Hopp til innhold

Trump med seier i Sør-Carolina

Folkefavoritt Donald Trump slo Nikki Haley i delstaten der hun var guvernør i åtte år. Nikki Haley vil foreløpig ikke gi opp.

Donald Trump

VANT: Trump gikk på scenen i delstatshovedstaden Columbia kort tid etter at valglokalene stengte

Foto: WIN MCNAMEE / AFP

Nyhetsbyrået AP utropte Trump til vinner like etter at valglokalene i Sør-Carolina stengte klokka ett natt til søndag norsk tid.

Det betyr at seieren hans over delstatens tidligere guvernør, Nikki Haley vil bli betydelig.

Etter at 99 prosent av stemmene er talt opp, er Trump vinneren med 59,8 prosent mot Haleys 39,5 prosent, i følge Edison Research.

Det er et stort nederlag for Haley å tape delstaten hun selv ledet i åtte år som guvernør.

Kampanjen hennes sier allerede at hun ikke kommer til å trekke seg i kveld, ifølge CNN.

Nikki Haley sa i sin tale på valgvaken at hun ikke skal trekke seg.

Nikki Haley sa i sin tale på valgvaken at hun ikke skal trekke seg.

Foto: Chris Carlson / AP

Haley vil ikke gi opp

Det var en skuffet Nikki Haley som gikk på scenen ved 02.30-tiden natt til søndag norsk tid.

– Jeg vil gratulere Donald Trump med seieren. Uansett resultatet elsker jeg folket i denne delstaten. Jeg skal være ærlig. Det jeg så i dag var hvor frustrert Sør-Carolina er med retningen landet går i. Det ser ut som landet vårt faller sammen. USA vil bli ødelagt hvis vi tar feil valg, sa Haley.

Hun sa også at hun ikke tror at Trump kan slå Biden.

Election 2024 Trump

Trumps tilhørere jublet for seier i Sør-Carolina.

Foto: Andrew Harnik / AP

– Dette har aldri handlet om meg eller min politiske framtid. Vi må slå Joe Biden i november. Jeg tror ikke Donald Trump kan slå Joe Biden. Jeg sa tidligere denne uka at uansett hva som skjer, vil jeg fortsette. Og jeg holder det jeg lover. Jeg gir meg ikke når et flertall av amerikanerne hverken liker Trump eller Biden. De neste dagene vil 21 delstater og territorier velge. Jeg har plikt til å gi folk et valg, sa den tidligere guvernøren og FN-ambassadøren.

Politico viser til at Trump har en ledelse over Haley på mellom 25 og 30 prosentpoeng på de fleste målingene, noe som gjør at han sikrer seg de 29 delegatene som går direkte til vinneren.

De gjenværende 21 delegatene i delstaten deles mellom de sju kongressdistriktene. Vinneren i hvert distrikt får tre delegater. Vinner Trump i alle de sju distriktene, får han alle de 50 delegatene fra Sør-Carolina, skriver NTB.

Trump på scenen på valgkvelden da amerikanske medier hadde utpekt ham som vinner.

Trump på scenen på valgkvelden da amerikanske medier hadde utpekt ham som vinner.

Foto: Andrew Harnik / AP

– DU har sparken, Joe

Trump gikk på scenen i delstatshovedstaden Columbia kort tid etter at seieren var erklært.

– I november skal vi se Joe Biden i ansiktet og si: DU har sparken, Joe, sa Trump.

– Vi vant enda mer enn vi forventet. Millioner av mennesker kommer ulovlig over grensen. Vi vil ikke ha det i landet vårt. Terrorister kommer inn. Intet land kan tåle det. Vi skal ordne opp, sa den tidligere presidenten. .

Han sa også at det republikanske partiet står samlet rundt han.

– Det en spirit jeg aldri har sett. Det har aldri vært en slik stemning. Jeg har aldri sett det republikanske partiet så samlet som det er nå, sa Trump.

Former U.S. President and Republican presidential candidate Donald Trump gestures after addressing the Conservative Political Action Conference (CPAC) annual meeting in National Harbor, Maryland, U.S., February 24, 2024

Tidligere president Donald Trump kaller seg selv «en stolt politisk dissident».

Foto: Elizabeth Frantz / Reuters

Innvandring og økonomi

Valgdagsmålingen til CNN viser at innvandring og økonomi er de viktigste sakene for velgerne, og at 61 prosent av de som har stemt oppgir at de er evangelikale kristne.

Det siste er viktig. Trump fikk to dager før valget støtte fra et overveldende flertall av evangelikale kirkeledere i Sør-Carolina. De evangelikale kristne i USA ser fortsatt ut til å stå på Trumps side.

Kampen om republikanernes presidentkandidatur har nådd Sør-Carolina.

I Sør-Carolina har de et såkalt «åpent nominasjonsvalg». Det betyr at demokrater kan stemme i det republikanske valget så lenge de ikke stemte ved Demokratenes nominasjonsvalg 7. februar.

En del demokrater kan ha stemt for å hjelpe Haley. Men trolig ikke så mange.

Populær guvernør

Nikki Haley var en populær guvernør i Sør-Carolina fra 2021-2017, men partiet har endet seg kraftig i Sør-Carolina.

Nikki Haley møter velgere

Nikki Haley tok seg god tid til å møte velgere på hjemmebane fredag.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Trump tar Putins parti. Han velger en diktator som vil ødelegge USA foran våre allierte som sto på vår side 11. september.

Nikki Haley tordner fra liten utendørsscene i en liten delstatsby i hvit genser med amerikansk flagg på.

Hun har trappet opp angrepene på Donald Trump disse siste ukene i valgkampen på hjemmebane.

Men det er trolig for sent.

En stolt politisk dissident

Trump var ikke i Sør-Carolina tidligere på valgdagen. Da var han i Washington hvor han talte til CPAC, en av de største republikanske samlingene i løpet av et år.

Han startet talen med å takke den argentinske presidenten Javier Milei. Trump kaller Milei for en MAGA-tilhenger – Make Argentina Great Again.

Seg selv omtaler han som en motstander av systemet.

– Jeg står foran dere i dag, ikke bare som en tidligere og forhåpentligvis en fremtidig president, men som en stolt politisk dissident.

Former US President and 2024 presidential hopeful Donald Trump kisses the US flag as he arrives to speak during the annual Conservative Political Action Conference (CPAC) meeting on February 24, 2024

Tidligere president Donald Trump kysser flagget i det han går på scenen i CPAC.

Foto: Mandel NGAN / AFP

– USA! USA! runget det tidvis fra publikum.

Trump nevnte ikke Nikki Hailey med et eneste ord i sin over en time lange tale.

Istedenfor brukte han tiden på å karikere president Joe Biden. For en stemme til «Biden og banden hans», ifølge Trump, er en billett med «hurtigkø til helvete»:

– En stemme for Trump er en billett til frihet, og et pass ut av tyranni.

Frir til svarte med mugshot

Fredag kveld talte Donald Trump på gallamiddagen til en organisasjon for konservative afrikansk-amerikanere i Sør-Carolina. Der forsøkte han å få denne velgergruppen til å identifisere seg sterkere med ham.

– Vi har alle sett mugshot-bildene av meg. Og vet dere hvem som trykket dem til sitt bryst mer enn noen andre? Den svarte befolkningen. De ser hva som skjer med meg og hva som skjer med dem, sa Trump.

Se USA-eksperten forklare systemet.

Se USA-eksperten forklare systemet.

SISTE NYTT

Siste nytt