NRK Meny
Poteter for for mye lys i norske butikker
Foto: Nils Mehren / NRK

Norsk matproduksjon

Oppsummert

Mye regn og våte jorder har ført til tapte avlinger høsten 2017. Allerede tidlig i august ropte bønder varsku. Forholdene har aldri vært vanskeligere, ifølge Norsk Landbruksrådgiving.

 • Nortura-underskudd på 126 millioner

  Matvareprodusenten Nortura fikk et underskudd før skatt på 126 millioner kroner i første tertial. Det er en nedgang på 90 millioner sammenlignet med samme periode i fjor. året før. Utviklingen skyldes lavere marginer på salget av rødt kjøtt.

 • Norge økte kjøttproduksjonen

  Fra 2016 til 2017 økte kjøttproduksjonen i Norge med 2 prosent, viser tall fra SSB. Av alle kjøttypene var det produksjonen av sauekjøtt som økte mest fra 2016 til i fjor. Svin var den eneste kjøttypen som hadde en svak nedgang, ifølge NTB.

 • Vekst i matimport

  Ifølge tall fra Landbruksdirektoratet økte importen med 1,6 milliarder kroner til totalt 63,7 milliarder kroner i fjor, skriver Nationen. Dermed er importen mer enn doblet siden 2007 og nærmere firedoblet siden 1999.

 • Vil ha frittgående høns

  Nortura ber 40 eggprodusenter om å legge om til frittgående høns. Årsaken er nye krav fra matindustrien, skriver Nationen. Nortura skriver i et brev at dersom produsentene ikke legger om, kan produksjonen bli erstattet av import fra utlandet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no