Hopp til innhold
Sørlandet sykehus Kristiansand.
Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

RS-virus

Oppsummert

Årets sesong for RS-virus har startet uvanlig tidlig. I flere deler av landet har det vært en rask økning i antall positive prøver, melder FHI.

  • FHI: Færre får RS-virus og korona

    Influensaaktiviteten er stabil etter at en ganske moderat topp ble passert i julen, heter det i Folkehelseinstituttets ukerapport om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner.

    Videre venter FHI at vinterferieperioden vil føre til nedgang i influensasmitten framover.

    Antallet nye influensainnleggelser er stabilt med 225 innleggelser i uke 6 etter 234 i uke 5. Det var 6 nye innleggelser i intensivavdeling med influensa i uke 6 etter 10 i uke 5.

    RS-virusinfeksjoner, som ofte rammer barn, er ikke lenger økende. I uke 6 var det 185 nye innleggelser etter 241 uken før.

    Innleggelser av koronasmittede har gått ned siden uke 50 med 76 nye i uke 6, etter 117 i uke 5. FHI skriver at vinterbølgen så å si er over.

    (NTB)

  • RS-viruset herjer - avdeling på Ullevål er full

    Flere sykehus i landet opplever smekkfulle barneavdelinger med barn smittet av forkjølelsesviruset RS, og Ullevål sykehus i Oslo har en hel avdeling fylt opp

    Lege ber foreldre om å ta sine forholdsregler.

    RS-viruset er et forkjølelsesvirus som kan gi alvorlige infeksjoner hos små barn, spesielt de under tre måneder.

    Smittede barn kan få pusteproblemer og trenger ofte pustehjelp.

  • USA: Vaksine mot RS-virus for gravide godkjent

    USA er det første landet som godkjenner en vaksine mot RS-viruset for gravide, melder AFP.

    Vaksinen må tas mellom uke 32 og uke 36 av graviditeten, og skal beskytte babyen fram til den er seks måneder. Det ifølge det amerikanske legemiddelverket.

    RS-viruset er en ofte grunnen til luftveisinfeksjoner hos spedbarn og små barn, ifølge Folkehelseinstituttet.

    Fra før er det kjent at en vaksine for voksne over 60 år er allerede godkjent i Norge. Den kan tas i bruk i løpet året. Det er også flere vaksiner mot viruset som kan bli tatt i bruk.

  • Flere eldre blir syke av RS-virus

    RS-virus kan gjøre småbarn alvorlig syke, men luftveisinfeksjonen kan også ramme eldre. I høst kommer vaksiner mot RS-virus til Norge.

    I omkring 60 år har forskere jobbet for å lage en vaksine mot RS-viruset (RSV). Vaksinen som er godkjent i EU nå – og dermed i Norge – beskytter mot nedre luftveisinfeksjon forårsaket av RS-virus, skriver Aftenposten.

    – I år vil man selv kunne oppsøke fastlege for å få vaksinen mot RS-virus. Man må også betale for den selv, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) til avisen.

    Han opplyser at FHI ikke vil komme med en generell anbefaling om at alle over 65 år bør ta den i år. (NTB)

  • RS-vaksine godkjent for barn i USA

    Amerikanske helsemyndigheter har godkjent vaksinen mot luftveisinfeksjonen RSV for nyfødte og spedbarn opp til to år.

    Det er AstraZeneca og Sanofi, som står bak den nye vaksinen, som opplyser at det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA har godkjent vaksinen.

    Titusener av barn ender hvert år på sykehus etter å ha fått RS-viruset. For friske mennesker er viruset bare en mindre plage, men det kan være livstruende for små barn og eldre.

    Medisinen, som har navnet Beyfortus, er allerede godkjent i Canada og Europa, inkludert Storbritannia.

    FDA godkjente vaksinen etter at tre studier viste at den reduserer risikoen for infeksjon med 70 til 75 prosent hos spedbarn. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no