Hopp til innhold
EU-parlamentet
Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

EU-parlamentet

Oppsummert

De grønne og ytre høyre gikk frem ved valget til EU-parlamentet fra 23. til 26. mai, mens de store partigruppene gikk tilbake. Lederen av det sosialdemokratiske partiet i Tyskland gikk av etter at partiet fikk lav opplsutning i valget.

 • Europaparlamentet utsatt for dataangrep

  Europaparlamentets nettsider ble onsdag rammet av et dataangrep. Det skal ha skjedd kort tid etter at lovgivere godkjente en resolusjon som kaller Russland en statssponsor av terrorisme, sier en tjenestemann ifølge AFP.

  Parlamentets talsmann Jaume Duch skriver på Twitter at nettstedet har blitt mål for et tjenestenektangrep, som er designet for å tvinge høye nivåer av trafikk inn på nettstedet og forstyrre nettverket.

  Europaparlamentets president Roberta Metsola opplyser at en Kreml-vennlig gruppe har påtatt seg anvaret for angrepet, melder Reuters.

 • Metsola valgt til president i EU-parlamentet

  Den konservative politikeren Roberta Metsola fra Malta er valgt til ny president i EU-parlamentet.

  43 år gamle Metsola tilhører konservative EPP, den største partigruppen i parlamentet. Hun tar over posten etter italienske David Sassoli, som døde i forrige uke.

  Metsola har fungert som president siden Sassoli døde, og hun var favoritt til å overta posten. Hun skal være president for EU-parlamentet i to og et halvt år.

 • Konservativ maltesar favoritt til å overta som president i EU-parlamentet

  EU sine parlamentarikarar må velje seg ein ny leiar etter at president David Sassoli brått døyde på sjukehus i Italia førre veke.

  Konservative Roberta Metsola frå Malta er favoritt før EU-parlamentet tysdag skal velje ny president.

  42-åringen har trått mellombels inn i president-vervet etter Sassoli, og representerer den største partigruppa i parlamentet, den konservative alliansen The European People's Party (EPP). I tråd med ein avtale mellom partigrupper i parlamentet, er ho venta å få støtte frå den liberale gruppa RE og den sosialdemokratiske gruppa.

  Metsola er utdanna advokat og blei valt inn i EU-parlamentet i 2013.

  I tillegg til Metsola stiller den svenske kulturministeren Alice Bah Kuhnke frå De Grønne, polske Kosma Zlotowski frå ei EU-skeptisk partigruppe, og spanske Sira Rego, som representerer venstrefløya, som kandidatar.

  Vervet som president i EU-parlamentet blir valt for ein periode på to og eit halvt år, og har mindre makt enn presidenten for EU-kommusjonen, no Ursula von der Leyen. (NTB)

 • Le Pen og Orban vil danne allianse

  Frankrikes Marine Le Pen og Ungarns statsminister Viktor Orbán sier fredag at de sammen med flere allierte vil danne en ytre høyre-allianse i EU-parlamentet.

  16 europeiske partier har signert en felles uttalelse der det står at de nå har lagt grunnsteinen i byggingen av en allianse for å reformere Europa.

  Blant de andre i alliansen er italienske Matteo Salvini, leder for partiet Ligaen, spanske Santiago Abascal, leder for partiet Vox, og Jaroslaw Kaczynski, som er leder for det polske regjeringspartiet Lov og orden (PiS).

  France Elections
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Støttar opp om abortrettar

  EU-parlamentet har vedtatt ein resolusjon som fastslår at reproduktive rettar er menneskerettar og seier for mange EU-land har for strenge abortlover.

  – I dag har EU-parlamentet endeleg stilt seg på kvinners side og vist regjeringar som undergrev kvinners rettar at vi ikkje vil godta det lengre, heiter det i ei fråsegn frå dei sosialdemokratiske partigruppene som stod bak forslaget.

  Vedtaket er ikkje bindande, men legg likevel eit press på medlemsstatane. Det ber landa sikre retten til trygg og lovleg abort.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no