Hopp til innhold
Eksplosjon i Jerevan, Armenia.
Foto: Daniel Bolshakov / AP

Armenia

Oppsummert

Statsminister Nikol Pasjinian har fått mye kritikk av både militæret og store deler av befolkning for håndteringen av konflikten rundt Nagorno-Karabakh.

  • Aserbajdsjan hevder at armenske styrker skjøt mot Aserbajdsjanske tropper

    Aserbajdsjans forsvarsdepartement at armenske styrker har skutt mot aserbajdsjanske tropper over natten, og at aserbajdsjanske hærenheter tok «gjengjeldelsestiltak».

    De hevder at armenske soldater åpnet ild med håndvåpen mot aserbajdsjanske soldater i Sadarak nord i Nakhchivan, en eksklave av Aserbajdsjan som grenser til Armenia, Tyrkia og Iran.

    I departementets uttalelse står det ikke om det har vært noen personskader.

  • Russland: – Militærøvelsen i Armenia vil skade stabiliteten

    Russiske myndigheter kritiserer den planlagte militærøvelsen mellom Armenia og USA, og sier den vil skade stabiliteten i regionen. Øvelsen skal holdes i Armenia. Det skriver AFP.

    – Uten tvil, slike øvelser vil ikke stabilisere situasjonen eller styrke gjensidig tillit i regionen, sier en talsmann for Kreml. Han la til at Russland vil fortsette å utfylle sin rolle som garantist for sikkerheten i området.

  • USA og Armenia med felles militærøvelse

    Den felles militærøvelsen skal foregå i Armenia. Det melder landets forsvarsdepartement onsdag. Øvelsen «Eagle Partner 2023» skal holdes fra 11.– 20. september.

  • Armenias statsminister: Feil å stole på Russland

    Armenias statsminister Nikol Pasjinian sier det var en strategisk feil å stole på at Russland skulle garantere for landets sikkerhet.

    I et intervju med den italienske avisa La Repubblica søndag anklager Pasjinian Russland for ikke å gi Armenia tilstrekkelig beskyttelse mot aggresjon fra Aserbajdsjan i konflikten om Nagorno-Karabakh.

    Russland har en forsvarsavtale med Armenia og en militærbase i landet og stiller med fredsstyrker i forbindelse med en våpenhvile med Aserbajdsjan.

    Pasjinian tror Russland føler at Armenia ikke er tilstrekkelig prorussisk og forbereder seg på å trekke seg ut av Sør-Kaukasus. Han ønsker derfor å spre Armenias sikkerhetspolitiske bånd til EU og USA.

    – Armenias sikkerhetsarkitektur var 99,999 prosent bundet til Russland, også når det gjelder kjøp av våpen og ammunisjon. Men nå ser vi at Russland selv har behov for å skaffe seg våpen og ammunisjon på grunn av krigen i Ukraina, sier han.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no