Hopp til innhold
Massevaksinering i Bærum
Foto: Heiko Junge / NTB

Vaksine

Oppsummert

De fleste vaksineringer i Norge gis gjennom vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom. Å ta vaksine mot smittsomme sykdommer er ikke påbud i Norge, men mange tar til orde for at det bør bli obligatorisk av hensyn til folkehelsa.

  • Fleire born anbefalt å ta influensavaksine

    80.000 barn som tilhøyrer risikogruppene blir anbefalt å ta influensavaksinen. FHI sitt mål er at 75 prosent blir vaksinerte. Men berre 7 prosent har blitt det.

    – Det er jo trist at vi som foreldre ikkje har oppdaga det, for det er urovekkande for dei barna som blir innlagde, seier Ruth Midtgarden, smittevernoverlege i Stavanger.

    Berre på Stavanger universitetssjukehus (SUS) har over 50 barn blitt innlagt med influensa så langt denne sesongen.

    Ifølgje FHI (ekstern lenke) er det om lag 500 sjukehusinnleggingar på grunn av influensa blant barn kvart år.

  • Forsker: Influensavaksinen har mindre effekt

    Årets influensavaksine har dårligere effekt mot den influensatypen som dominerer, ifølge en forsker. Samtidig gir den beskyttelse mot alvorlig sykdom og død.

    Ifølge Aftenposten passer H1-komponenten i vaksinen dårlig med H1-influensa.

    – Det sirkulerer noe B- og H3-influensa. De har vaksinen god effekt mot. Men ikke mot H1, influensaen som foreløpig dominerer, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo.

    Samtidig forteller hun at vaksinen fortsatt fungerer godt til den viktigste funksjonen, nemlig å hindre død og alvorlig sykdom. Dette melder også Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukerapport. (NTB)

  • Få helsearbeidarar tek influensavaksine

    Under ein tredel av helsepersonellet i Noreg har vaksinert seg mot influensa i år, viser tal frå Helsedirektoratet.

    Det er betydeleg nedgang frå i fjor, då over halvparten vaksinerte seg.

    Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, seier til NRK at influensavaksinen er viktig for å redusere risikoen for at sårbare pasientar blir smitta av viruset.

    – Dei som har kontakt med sårbare pasientar bør bli vaksinert. Det er blant anna alle i den kommunale helse- og omsorgstenesta, seier han.

  • Sykepleier får erstatning etter vaksineskade

    En sykepleier som fikk ME etter å ha fått vaksinen Pandemrix mot svineinfluensa i 2010, har vunnet erstatningssaken mot Staten. ME er et kronisk utmattelsessyndrom.

    – Det har vært en ekstraordinær belastning for medlemmet vårt at saken har tatt så lang tid som 12 år, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Sykepleien.

    Sykepleieren meldte skaden til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i 2012. Nå har kvinnen fått medhold i både tingretten og lagmannsretten.

    – Den nye dommen vil få betydning for skader og sykdommer etter koronavaksinering, sier Larsen. Hun opplyser at forbundet for tiden bistår rundt 35 medlemmer som fortsatt er syke etter koronavaksinering, skriver NTB.

    Fungerende kommunikasjonssjef Torill Svoldal Stæhr i Norsk Pasientskadeerstatning sier til Sykepleien at de nå prioriterer å få løst saken så fort som mulig.

  • Influensavaksine på apotek

    Etter tre år med influensavaksinering på apotek, vet åtte av ti nordmenn at man kan ta vaksine der. Det viser en spørreundersøkelse Kantar har gjort på oppdrag fra Apotekforeningen.

    – Den høye kjennskapen til tilbudet viser at apotekene på kort tid har etablert seg som et naturlig sted for vaksinering, sier Apotekforeningen i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no