Brende: – Det er usaklig å ikke gi dem visum

Utenriksminister Børge Brende (H) har kjent til visumnekten i to måneder. – Vi protesterte og håpet de vil gjøre om på beslutningen. Dette må Russland svare for, sier han.

Utenriksminister Børge Brende (H) har kjent til visumnekten i to måneder. – Vi protesterte og håpet de vil gjøre om på beslutningen. Dette må Russland svare for, sier han.

PROTESTERER: Utenriksminister Børge Brende har kalt inn den russiske ambassadøren på teppet, og avventer også sitt planlagte besøk til Russland.

  • Bård Vegar Solhjell (SV) og Trine Skei Grande (V) ble mandag nektet visum av russiske myndigheter
  • Utenrikskomiteen avlyser besøk til Moskva som skulle finne sted denne uken
  • Den russiske ambassadøren har blitt kalt inn på teppet
  • Kilder i UD sier til NRK at de har grunn til å tro at Skei Grande og Solhjell har stått på Russlands liste over personer som er nektet innreise siden 2014

Dette ville vært den første reisen til den russiske hovedstaden for norske politikere på et så høyt nivå på tre år. Nå er den avlyst og den russiske ambassadøren blitt kalt inn på teppet.

Årsaken skal ifølge Utenriksdepartementet (UD) være at Norge har innført EUs restriktive tiltak mot Russland.

Utenriksdepartementet protesterte ovenfor Russland

– Dette er sterkt beklagelig, sier utenriksminister Børge Brende når han møter pressen.

– Vi mener det er urimelig og usaklig å ikke gi dem visum, og derfor har vi protestert overfor Russland og har innkalt den russiske ambassadøren til UD, fortsetter han.

Brende sier han visste om avslaget i to måneder, og at russiske myndigheter opplyste om at Solhjell og Grande ville få problemer med å få visum.

– Vi fikk indikasjoner på det. Vi har arbeidet for en løsning, og trodde vi skulle kunne gjøre om på avgjørelsen helt frem til mandag denne uken, sier han.

Nektet innreise Russland

Russland nektet to av fem stortingspolitikere visum til Moskva. Dette var Bård Vegar Solhjell fra SV og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ifølge kilder NRK har snakket med i UD har de grunn til å tro at Grande og Solhjell har stått på en liste over personer som ikke får innreise siden 2014.

Norge har en liste over russere som er nektet innreise til Norge på grunn av annekteringen av Krim-halvøya.

– Hvis russiske myndigheter opererer med den type navn så må de svare på det. Vi har vært åpne på den listen vi har sammen med EU, sier Brende.

UD tror dette er årsaken til visumnekten, og ikke nødvendigvis møtene Venstre-lederen hadde planlagt.

Bård Vegar Solhjell

– Jeg synes UD har håndtert dette på en god måte, sier Bård Vegar Solhjell (SV).

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg synes det er veldig synd at jeg ikke har fått visum, og jeg er en politiker som ønsker å ha et godt forhold til Russland og håper jeg får mulighet senere, sier Bård Vegar Solhjell (SV) til NRK.

– UD har visst om dette siden november, men dere har ikke blitt informert, hva synes du om det?

– De har jobbet for at vi skal få visum, og har informert oss nå. Jeg synes UD har håndtert dette på en god måte, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger