Hopp til innhold

Mikhail Gorbatsjov er død – hylles av verdensledere

Den siste lederen av Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov, hylles i vesten for å ha vært en banebrytende politiker, som endret historiens gang.

Sovjetunionens tidligere leder Mikhail Gorbatsjov avbildet under en markering i Tyskland av Berlinmurens fall.

DØD: Tidligere lederen i Sovjetunionen Mikhail Gorbatsjov døde i dag. Her er han avbildet under ei markering i Tyskland av Berlinmurens fall.

Foto: Hannibal Hanschke

Mikhail Gorbatsjov døde etter lengre tids sykdom og ble 91 år gammel, kunngjorde russiske nyhetsbyråer tirsdag kveld.

Mannen som la ned verdens største kommunistiske imperium, ble aldri populær på hjemmebane.

Kondolanser fra Biden og Putin

– Mikhail Gorbatsjov var en mann med oppsiktsvekkende visjoner, skriver USAs president Joe Biden i en uttalelse om den tidligere sovjetlederens dødsfall.

Biden priser videre Gorbatsjovs innsats for å stoppe våpenkappløpet med Vesten og for å gi russerne demokratiske reformer. Den amerikanske presidenten skryter også av at Gorbatsjov risikerte hele sin egen karriere for å skape en bedre fremtid.

– Resultatet var en tryggere verden og større frihet for millioner av mennesker, skriver Biden. Han sender sine dypeste kondolanser til Gorbatsjovs familie og venner.

Russlands president Vladimir Putin kommer også med sine dypeste kondolanser etter Gorbatsjovs bortgang.

Mikhail Gorbatsjov og Vladimir Putin i 2004

KONDOLERER: Russlands president Vladimir Putin lytter til Gorbatsjov på et møte i Tyskland i 2004. Senere har den tidligere presidenten vært mer kritisk til Putins politiske lederskap.

Foto: Carsten Rehder / AP

– Mikhail Gorbatsjov ledet landet vårt gjennom dramatiske endringer og store utfordringer, sier Putin i en uttalelse, og slår fast at Gorbatsjov hadde «stor påvirkning på verdenshistorien».'

– Han ledet landet vårt gjennom en periode med komplekse, dramatiske endringer og store utenrikspolitiske, økonomiske og sosiale utfordringer, sier Putin, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier at Gorbatsjov var en statsmann som forblir en del av landets historie, men at Gorbatsjovs romantisering av vesten viste seg å være feilaktig.

– Mikhail Gorbatsjov endret verden

Statsminister Jonas Gahr Støre skriver at Gorbatsjov var en modig leder som valgte reformer framfor undertrykkelse, og bidro til en fredelig slutt på den kalde krigen.

– Mikhail Gorbatsjov endret verden. Han åpnet mulighetene for avspenning og en helt ny verdensorden. Vi må fortsette arbeidet for en verden preget mer av konstruktivt samarbeid enn av motsetninger og konflikt, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Sovjetunionens tidligere leder Mikhail Gorbatsjov under en tale til studenter i Moskva.
Foto: Denis Sinyakov

Mikhail Gorbatsjovs bidro til en mer integrert verden og et bedre forhold mellom øst og vest, sier Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg til NTB.

– Selv om det nåværende Putin-styret i Russland dessverre tar oss i helt gal retning, vil Gorbatsjovs bidrag til en mer integrert verden og et bedre forhold mellom øst og vest, for alltid ha betydd uendelig mye for millioner av mennesker, sier Solberg.

Natos generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg trekker fram muligheten for partnerskap mellom Russland og Nato, som Gorbatsjov la til rette for.

– Hans visjon om en bedre verden, er et eksempel til etterfølgelse, skriver Stoltenberg.

CPxB5qm7Rqo

PÅ BESØK: Flere norske politikere traff Mikhail Gorbatsjov mens han var president i Sovjetunionen og generalsekretær for Det Sovjetiske Kommunistpartiet. Her er han på taket av Regjeringsbygget med statsminister Gro Harlem Brundtland i 1991.

Foto: Morten Hvaal / NTB

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland husker Mikhail Gorbatsjov som et varmt og engasjert menneske.

– Jeg opplevde i våre møter et varmt, engasjert og søkende menneske, som gjorde dypt inntrykk, mer enn noen annen leder jeg møtte gjennom så mange år, sier Brundtland.

Europeiske reaksjoner

Mikhail Gorbatsjov døde i en tid der det russiske demokratiet mislykkes, sier Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Scholz hyller Gorbatsjovs rolle i gjenforeningen av Tyskland, men beklaget at hans forsøk på å etablere et varig demokrati i Russland mislyktes.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kommer også med kondolanser.

På Twitter skriver hun at Gorbatsjov var en respektert leder.

Han spilte en avgjørende rolle for å avslutte den kalde krigen og få revet ned jernteppet. Det åpnet veien for et fritt Europa, skriver hun og avslutter:

Denne arven vil en ikke glemme.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at Mikhail Gorbatsjov var en fredens mann som åpnet en vei mot frihet for russerne.

– Hans innsats for fred i Europa endret vår felles historie, skriver Macron.

Storbritannias statsminister Boris Johnson skriver på Twitter at det er trist å høre at Gorbatsjov er borte.

Jeg har alltid beundret motet og integriteten han viste da han sørget for at den kalde krigen fikk en fredelig slutt, skriver Johnson.

– I tiden med Putins aggresjon i Ukraina er hans utrettelige innsats for å åpne opp Sovjet-samfunnet stadig et eksempel for oss alle, skriver han.

Amerikanske reaksjoner

Stiftelsene til de to avdøde amerikanske presidentene Ronald Reagan og George H.W. Bush hyller Gorbatsjov, og uttrykker sorg over hans død.

Begge to republikanske presidentene hadde mye kontakt med Gorbatsjov i slutten av den kalde krigen.

Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan i munter samtale 8. desember 1987, da Gorbatsjov besøkte Det hvite hus i Washington D.C. for et møte mellom de to daværende supermaktene.

Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan i munter samtale 8. desember 1987, da Gorbatsjov besøkte Det hvite hus i Washington D.C. for et møte mellom de to daværende supermaktene.

Foto: Boris Yurchenko / AP

Reagan Foundation and Institute skriver på Twitter at Gorbatsjov var en politisk motstander som endte opp som en venn av Reagan.

– President Bush sa ofte at president Gorbatsjov stakk fram hodet på et kritisk punkt i historien for å sikre verdensfreden, skriver George and Barbara Bush Foundation på Twitter.

Arnold Schwarzenegger håndhilser på Mikhail Gorbatsjov

Som guvernør i California, møtte Arnold Schwarzenegger Gorbatsjov i 2010.

Foto: Justin Short / Reuters

– Et ordtak sier «Møt aldri dine helter». Det er ett av de verste rådene jeg har hørt, skriver skuespiller og tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger.

Han forteller at Gorbatsjov var en av hans helter, og at det var en ære å få møte ham.

Alle kan lære av hans fantastiske liv, mener Schwarzenegger.

Avsluttet den kalde krigen

Gorbatsjov er mest kjent som den politiske lederen som førte til Sovjetunionens fall og som dermed bidro til å avslutte den kalde krigen.

n8E4l2vO3VU

POPULÆR UTENLANDS: Mikhail Gorbatsjov med kona Raisa i Paris 1989. Han ble svært populær i Vesten fordi han var en helt ny type sovjetisk leder, mye yngre og mer dynamisk enn sine forgjengere. Og mer forsonlig mot resten av verden.

Foto: Laurent Rebours / AP

Den kommunistiske Sovjetunionen (USSR) ble opprettet av bolsjevikene 30. desember 1922 og oppløst 26. desember 1991. Men USSR med sin sovjetøkonomi stagnerte mer og mer.

Gorbatsjov forsøkte å skape et mer åpent, bedre organisert og veldrevet samfunn, men utløste med sin perestrojka og glasnost (fornyelse og åpenhet) krefter som ikke lot seg stanse.

Det endte med at unionen kollapset og at han måtte gi fra seg makten.

sUkvavYeawc

TIDEN ER UTE: President Mikhail Gorbatsjov ser på klokken før han holder sin avskjedstale i Kreml 25. desember.

Foto: Liu Heung Shing / AP

Etter at han gikk av holdt Gorbatsjov en lav politisk profil. Han gjorde et forsøk på politisk comeback i presidentvalget i 1996, men fikk bare 0,5 prosent av stemmene. På 2000-tallet markerte Gorbatsjov seg som kritiker av Vladimir Putin og USAs utenrikspolitikk. Han drev også med konsulentvirksomhet.

Nobels fredspris

Året før Sovjetunionens kollaps, i 1990, ble han belønnet med Nobels fredspris.

– Han hadde en enorm betydning for å få en slutt på den kalde krigen, sier Nupi-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen til NTB.

M573uEOXIxQ

I OSLO 1991: Nobels fredspris ble i 1990 tildelt president Mikhail Gorbatsjov, som han kunne ikke motta den da. Han kom året etter for å holde sitt Nobelforedrag i Oslo rådhus.

Foto: Tor Richardsen / NTB

– Hans personlige ønske om å bruke den makten han satt med til å ruste ned, og til å ta det første skrittet selv, før USA og daværende president Ronald Reagan ville svare, var helt avgjørende, mener hun.

– En kan ofte lure på hvor stor betydning en person kan ha i verdenspolitikken, men akkurat i dette tilfellet er jeg overbevist om at hans visjon var utrolig viktig, sier Wilhelmsen.

Advarte mot atomvåpen

Russland er av verdens mektigste atomvåpenmakter i dag.

– Så lenge masseødeleggelsesvåpen og atomvåpen eksisterer står vi overfor en kolossal trussel, sa Gorbatsjov til BBC i 2019.

– Derfor burde alle atomvåpen ødelegges, sa den tidligere presidenten og kommunistparti-lederen 30 år etter at hans egen politikk førte til Berlinmurens fall.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ