Hopp til innhold
Et av F-35A flyene på QRA beredskap for NATO på Evenes flystasjon. F-35 tar over 6. januar beredskapen etter F-16-flyene. Den planlagte markeringen av overtagelsen ble noe redusert på grunn av dårlig vær.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB

Norges nye F-35 kampfly

Oppsummert

Norge har inngått avtale om kjøp av i alt 52 nye jagerfly av typen F-35 til erstatning for F-16. Prislappen per fly er på 1,74 milliarder kroner.

 • Økt flyaktivitet framover

  10 belgiske F-16 landa i går ettermiddag på Ørland flystasjon. I løpet av juni ankommer i tillegg nederlandske F-35. Dette betyr økt militær flyaktivitet, opplyser Forsvaret i ei pressemelding.

  De neste månedene vil det både være norske, belgiske og nederlandske kampfly i luftrommet i Norge. Formålet er å øve på egne ferdigheter, og ikke minst integrasjonstrening på tvers av nasjoner og ulike typer kampfly. Øvinga vil pågå ut juli måned.

 • Norge har fått sin første kvinnelige F-35-flyger

  For første gang på nesten 30 år er en norsk kvinne uteksaminert fra jagerflyskolen i USA.

  Den første norske kvinnen har lyktes med å passere det svært trange nåløyet for å bli F-35-flyger, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

  I mai 2015 ble amerikanske Christine Mau den første kvinnen som fløy F-35A. Året etter var det en israelsk kvinne, kalt kaptein «S», som konverterte fra flytypen F-16 til F-35I Adir.

  USA har, ifølge TU, hatt noen få kvinnelige F-35-piloter i sitt forsvar siden den gang.

  I Norge, som i mange andre land, er det policy å anonymisere operative jagerflypiloter. (NTB)

 • F-35 landet på motorvei

  To stk F-35A fra Ørland Flystasjon landet klokka 1500 på en motorvei i Tervo i Finland. Ikke fordi de måtte, men fordi de skulle øve.

  - Kampfly er sårbare på bakken, så ved å kunne bruke småflyplasser – og nå også motorveier – øker vi overlevelsesevnen i krig, sier generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret.

  F-35 lander på motorvei i Finland
  Foto: Eivind Byre / Forsvaret
 • Både stat og grunneiere anker dom om flystøy

  Både grunneiere og staten ved Forsvarsdepartementet anker saken om flystøy på Ørlandet. Trøndelag tingrett gav grunneierne delvis medhold i saken, og flere ble tilkjent erstatninger.

  Nå har staten anket saken til lagmannsretten, og også grunneiere som ikke ble tilkjent erstatninger har anket.

  Rettsaken gikk i fire uker i april.

  Grunneierne mener eiendommene deres er blitt påført en ulempe, og at husene har fått forringet verdi etter at de nye F-35-jagerflyene kom til basen.

  De viser blant annet til naboloven og at man ikke skal påføre naboeiendom urimelig eller unødvendig ulempe.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no