Hopp til innhold
Palestinsk flagg
Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Palestina og Vestbredden

Oppsummert

Israelske myndigheter kontrollerer Vestbredden som har vært okkupert av Israel siden 1967, i strid med Folkeretten. Enkelte områder har begrenset palestinsk selvstyre. Store områder på Vestbredden er dominert av nye israelske bosettinger.

 • FN ut mot drap på palestinske barn

  FNs høykommissær for menneskerettigheter kritiserer Israel for samvittighetsløse drap og lemlestinger på palestinske barn, og krever gransking av hvert enkelt angrep der noen ble drept eller såret.

  37 barn er hittil i år drept i de palestinske områdene, 19 bare i forrige uke, 17 av dem under de israelske angrepene mot Gazastripen.

  Det var også over 150 barn blant de 360 som ble såret under angrepene mot Gazastripen, ifølge FNs menneskerettskontor (OHCHR).

  OHCHR understreker at militante palestinske grupper også bryter folkeretten ved å skyte raketter og granater mot sivile mål i Israel. Ingen ble i forrige uke drept eller såret i disse angrepene.

  Barn henter leikesykkel ut frå bomba hus i Rafah flyktningsleir
  Foto: Adel Hana / AP
 • To palestinere drept i angrep på Vestbredden

  To palestinske menn ble drept i et angrep i byen Nablus på Vestbredden natt til søndag, opplyser palestinske myndigheter.

  Det var to menn på 25 og 28 år som ble drept, ifølge det palestinske helsedepartementet.

  De opplyser at seks personer ble såret i angrepet, og at for to av dem er tilstanden kritisk.

  Den israelske hæren har sagt at de gjennomførte en militær operasjon i Nablus og bekreftet at det var skuddvekslinger mellom dem og væpnede personer i området. (NTB)

 • Blinken inviterer familien til drept Al Jazeera-journalist til USA

  USAs utenriksminister Antony Blinken har invitert familien til den drepte palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh til Washington D.C for et møte.

  Familien skal få muligheten til å sette seg ned og snakke med utenriksministeren direkte, opplyser sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i Biden-administrasjonen onsdag.

  Invitasjonen kommer uken etter at den avdøde journalistens familie selv ba om å få møte med den amerikanske presidenten.

  Den 51 år gamle Al Jazeera-journalisten ble skutt i hodet under en israelsk militæraksjon på den okkuperte palestinske Vestbredden 11. mai. Hun var iført hjelm og skuddsikker vest som var tydelig merket med PRESS.

  FNs menneskerettskontor, palestinske myndigheter , Al Jazeera , CNN og Washington Post har alle gransket hendelsen og konkludert med at journalisten ble skutt av en israelsk skarpskytter.

  Det gjør også amerikanske myndigheter, men de presiserer at det ikke er grunn til å tro at hun ble skutt med overlegg. (NTB/AFP)

  Den drepne journalisten Shireen Abu Akleh malt på murveggen ved Vestbanekn i Bethlehem.
  Foto: Mahmoud Illean / AP
 • Gantz og Abbas møttes på Vestbredden

  Palestinas president Mahmoud Abbas og Israels forsvarsminister Benny Gantz møttes på den okkuperte Vestbredden torsdag.

  De diskuterte sikkerhetssamarbeid før USAs president Joe Biden besøker regionen neste uke.

  Fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne falt i grus for mer enn et tiår siden. Møter på høyt nivå mellom partene er sjeldne og pleier å dreie seg om rutinemessig koordinering om sikkerhet og økonomi.

  I en israelsk uttalelse heter det at møtet i Ramallah, der de palestinske myndighetene har hovedsete, var positivt. De to partene ble enige om å «fortsette sikkerhetskoordineringen og om å unngå aktiviteter som kan forårsake ustabilitet», het det videre

  (NTB/AP)

 • Ben & Jerry's saksøker egen eier for å stanse iskremsalg på Vestbredden

  Iskremprodusenten Ben & Jerry's saksøker sitt eget morselskap Unilever i et forsøk på å stanse iskremsalget på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

  Det var i juli i fjor det ble kjent at Ben & Jerry's stanser salget av iskrem i de okkuperte områdene på Vestbredden fordi det strider mot selskapets verdier.

  (NTB)

Ny tribunekollaps – to døde

Religiøs feiring i Israel utvikla seg til katastrofe

Minst 45 døde etter tribunekaos: – Var ikke plass til å røre seg

Israel og Emiratene inngår fredsavtale – kaller avtalen «historisk»

Israel får behalde ulovlege busettingar i ny fredsplan

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no