Hopp til innhold
Eksplosjon i Jerevan, Armenia.
Foto: Daniel Bolshakov / AP

Armenia

Oppsummert

Statsminister Nikol Pasjinian har fått mye kritikk av både militæret og store deler av befolkning for håndteringen av konflikten rundt Nagorno-Karabakh.

  • Armenia vurdere å søke EU-medlemskap

    Armenia vurdere å søke medlemskap i EU i et forsøk på å knytte tettere bånd til Vesten i møte med økt spenning med Russland, sier landets utenriksminister

    – Det diskuteres mange nye muligheter i Armenia for tiden, og det er ingen hemmelighet hvis jeg sier at det inkluderer medlemskap i EU, sier utenriksminister Ararat Mirzoyan i et intervju med den tyrkiske TV-stasjon TRT World.

    (NTB)

  • Armenias statsminister i Russland

    Armenias statsminister Nikol Pasjinjan er i Russland i to dager fra første juledag.

    Der skal han delta på et møte i Det eurasiske økonomiske råd og på et uformelt møte med andre statsledere i Samveldet av uavhengige stater (CIS).

    Forholdet mellom Russland og Armenia har blitt utfordret av krigen i Ukraina, Armenias tilnærming til Vesten og konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan om Nagorno-Karabakh.

    (NTB)

    Nikol Pasjinjan, statsminister i Armenia, sitter ikledd dress foran et armensk flagg på et kontor.
    Foto: KAREN MINASYAN / AFP
  • Tass: Armenia og Aserbajdsjan er enige om prinsipper i fredsavtale

    Armenia og Aserbajdsjan skal være enige om de grunnleggende prinsippene i en fredsavtale, melder det russiske nyhetsbyrået Tass, som siterer den armenske statsministeren Nikol Pasjinjan.

    – Vi har gode og dårlige nyheter om fredsprosessen mellom Armenia og Aserbajdsjan. Det er bra at de grunnleggende prinsippene for fred er blitt avtalt med Aserbajdsjan. Dette skjedde gjennom mekling fra lederen av Det europeiske råd, Charles Michel, som et resultat av mine møter med presidenten i Aserbajdsjan [Ilham Aliyev] i Brussel,» sa Pasjinjan på et OSSE-møte i Jerevan ifølge Tass.

    Samtidig sier Pasjinjan at de to partene i konflikten «snakker forskjellige diplomatiske språk».

    Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet flere kriger siden 1990-tallet, hvorav den siste var i september. Striden har stått om den omstridte regionen Nagorno-Karabakh, som var kontrollert av armenske separatister i flere tiår før Aserbajdsjan tok kontroll over området i september. De fleste armenske innbyggerne har siden flyktet.

    Nikol Pasjinjan, statsminister i Armenia, sitter ikledd dress foran et armensk flagg på et kontor.
    Foto: KAREN MINASYAN / AFP
  • FN-domstol krever at Aserbajdsjan lar etniske armenere returnere trygt til Nagorno-Karabakh

    FNs øverste domstol beordret fredag ​​Aserbajdsjan å tillate trygg retur av mennesker til det omstridte territoriet Nagorno-Karabakh, som Baku beslagla i september i en lynoffensiv.

    Offensiven utløste en masseflukt av størsteparten av de 120.000 armenerne som bodde i området.

    Den internasjonale domstolen avgjorde fredag at Aserbajdsjan må gjøre det mulig for alle som ønsker å returnere til Nagorno-Karabakh å gjøre det på en «sikker, uhindret og rask måte».

    Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to kriger som følge av strid om den aserbajdjanske enklaven Nagorno-Karabakh der befolkningen i hovedsak er armensk. I 2020 inngikk landene våpenhvile, men i september i år var det nye sammenstøt.

  • Aserbajdsjan har pågrepet armensk separatistleder

    Aserbajdsjanske myndigheter melder at de har pågrepet den armenske separatistlederen Arajik Harutjunjan, som tidligere var president i utbryterrepublikken.

    Torsdag kom meldingen om at han er pågrepet, og at han er mistenkt for krigsforbrytelser og for å ha ført en «angrepskrig» mot Aserbajdsjan.

    Harutjunjan gikk av like før Aserbajdsjan startet en lynoffensiv mot de separatistkontrollerte områdene for to uker siden. Den førte til at utbryterrepublikken ble oppløst etter nærmere 30 år, samtidig som nesten hele den etnisk armenske befolkningen flyktet.

    Aserbajdsjansk politi har allerede pågrepet flere av Harutjunjans ministre. Blant dem er Nagorno-Karabakhs tidligere statsminister Ruben Vardanyan, som ble pågrepet mens han prøvde å flykte til Armenia sammen med over 100.000 andre.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no