvøya, blant annet ubåter i Barentshavet med interkontinentale raketter.

– Den kan også høyst sannsynlig følge rakettutskytninger fra andre steder som i en krigstilstand kan sende raketter over Nordpolen til USA, sier Felgenhauer.

Under amerikansk kommando

Den nye radaren i Vardø blir en del av Globus-systemet sammen med en eksisterende radar, Globus II, ifølge Forsvarsdepartementets budsjetter.

Globus II er direkte underlagt United States Strategic Command, USSTRATCOM, og Globus II gir opplysninger direkte til USA, viser tidligere hemmeligstemplete amerikanske dokumenter.

Dette til tross for forsikringer om det motsatte av norske myndigheter i en årrekke. USSTRATCOM er en av ni hovedkommandoene i det amerikanske Forsvarsdepartementet. Forsvarets pressemelding om den nye radaren sier ingenting om radarens tilknytning til USA.

Ny radar oppgradert

Amerikanske eksperter mener at den nye radaren som skal plasseres 28 kilometer fra grensa til Russland er GBR-P, en radar som i dag står på øygruppen Kwajalein i Stillehavet. GBR-P er brukt i tester for det amerikanske rakettskjoldet mot interkontinentale atomraketter. Radaren har nylig gjennomgått en kraftig oppgradering.

Den russiske militæranalytikeren Pavel Felgenhauer ser nå flere alvorlige utviklingstrekk i forholdet mellom Russland og Vesten.

Han mener at forholdet mellom øst og vest i dag ligner kald krig.

– Mellom øst og vest er det ingen tillit. Det kan derfor ikke komme nye avtaler om våpenbegrensning. Det betyr at vi på en måte er tilbake i den kalde krigen. Men det er naturligvis bedre enn en varm krig, hvis det skulle være et alternativ, sier Felgenhauer.

Se også: NRK Brennpunkt-program om Globus II

Nyheter fra Troms og Finnmark