Hopp til innhold
Demonstrasjon i Jerevan i Armenia 17. juni 2021
Foto: KAREN MINASYAN / AFP / NTB

Armenia

Oppsummert

Statsminister Nikol Pasjinian har fått mye kritikk av både militæret og store deler av befolkning for håndteringen av konflikten rundt Nagorno-Karabakh.

 • EU ber om ro i Nagorno-Karabakh

  En talsmann for EUs utenrikssjef Josep Borrell ber Aserbajdsjan og Armenia øyeblikkelig stanse fiendtlighetene i den omstridte regionen Nagorno-Karabakh. – Begge sider må dempe seg, respektere våpenhvilen og vende tilbake til forhandlingsbordet for å finne en løsning på striden, oppfordrer EU-talsmannen ifølge nyhetsbyrået AFP.

 • Armenia og Aserbajdsjan enige om forhandlinger

  Lederne for erkefiendene Armenia og Aserbajdsjan er i Brussel blitt enige om nye forhandlinger om den omstridte enklaven Nagorno-Karabakh.

  Nagorno-Karabakh, en region med et flertall av armenske kristne under kontroll av Armenia midt i det muslimske Aserbajdsjan, har vært åsted for mange tiår med konflikt, inkludert to kriger.

  Den siste seks uker lange krigen i 2020 kostet over 6.500 mennesker livet og tok først slutt da Russland meglet fram en våpenhvile og Armenia måtte gi fra seg deler av enklaven.

  – De to lederne hadde en oppriktig og produktiv diskusjon, med EU som mekler, sa EU-president Charles Michel om møtet mellom Armenias president Nikol Pashinyan og Aserbajdsjans president Ilham Alijev.

  (NTB)

 • Armenia: Flere hundre anholdt under demonstrasjoner

  Politiet i Armenia anholdt onsdag nærmere 300 demonstranter idet opposisjonstilhengere fortsatte sine demonstrasjoner mot regjeringen i hovedstaden Jerevan.

  I en uttalelse sier politiet at 277 personer var blitt «anholdt i en kort periode.» Demonstrantene skal ha forsøkt å sperre flere titalls gater i hovedstaden og stanset trafikken på T-banen.

  Siden midten av april har det jevnlig vært store demonstrasjoner mot regjeringen i Jerevan. Opposisjonen krever at statsminister Nikol Pasjinian går av på grunn av måten han har håndtert konflikten med Aserbajdsjan i Nagorno-Karabakh.

  Opposisjonen har imidlertid ikke lyktes med å avsette Pasjinian, men regjeringen har heller ikke lyktes med å stanse demonstrasjonene. (NTB)

 • Armenias statsminister møtte Putin

  Armenias president Nikol Pasjinian besøkte Russlands president Vladimir Putin tirsdag. Landene er enig om å styrke samarbeidet.

  – Partene ble enige om å styrke trepartssamarbeidet mellom Armenia, Russland og Aserbajdsjan for å fremme normaliseringen av relasjonene mellom Aserbajdsjan og Armenia, skriver Kreml i en uttalelse.

  I tillegg har Putin godtatt en invitasjon om å besøke Armenia i andre halvdel av 2022, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

  Både Armenia og Aserbajdsjan legger krav på Nagorno-Karabakh-regionen, og har utkjempet flere væpnede konflikter rundt den. Høsten 2020 inntok Aserbajdsjan store landområder i Nagorno-Karabakh under en krig med Armenia som krevde minst 6.000 menneskeliv, skriver NTB.

  Russiske fredsbevarende styrker har sørget for fred i landet siden Armenia undertegnet en avtale om våpenhvile, men det blusset opp trefninger på ny i mars.

  I april møtte Pasjinian Aserbajdsjans president Ilham Alijev i Brussel. Landene skal ha blitt enige om å starte fredssamtaler.

  Armenia og Russland
  Foto: Vyacheslav Prokofyev / AP
 • Armenia og Aserbajdsjan enige om å starte fredssamtaler

  Onsdag ble Armenia og Aserbajdsjan enige om å diskutere konflikten rundt den omstridte Nagorno-Karabakh-regionen. Det opplyser Armenias statsminister Nikol Pasjinian, ifølge Reuters.

  Pasjinian møtte onsdag Aserbajdsjans president Ilham Alijev i Brussel, i regi av EU.

  De ble enige om å sette opp en bilateral kommisjon for å fastsette grensa mellom landene. De to lederne skal i tillegg bedt sine utenriksministere om å begynne forberedelser til fredssamtalene.

  Aserbajdsjan har foreløpig ikke kommentert samtalene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no