Hopp til innhold

Flere skal være drept i nytt angrep i Rafah

21 palestinere skal være drept i et nytt israelsk angrep mot teltleir ved Rafah.

Nyhetsbyrået Reuters melder at 21 palestinere er drept i et nytt angrep mot en teltleir i Rafah tirsdag.

Mange er skadet, melder de Hamas-kontrollerte helsemyndighetene i Gaza.

Israelske myndigheter tilbakeviser at angrepet var rettet mot «den sikre sonen» – området der palestinere på flukt var bedt om å oppholde seg.

– Den israelske hæren har ikke angrepet Al-Mawasi, der palestinerne ble bedt om å oppholde seg, melder IDF.

Den israelske hæren viser til området der palestinere allerede 7 mai ble bedt om å dra til før angrepene mot Rafah startet.

Reuters har snakket med Mohammad al-Mughayyir som er en leder i sivilforsvaret i Gaza.

– Okkupasjonsstyrkene har angrepet en teltleir vest for Rafah, sier han.

Videoer som skal vise drepte og skadde fra dagens angrep sirkulerer i sosiale medier.
Flere klipp fra ulike vinkler, delt av ulike fotojournalister i gaza viser den samme hendelsen.
Bildene er publisert på nett for første gang i dag
Flere arabiske medier bruker også bildene
Videoene er ikke stedsverifiserte.

Videoer som skal vise drepte og skadde fra tirsdagens angrep sirkulerer i sosiale medier. Flere klipp fra ulike vinkler, delt av ulike fotojournalister i Gaza viser den samme hendelsen. Bildene er publisert på nett for første gang i dag. Flere arabiske medier bruker også bildene. Videoene er ikke stedsverifiserte.

Foto: TWITTER/ISMAIL ABGHOUI

Søndag kveld ble minst 45 mennesker drept i et israelsk luftangrep mot en teltleir for internt fordrevne i Rafah, ifølge de Hamas-ledede helsemyndighetene. Minst 65 er såret.

Krisemøte i FN

Angrepet tirsdag og søndag kveld har skapt sterke reaksjoner og blir tatt opp i et krisemøte i FNs sikkerhetsråd tirsdag kveld.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til NRK at Den internasjonale domstolen har bestemt at operasjoner i Rafah skal avsluttes. Dette binder alle land.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

– Dette har ikke skjedd før i denne konflikten og det vet Sikkerhetsrådet veldig godt, så dette blir nok et veldig tungt og seriøst møte i Sikkerhetsrådet.

– Hva slags reaksjoner er det mulig å se for seg?

– Det må være at Sikkerhetsrådet krever at det tar slutt. Eller at man legger andre typer sterke føringer på Israel.

Norsk Folkehjelp: Et helvete på jord

Blant mange som reagerer sterkt er generalsekretær Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp.

Raymond Johansen

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Den beste beskrivelsen er at dette er helvete på jord. Etter syv måneder, mer enn det, med intens bombing, så fortsetter man frem.

Mange har flyktet inn mot Rafah etter anbefalinger fra Israel om at dette var stedet det var mulig å få sikkerhet. Så opplevde vi i natt angrepet på teltleiren, vi har sett bilder av utbrente barn.

Les også Ida tar imot nyfødde medan bombene haglar i Rafah

Ida McFadzean holder en nyfødt baby på feltsykehuset i Rafah.

Johansen viser til at Netanyahu var ute og beklaget, men ikke mer enn at han gjennom dagen i dag har fortsatt angrepene mot Rafah, sier Johansen til NRK tirsdag ettermiddag.

Ung gutt står foran utbrent bil i den angrepne teltleiren i Rafah.

Her står en gutt i ruinene dagen etter søndagens angrep.

Foto: EYAD BABA / AFP

Stridsvogner i Rafah

Tirsdag holder Sikkerhetsrådet i FN krisemøte, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Øyenvitner i Rafah forteller nyhetsbyråene Reuters og AFP at israelske stridsvogner har rykket inn i sentrum av Rafah tirsdag formiddag.

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Gaza
39.175
Siste uke:
256
Israel
1487
Sist oppdatert: 27.7.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 287 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Stridsvognene skal ha blitt observert i nærheten av Al-Awda-moskeen, som er et kjent landemerke i byen.

Reuters og Al Jazeera meldte tirsdag formiddag at israelske styrker har fortsatt med luftangrep på Rafah tirsdag, tross sterke reaksjoner internasjonalt.

Les også Så brennende barn og kvinner bli forkullet etter Israels angrep

Hasib Al-Sultan i Rafah.

Angrepet søndag kveld skjedde to dager etter at Den internasjonale domstolen (ICJ) beordret en stans i angrepene mot Rafah. .

USA: To Hamas-krigere drept

Ifølge USA ble to Hamas-krigere drept i angrepet, men Det hvite hus mener at mer må gjøres for å beskytte sivile.

– Israel har rett til å gå etter Hamas, og vi forstår det slik at dette angrepet drepte to høytstående Hamas-terrorister som er ansvarlige for angrep mot israelsk sivile, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus mandag.

– Men som vi har vært tydelige på, må Israel ta alle forholdsregler for å beskytte sivile.

Minst 35 palestinere døde i et luftangrep mot et senter for internt fordrevne i Rafah, ifølge Hamas-myndighetene. Israel hevder de angrep Hamas-mål.

Minst 45 palestinere døde i et luftangrep mot et senter for internt fordrevne i Rafah, ifølge Hamas-myndighetene. Israel hevder de angrep Hamas-mål.

USA sier de samarbeider med det israelske militæret (IDF) og samarbeidspartnere på bakken for å forstå hva som har skjedd. Ifølge dem gjennomfører også IDF en intern gransking.

Les også Minst 45 drepte i angrep mot teltleir i Rafah

Brann etter et israelsk angrep på et område som er utpekt for fordrevne palestinere, i Rafah 26. mai 2024

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa mandag at angrepet i Rafah var en «tragisk hendelse», og at det førte til en brann i teltleiren.

– Vi gransker det som har skjedd og vil konkludere senere, sier han ifølge AFP.

Gazastripa er nesten heilt lukka. All flukt må skje innanfor dei strengt vakta grensene.

Flykte sørover. 13. oktober fekk éin million menneske beskjed om å forlate Nord-Gaza. Israel førebudde ein bakkeinvasjon av Gaza by.

Fleire hundre tusen flykta til byane i sør. Omtrent over natta meir enn dobla folketalet i byen Khan Younis seg.

Men snart får dei nye ordre om å flykte endå lenger sør. Khan Younis, som Israel kalla ei «trygg sone» i oktober, er blitt ein «farleg kampsone».

Samstundes blei palestinarar i nord isolerte. I mars stod den israelske Netzarim-korridoren klar, og deler Gaza i to. Det israelske forsvaret har bygd passasjen til militær bruk.

I mai fekk rundt 300.000 menneske i nord, beskjed om å flykte mot kysten i vest. Samstundes fekk nær éin million menneske i Rafah i sør, ordre fra IDF om å reise til al-Mawasi eller tilbake til Khan Younis.

Kartdata fra OpenStreetMap

En rekke land reagerer sterkt på angrepet mot teltleiren.

Utenriksminister i Storbritannia David Cameron krever en gransking som er både «rask, omfattende og transparent».

Jorden ved den angrepne leiren i Rafah bærer preg av å ha blitt brent.

Teltleiren var for internt fordrevne.

Foto: Jebril Abu Kmeil / NRK

Den israelske regjeringen hevdet søndag at FN-domstolen ikke har krevd full stans i angrepene mot Rafah.

Minst 40 personer er drept i et luftangrep mot en senter for internt fordrevende i Rafah i går kveld. Det melder nyhetsbyrået AFP og henviser til sivilforsvaret i Gaza.

Minst 40 personer er drept i luftangrep mot et senter for internt fordrevne i Rafah søndag kveld. Det melder nyhetsbyrået AFP og henviser til sivilforsvaret i Gaza.

NRK forklarer

Hva er NRKs retningslinjer for bruk av sterke bilder?

Hva er NRKs retningslinjer for bruk av sterke bilder?

Krig og presseetikk

NRK skal dokumentere krigens gang og grusomhetene som rammer sivilbefolkningen. Vi bruker store ressurser på å dekke krigen i Gaza, både ute i felt og her hjemme. Samtidig skal vi ivareta presseetikken. Vi gjør egne vurderinger av alle bilder og videoer som kommer inn. Derfor vil publikum noen ganger se andre bilder i NRKs flater enn i sosiale medier.

Hva er NRKs retningslinjer for bruk av sterke bilder?

Sterke bilder

Vi er som hovedregel varsomme med å vise svært sterke, detaljrike bilder. Samtidig er det vår oppgave å dokumentere realitetene på bakken slik de er. For å kunne gjengi et riktig bilde av krigens konsekvenser, gjør vi i noen situasjoner unntak fra hovedregelen. Det kan være situasjoner der bildene har stor dokumentasjonsverdi, der de viser en hendelse som påvirker krigens gang eller når vi har nok informasjon om omstendighetene til å fortelle en fullstendig historie.

Hva er NRKs retningslinjer for bruk av sterke bilder?

Grundig sjekk

Vi sjekker alle bilder og videoer så grundig som mulig for å forsikre oss om at innholdet er ekte. Det er mange bilder i sosiale medier som ikke kommer fra hendelsen avsenderen hevder de dokumenterer, enten ved en feil eller bevisst manipulering. Disse bildene vil vi gjøre alt vi kan for å unngå å formidle.

Hva er NRKs retningslinjer for bruk av sterke bilder?

Våre retningslinjer

Når vi er trygge på at bildene er ekte, gjelder disse reglene:

  • Når vi bruker sterke bilder, må vi kunne fortelle en historie som gir forståelse av det eller dem bildene viser. Vi skal ikke bruke sterke bilder som illustrasjon uten kontekst.
  • Som hovedregel viser vi ikke døde og gjenkjennbare mennesker. Vi er varsomme med spesielt sterke og detaljrike bilder, men kan gjøre unntak etter en redaktørvurdering. Noen ganger sladder vi enkelte detaljer i bildene.
Hva er NRKs retningslinjer for bruk av sterke bilder?

Våre retningslinjer

  • Vi er varsomme med å bruke bilder av mennesker i sårbare eller nedverdigende situasjoner.
  • Vi tar særlig hensyn når bildene viser barn. Samtidig skal vi også dokumentere lidelsene som barn blir utsatt for.
  • Vi er varsomme med bruk av sterke bilder der publikum ikke har mulighet til å forberede seg på det de vil få se, f.eks. på forsiden til nrk.no.

Biskop ber Israel stoppe

Også den ledende biskopen i Den norske kirke, preses Olav Fykse Tveit, kritiserer Israels angrep. I et innlegg på Facebook spør han hva slags verdier det er som styrer det som skjer.

– Er vi i ferd med å miste vår menneskelighet, sier han til NRK.

Olav Fykse Tveit i Palestina

Preses Olav Fykse Tveit mener fokuset bør flyttes til israelske angrep heller enn norsk anerkjennelse av Palestina.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Tveit mener mange er opptatt av å kritisere den norske regjeringen for å anerkjenne Palestina som stat. Han sier kritikken heller bør rettes mot Israels regjering som trosser advarsler og internasjonale forbud mot å bombe og invadere Rafah.

– Dette har skjedd mange ganger i løpet av de siste månedene, men dette er et slags klimaks. Nå må dette finne en annen løsning. Det går ikke an å fortsette på denne måten.

SISTE NYTT

Siste nytt