Kongressen pyntet til innsettelsesseremoni
Foto: Anders Tvegård

Amerikansk politikk

Oppsummert

Demokratene og Republikanerne er USAs store partier. I Kongressen er det demokratisk flertall i Representantenes Hus, og også i Senatet når visepresident Kamala Harris' dobbeltstemme regnes med. Etter valget i 2020 er det strid blant republikanere.

 • Adams trolig NYCs neste ordfører

  Demokraten Eric Adams ligger an til å vinne borgermestervalget i New York etter at han i natt vant nominasjonsprosessen i partiet, melder AP. Adams er tidligere politisjef, og har ledet byrådet i Brooklyn de siste årene. Opptellingen har pågått i to uker etter valget, og Adams ledelse er nå så stor at rivalen Kathryn Garcia er sjanseløs.

  Eric Adams
  Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / NTB
 • Greene beklager holocaust-utsagn

  Den republikanske kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene beklager å ha sammenlignet påbud om bruk av munnbind med grusomhetene begått under holocaust.

  – Jeg er veldig lei for å ha støtt mennesker med kommentarer om holocaust. Det er intet sammenligningsgrunnlag, og det vil det aldri være, sa Greene til reportere mandag, etter å ha besøkt holocaust-museet i Washington DC.

 • Republikanere stanset gransking

  Republikanere i det amerikanske Senatet har stanset opprettelsen av en uavhengig kommisjon, som skulle granske hendelsene som førte til stormingen av kongressen januar, melder AFP. Alle 50 demokrater i Senatet stemte for kommisjonen, men måtte få med seg ti republikanere for å få gjennomslag for forslaget. Kun seks republikanere stemte for.

  Under stormingen av kongressen døde fem personer. 140 politibetjenter ble skadd.

 • Skal stemme over Kongress-gransking

  I USA skal Senatet i kveld stemme over om det skal nedsettes en egen kommisjon som skal granske angrepet på Kongressen 6. januar. President Joe Biden sier det er merkelig om noen vil stemme mot det han kaller det groveste angrepet på demokratiet. Det er ventet at republikanernes mektige leder Mitch McConnell vil forsøke å blokkere et vedtak.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no