Hopp til innhold
EU-parlamentet
Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

EU-parlamentet

Oppsummert

De grønne og ytre høyre gikk frem ved valget til EU-parlamentet fra 23. til 26. mai, mens de store partigruppene gikk tilbake. Lederen av det sosialdemokratiske partiet i Tyskland gikk av etter at partiet fikk lav opplsutning i valget.

 • Ny EU-lov skjerper kampen mot vold mot kvinner

  En ny lov skal gjøre EU-landene bedre i stand til å håndtere trusler og vold mot kvinner, både online og offline.

  EU-parlamentet og Ministerrådet ble tirsdag kveld enige om det nye lovverket, som er det første i sitt slag i EU.

  Loven skal gi kvinner bedre beskyttelse mot kjønnsbasert vold. I tillegg kriminaliseres tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, samt trakassering på internett.

  – Dette er en klar beskjed i hele unionen om at vi tar vold mot kvinner alvorlig, sier EU-parlamentsmedlemmet Frances Fitzgerald til journalister i Strasbourg, ifølge AFP.

  Den nye loven klassifiserer imidlertid ikke sex uten samtykke som voldtekt, noe både EU-kommisjonen og parlamentet hadde ønsket.

  Dette stilte flere av medlemslandene seg imot.

  (NTB)

 • EU vil ikke inngå Mercosur-avtale nå

  EUs visepresident Maros Sefcovic sier at unionen ennå ikke kan inngå en frihandelsavtale med latinamerikanske Mercosur ettersom betingelsene ikke er gode nok.

  Under bondeprotestene i Europa den siste tiden har bøndene rettet kraftig kritikk mot EUs planer om å inngå en frihandelsavtale med Mercosur, som består av Brasil, Argentina, Bolivia, Paraguay og Uruguay.

  EU og Mercosur ble i 2019 enige om hovedtrekkene i en avtale etter å ha forhandlet i to tiår, men klarte ikke å enes om de siste detaljene.

  Frankrikes president Emmanuel Macron ba nylig EU om ikke å gå med på avtalen i dens nåværende form. Utspillet kom etter omfattende bondeprotester i blant annet Frankrike.

  (NTB)

 • EU vil kutte utslippene med 62 prosent

  EU-parlamentet har stemt for omfattende klimareformer som blant annet inkluderer å kutte utslippene med 62 prosent fra 2005-nivå fram til 2030.

  Det skal blant annet innføres en klimatoll for å hindre at bedrifter kan få en fordel ved å produsere i land med mindre strenge regler og så importere varer til EU.

  Reformen er en del av EUs grønne omstilling, og det er ventet at den vil gjøre det dyrere å forurense i årene som kommer og at den vil bidra til raskere kutt i CO2-utslippene.

 • Korrupsjonssikta EU-politikar i husarrest

  Den tidlegare visepresidenten i EU-parlamentet, Eva Kaili, blei fredag sett fri frå varetekt, og blei i staden sett i husarrest. Den korrupsjonssikta politikaren skal opphalde seg heime med fotlenke til rettssaka mot henne startar. Ho er sikta i samband med etterforskinga av påstandane om at Qatar og Marokko skal ha forsøkt å kjøpe seg innverknad i EUs folkevalde forsamling.

 • Forlenget varetekt for korrupsjonssiktede EU-parlamentarikere

  EU-parlamentets tidligere visepresident Eva Kaili og to andre som er siktet i korrupsjonsskandalen, må fortsatt sitte i varetekt i påvente av rettssak.

  Det avgjorde en domstol i Brussel torsdag. De to andre er belgiske Marc Tabarella, som sitter i parlamentet denne perioden, og eksparlamentariker Antonio Panzeri.

  Saken ble kjent da belgisk politi i desember slo til mot flere adresser og beslagla i alt 1,5 millioner euro i kontanter. Det er mistanke om at penger og gaver er mottatt i bytte mot tjenester som fremmer Qatar og Marokkos interesser.

  Kailis forsvarer Sven Mary argumenterte for at Kaili må løslates, om enn med fotlenke, og viste til hennes vanskelige personlige situasjon.

  – Hun har vært atskilt fra barnet sitt i mer enn to måneder, sa han ifølge nyhetsbyrået Belga. Også Tarabellas forsvarer argumenterte for løslatelse, ifølge Belga.

  Panzeri samarbeider med belgiske myndigheter i bytte mot strafferabatt. Også hans varetekt ble forlenget torsdag.

  Den store korrupsjonssaken slo ned som en politisk bombe i Brussel.

  EU-parlamentets president Roberta Metsola har omtalt den som et angrep på det europeiske demokratiet, og forsamlingen stanset i desember alt samarbeid med Qatar, som nylig var vertskap for VM i fotball. Landets myndigheter har reagert sterkt på at Qatar kobles til saken og avviser å ha gjort noe galt.

  Aksjonen var rettet mot både nåværende parlamentarikere, tidligere parlamentarikere og lobbyister.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no