Hopp til innhold
Skrottar på slakteriet
Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK

Norsk matproduksjon

Oppsummert

I 2018 ble det produsert 352.000 tonn kjøtt, og det er en økning på 0,4 prosent fra året før. Økningen var størst for storfekjøtt som økte med 4,9 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

 • Øker engrosprisen på kjøtt og egg

  På et styremøte tirsdag kveld vedtok Nortura et ekstraordinært løft i engrosprisene på flere kjøttslag og egg for å demme opp for kostnadsveksten til bøndene. Det er blant annet strøm, energi, diesel, gjødsel og kraftfôrs som har steget kraftig i pris det siste halvåret.

  På gris og storfe er prisøkningen på 2 kroner per kilo, mens den er på 1,50 kroner for lam og 1 krone per kilo for egg, skriver Nationen.

  Styreleder Trine Hasvang Vaag i Nortura sier at økningen vil tre i kraft fra 28. februar.

  (NTB)

 • Dagligvarekjedene forplikter seg til å øke norskandelen på grønt med 50 prosent

  Forum for norsk grønt har fått med seg alle de tre store dagligvarekjedene for å styrke målene for norsk frukt og grønt og øke andelen norske varer i butikkene.

  – Det har vært en milepæl for oss og for en næring som har hatt det krevende en stund. Det er derfor kjærkomment at dagligvarekjedene forplikter seg til en sånn avtale framover, sier leder for Forum for norsk grønt, Arne Kristian Kolberg, til Nationen.

  Målet er å øke norskandelen med 50 prosent fram mot 2035, og Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop er med på avtalen. I tillegg er det satt et mål om å øke frukt- og grøntforbruket.

  – Realiteten er at snaut 40 prosent av grøntområdet er norskprodusert, resten er import. Dagligvaresektoren blir med på en ambisjon om at vi sikter mot 5 om dagen og i tillegg å øke norskandelen med 50 prosent, sier Kolberg.

  (NTB)

 • Havprosjekter får 68 utviklingsmillioner

  Til sammen elleve prosjekter innen havbruk, fiskeri og grønn skipsfart får til sammen 68 millioner kroner over tre år.

  Ett av prosjektene som får støtte er Under Restaurant i Lindesnes, som mottar 6 millioner kroner. Pengene skal gå til å utvikle en helt ny løsning for langtidslagring av levende sjømat.

  Felles for mottakerne er at de har store muligheter for grønn omstilling, digitalisering og effektivisering av havnæringene og bærekraftig produksjon av sjømat, ifølge fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran (Ap).

  Restauranten Under
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Åt to kilo meir ost

  I snitt åt nordmenn to kilo meir ost i koronaåret 2020 enn året før, ifølgje Helsedirektoratets rapport om norsk kosthald. NTB skriv at vi også åt meir yoghurt og korn, men litt mindre kjøt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no