Hopp til innhold
Kongressen pyntet til innsettelsesseremoni
Foto: Anders Tvegård

Amerikansk politikk

Oppsummert

Demokratene og Republikanerne er USAs store partier. I Kongressen er det demokratisk flertall i Representantenes Hus, og også i Senatet når visepresident Kamala Harris' dobbeltstemme regnes med. Etter valget i 2020 er det strid blant republikanere.

  • Trump blir med i kampen for å kaste statsadvokat i Georgia

    USAs tidligere president Donald Trump har sluttet seg til forsøket på å fjerne aktor i saken der han er tiltalt for valgpåvirkning i delstaten Georgia.

    I tillegg til å fjerne statsadvokat Fani Willis, ønsker Trump også at tiltalen blir avvist.

    Rettsdokumenter viser at ekspresidenten har sluttet seg til en begjæring fra medtiltalte Michael Roman. Han påstår statsadvokat Fani Williams har hatt et upassende privat forhold til Nathan Wade, en advokat hun hyret inn for å bistå i saken mot Trump og hans medtiltalte. De er anklaget for å ha forsøkt å omstøte valgresultatet i 2020, da Trump tapte for Joe Biden i presidentvalget.

    I en tale til en hovedsakelig svart menighet denne måneden påpekte Willis at Wade, som også er svart, er den eneste av bisitterne de tiltalte trekker fram.

    Trumps forsvarer sier hun dermed bygger opp under rasemessige motsetninger og kan gjøre mulige jurymedlemmer negativt innstilt overfor de tiltalte.

    (NTB)

  • Viktige givere dropper støtten til Haley

    To viktige givere har trukket støtten til Nikki Haleys valgkamp etter nominasjonsvalget i New Hampshire. De mener nominasjonsprosessen i praksis er over.

    Hennes rival Donald Trump krevde onsdag kveld at giverne stanser pengestrømmen til Haley, som nå er den eneste som forsøker å utfordre ham i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat til høsten.

    Trump vant nominasjonsvalgene i både Iowa og New Hampshire og håper å slå knockout på Haley i hennes hjemstat South Carolina 24. februar.

    En av giverne, Andy Sabin, sier i et intervju at nominasjonsprosessen hos Republikanerne i praksis er over. Trump vant i New Hampshire med 55 prosent av stemmene mot Haleys 43 prosent.

    – Haley må avslutte, sier han, og fortsetter:

    – Uansett hva noen sier, hun kommer til å gå tom for penger. Hvorfor skal du finansiere en du vet ikke har sjans?

    Reid Hoffman, som er en av LinkedIns grunnleggere, har også varslet at han dropper videre støtte til Haley.

    Haleys valgkampstab hadde ingen umiddelbar kommentar til nyheten.

    (NTB)

  • Amerikanske tilsynsmyndigheter skal granske de store nettselskapenes innflytelse i KI-bransjen

    Den amerikanske tilsynsmyndigheten FTC skal granske innflytelsen selskaper som Microsoft, Amazon og Google har over mindre KI-bedrifter.

    FTC har bedt om informasjon om selskapenes investeringer og partnerskap – særlig knyttet til såkalt generativ kunstig intelligens og skylagring.

    Granskningen skal vurdere hvordan dette påvirker konkurranseforholdene i bransjen.

    (NTB)

  • Washington Post: CIA-sjefen skal bistå i forhandlingene om Gaza-gisler

    Sjefen for CIA skal møte tjenestemenn fra Israel, Egypt og Qatar for å hjelpe til i forhandlinger om gislene på Gazastripen, melder Washington Post.

    President Joe Biden vil i løpet av de nærmeste dagene sende etterretningssjef William Burns for å hjelpe til i forhandlingene, sier tjenestemenn med kjennskap til saken til Washington Post.

    Håpet er at Burns kan redusere avstanden mellom Hamas og Israel, med mål om å få på plass en avtale mellom Israel og Hamas om løslatelse av de gjenværende gislene og den lengste våpenhvilen siden krigsutbruddet i oktober.

    Kildene sier det er ventet at CIA-sjefen reiser til Europa for å ha møte med etterretningssjefene fra Israel og Egypt – David Barnea og Abbas Kamel – samt Qatars statsminister Mohammed bil Abdulrahman bin Jassim Al-Thani. Det planlagte møtet har ikke vært omtalt tidligere.

    Egypt og Qatar har vært viktige meklere mellom Israel og Hamas og bidro til å sikre en uke lang våpenhvile og fange- og gisselutveksling i november.

    Forholdet mellom Israel og Qatar er imidlertid satt på prøve etter lekkasje av et lydopptak der Israels statsminister Benjamin Netanyahu snakker nedsettende om Qatar til noen av gislenes pårørende.

  • Høyesterett tar ikke stilling til Trumps krav om immunitet

    Amerikansk høyesterett tar foreløpig ikke stilling til om Donald Trump har immunitet i saken der han anklages for forsøk på å omgjøre valgresultatet i 2020.

    Trump tapte valget til demokraten Joe Biden, men forsøkte med alle midler å få resultatet omgjort og har aldri erkjent nederlaget.

    Den føderale dommeren Tanya Chutkan, som har ansvaret for rettssaken, avviste 1. desember Trumps krav om immunitet.

    Kjennelsen ble anket til høyesterett, men domstolen vil på det nåværende tidspunkt ikke ta stilling. Saken er derfor sendt tilbake til en føderal ankedomstol.

    Ankedomstolen lover raskt behandling, men spesialetterforsker Jack Smith frykter at en kjennelse derfra vil komme for sent til at høyesterett rekker å behandle saken før dommerne tar sommerferie.

    (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no