Hopp til innhold
Fire at Balata refugee camp
Foto: JAAFAR ASHTIYEH / AFP

Palestina og Vestbredden

Oppsummert

Israelske myndigheter kontrollerer Vestbredden som har vært okkupert av Israel siden 1967, i strid med Folkeretten. Enkelte områder har begrenset palestinsk selvstyre. Store områder på Vestbredden er dominert av nye israelske bosettinger.

  • Fire palestinere drept på Vestbredden

    Fire palestinere er drept i en israelsk militæroffensiv i byen Jenin på Vestbredden fredag, ifølge palestinske myndigheter.

    Det israelske militæret (IDF) sier i en uttalelse at styrkene deres omringet en bygning der militante hadde barrikadert seg selv. Et israelsk militærfly angrep mål i området, heter det videre i uttalelsen.

    Voldshendelser og militære sammenstøt på Vestbredden har eskalert siden krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen brøt ut i fjor.

  • Armenia anerkjenner Palestina som stat

    Det armenske utenriksdepartementet kunngjorde fredag at Armenia anerkjenner Palestina som egen stat, melder AFP og Reuters.

    De sier i en uttalelse at landet er imot vold mot sivile og begrunner anerkjennelsen med Armenias forpliktelser til folkeretten, likhet mellom stater, suverenitet og fred.

    Israel har kalt Armenias ambassadør inn på teppet etter kunngjøringen.

    145 av FNs 193 medlemsland har nå anerkjent Palestina. Norge anerkjente landet i mai.

  • Palestinas fotballhelter drømmer om VM: – Det eneste som gir dem håp

    Palestina er nummer 93 på Fifa-rankingen og har aldri tidligere vært i nærheten av å nå VM gjennom den asiatiske kvalifiseringen. I 2026 er VM-turneringen utvidet til 48 lag, og Asias direktekvote er doblet til åtte. Plutselig har det palestinske landslaget en legitim sjanse til å skrive historie.

    – Fotballkampene gir en sjanse til å vise fram Palestinas navn for hele verden, og VM er den største plattformen i så måte. Det som skjer akkurat nå, påvirker oss alle. Du kan ikke unngå å bli berørt av det, sier landslagsspilleren Mohammed Rashid til nyhetsbyrået AP om krigføringen på Gaza.

    Palestinas fotballforbund (PFA) ble opptatt som fullverdig medlem av Fifa i 1998.

    Laget er kjent som «Al Fida'i», eller «Krigerne», og har hatt begrenset suksess inntil nylig. Palestina har en disiplinert spillestil og slapp bare inn ett mål på fem kamper i kvalifiseringen fram til det raknet mot Australia i siste kamp.

    Resultatene har vært bemerkelsesverdige ettersom Palestina ikke har fått spille på hjemmebane siden 2019. Spillerne har måttet flykte av sikkerhetsårsaker og søkt seg til utenlandske ligaer, og hjemmekampene til landslaget er blitt spilt i Kuwait og Qatar.

    – Disse kampene er de eneste de (palestinere) ser på. Det er det eneste som gir dem håp. For oss er det en stor motivasjon, sier Rashid.

    Gruppene i 3. runde i Asias VM-kvalifisering trekkes i Kuala Lumpur 27. juni.

    NTB/NRK

    mohamme Rashid, palestina
    Foto: AP
  • Bergstø ber Solberg ta avstand fra Likud

    – Erna: Vil du virkelig stå i allianse med partier som viser fullstendig forakt for rettssystemer? spurte SV-leder Kirsti Bergstø da hun talte til landsstyret i partiet i dag.

    – Hadde jeg hatt sånne venner, hadde jeg syntes det var på tide å si tydelig ifra. Høyre må ta et oppgjør med sine nære samarbeidspartnere. Dette handler også om deres egen troverdighet, sa SV-lederen.

    Hun viste til at Erna Solberg sitter i styret til International Democratic Union, der også israelske Likud og det republikanske partiet i USA inngår.

    – Hvorfor er det relevant? Fordi i en helt ekstrem situasjon undergraver Høyres internasjonale søsterpartier internasjonal rett – og sine egne nasjonale rettssystemer, sa Bergstø.

    Hun viste blant annet til at republikanerne har invitert Netanyahu til Kongressen og kom med følgende utfordring til Høyres leder.

    – Om ikke Høyre gir et tydelig budskap til sine søsterpartier, må jeg stille spørsmålet: Hvis du, Erna, hadde vært statsminister, ville du ha arrestert Netanyahu på Norges-besøk om Den internasjonale straffedomstolen utsteder arrestordre?

    Kirsti Bergstø
    Foto: Mats Rønning / NRK
  • Macron ber Abbas gjennomføre reformer

    Frankrikes president Emmanuel Macron oppfordrer lederen for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, til å gjennomføre de nødvendige reformer som gjør at de kan bli anerkjent som stat. Det skjedde under en telefonsamtale mellom de to lederne onsdag. Macron understreket at Frankrike vil forplikte seg til å en felles visjon om fred med europeiske og arabiske partnere og sikkerhetsgarantier for både palestinere og israelere, melder AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no