Hopp til innhold
Kongressen pyntet til innsettelsesseremoni
Foto: Anders Tvegård

Amerikansk politikk

Oppsummert

Demokratene og Republikanerne er USAs store partier. I Kongressen er det demokratisk flertall i Representantenes Hus, og også i Senatet når visepresident Kamala Harris' dobbeltstemme regnes med. Etter valget i 2020 er det strid blant republikanere.

 • Senator Dianne Feinstein er død

  Den profilerte demokratiske toppolitikaren Dianne Feinstein døde i dag, 90 år gammal.

  Ho var den eldste i Kongressen, og den lengssittande demokraten i Senatet. Feinstein var ein av dei første kvinnene som blei vald inn i det amerikanske senatet.

  dianne feinstein
  Foto: DREW ANGERER / AFP
 • Washington Post: Mitt Romney tar ikke gjenvalg

  Det avslører den amerikanske senatoren i et intervju med den amerikanske avisen Washington Post.

  Romney (76) var republikanernes presidentkandidat i 2012, og er det eneste medlemmet av Det republikanske partiet som to ganger har stemt for at Donald Trump skulle dømmes i riksrett.

  76-åringen peker på alderen sin og mangelen på orden blant republikanere som to av grunnene til å ikke ta gjenvalg. I tillegg sier Romney at han verken har tillit til president Joe Biden (D), eller presidentkandidat Donald Trump.

 • USAs høyesterett gir svarte velgere i Alabama medhold

  Amerikansk høyesterett har slått fast at kartet over valgdistrikter i Alabama, som er trukket opp av Republikanerne, diskriminerer svarte velgere.

  Kjennelsen fra høyesterett slår fast Alabama som følge av dette har brutt en føderal lov som forbyr diskriminerende valgordninger.

  Republikanerne styrer i Alabama og tegnet i 2021 opp et nytt kart over valgdistrikter i delstaten. Det resulterte i seks distrikter der hvite velgere er i overveldende flertall, og bare ett distrikt der svarte velgere er i flertall.

  Demokratene har anklaget Republikanerne for å ha benyttet samme taktikk i flere delstater.

  (NTB)

 • Mike Pence vil stille som presidentkandidat

  Tidlegare visepresident Mike Pence vil stille som presidentkandidat og dermed utfordre sin tidlegare sjef Donald Trump, melder NBC og Reuters.

  Både NBC og Reuters får opplyst at han vil lansere kandidaturet sitt 7. juni med ein kampanjevideo og tale i Des Moines i Iowa.

  Den tidlegare visepresidenten melder seg på kappløpet medan Trump ligg best an på målingane, følgt av Florida-guvernør Ron DeSantis.

  Ei kjelde med kjennskap til Pence sine planar seier til NBC at dei «ser denne nominasjonskampen som heilt open».

  Pence vil ifølge kjeldene drive valkamp i Iowas 99 fylke før primærvalet der. Staten er den første i den republikanske primærvalkampen.

  Pence var visepresident frå 2017 til 2021. Før han var visepresident, var Pence guvernør i Indiana og kongressrepresentant i fleire år.

  Han har tidlegare vitna mot tidlegare president Donald Trump etter kongresstorminga. Sidan valnederlaget i 2020 har Pence prøvd å distansere seg frå ekspresidenten, og han har sagt at Trumps egging av støttespelarane som gjekk til angrep på Kongressen i januar 2021, sette han og familien i fare.

  Pence har nære band til den kristne høgresida i USA. Han har halde fram med å forsvare mykje av Trumps politikk, men prøvd å framstille seg sjølv som eit meir føreseieleg og konsensusorientert alternativ. I tillegg har han prøvd å appellere meir direkte til evangeliske kristne, med besøk til fleire megakyrkjer rundt om i USA.

  (NTB/NRK)

  Election 2024 Republicans
  Foto: Charlie Neibergall / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no