EU-parlamentet
Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

EU-parlamentet

Oppsummert

De grønne og ytre høyre gikk frem ved valget til EU-parlamentet fra 23. til 26. mai, mens de store partigruppene gikk tilbake. Lederen av det sosialdemokratiske partiet i Tyskland gikk av etter at partiet fikk lav opplsutning i valget.

 • Le Pen og Orban vil danne allianse

  Frankrikes Marine Le Pen og Ungarns statsminister Viktor Orbán sier fredag at de sammen med flere allierte vil danne en ytre høyre-allianse i EU-parlamentet.

  16 europeiske partier har signert en felles uttalelse der det står at de nå har lagt grunnsteinen i byggingen av en allianse for å reformere Europa.

  Blant de andre i alliansen er italienske Matteo Salvini, leder for partiet Ligaen, spanske Santiago Abascal, leder for partiet Vox, og Jaroslaw Kaczynski, som er leder for det polske regjeringspartiet Lov og orden (PiS).

  France Elections
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Støttar opp om abortrettar

  EU-parlamentet har vedtatt ein resolusjon som fastslår at reproduktive rettar er menneskerettar og seier for mange EU-land har for strenge abortlover.

  – I dag har EU-parlamentet endeleg stilt seg på kvinners side og vist regjeringar som undergrev kvinners rettar at vi ikkje vil godta det lengre, heiter det i ei fråsegn frå dei sosialdemokratiske partigruppene som stod bak forslaget.

  Vedtaket er ikkje bindande, men legg likevel eit press på medlemsstatane. Det ber landa sikre retten til trygg og lovleg abort.

 • Vil innføre karbontoll

  Et stort flertall i EU-parlamentet går inn for en karbontoll som skal verne bedrifter i unionen mot konkurranse fra land med mindre strenge klimakrav. Meningene om en ny karbontoll er svært delte blant medlemslandene, så det blir ingen lett oppgave å få den endelig vedtatt.

 • Godtar Lagarde som sentralbanksjef

  EU-parlamentet gikk med stort flertall inn for å godkjenne utnevnelsen av Christine Lagarde som ny sjef for Den europeiske sentralbanken. Hun overtar som sentralbanksjef etter Mario Draghi 1. november.

EU-valget forklart i grafer, kart og tekst

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no