Hopp til innhold
Etter 9-10 timer i lufta, landet tre av Norges nye F-35-fly på Ørland i Trøndelag. Planen er at Norge skal kjøpe inntil 52 F-35 jagerfly fra den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin, og at disse skal ha tatt over for F-16 og være fullt operative i 2025.

Norges nye F-35 kampfly

Oppsummert

Norge har inngått avtale om kjøp av i alt 52 nye jagerfly av typen F-35 til erstatning for F-16. Prislappen per fly er på 1,74 milliarder kroner.

 • Norges F-35-fly fortsatt på vingene selv om USAs luftforsvar setter sine på bakken

  USAs luftforsvar setter sine F-35-fly på bakken. Norges luftforsvar følger situasjonen fortløpende, men lar F-35-flyene fly som normalt.

  Det er mulige problemer med utskytingssetene som gjør at USAs luftforsvar setter sine fly på bakken, bekrefter USAs luftforsvarskommando til NTB.

  – Vi er kjent med problemstillingen og beslutningen om at amerikanske F-35-fly er satt på bakken. Våre F-35 flyr som normalt. Vi følger likevel situasjonen fortløpende og vil gjøre eventuelle justeringer dersom det endrer seg, sier kommunikasjonssjef Stine Gaasland i Luftforsvaret til NTB.

  Vil inspisere alle fly

  USAs luftforsvar opplyser at de 19. juli besluttet å inspisere alle utskytningssetene innen 90 dager.

  – For å være på den sikre siden ble alle våre fly satt på bakken i dag for å få fortgang i inspeksjonsprosessen. Basert på data fra inspeksjonene, vil vi ta en avgjørelse om vi skal gjenoppta operasjonene, sier Alexi Worley, pressetalsperson i USAs luftforsvarskommando, til NTB.

  Det er ikke kjent om resten av USAs forsvar også setter sine F-35-fly på bakken.

  Norge vil på sikt få inntil 52 F-35-fly. Prosessen fram til å velge F-16-flyenes erstatter var omstridt. Det sto til slutt mellom de amerikanske F-35-flyene og svenske JAS Gripen-fly, og den rødgrønne regjeringen valgte i 2008 å kjøpe de amerikanske flyene.

  F-16 ble pensjonert i januar

  De første F-35-flyene kom til Norge i november 2017. Høsten 2019 startet flyene gradvis å ta over oppgavene til F-16-flyene. F-35-flåten skal etter planen være fullt operativ fra 2025.

  F-16-flyene til Forsvaret er tatt ut av drift. Siste flyging ble gjennomført i januar i år. Da tok F-35-flyene over beredskapen for det norske luftrommet.

  – Det har vært en vellykket innføring av det nye kampflyet så langt, takket være mange dedikerte og dyktige mennesker i Luftforsvaret og blant våre samarbeidspartnere, sa sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, da.

  (NTB)

 • Flybasen på Evenes blir dyrere enn planlagt

  Den nye kampflybasen på Evenes i Nordland blir flere milliarder kroner dyrere enn antatt, viser en rapport Forsvarsdepartementet har mottatt.

  Evenes skal huse Norges nye kampfly og operative overvåkingsfly, som flyttes fra Andøya. Ved å samle alt på ett sted skulle Forsvaret spare penger, men denne spareplanen står nå i fare, skriver Aftenposten.

  Basen kan komme til å koste opp mot 8 milliarder kroner, sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) i Stortingets spørretime onsdag. Det er 3 milliarder kroner mer enn kostnadsrammen på 5,2 milliarder kroner som Stortinget har lagt til grunn.

  – Det er ingen hemmelighet. De høyeste tallene er opp imot 8 milliarder, men det avhenger litt av hva som skal inn i prosjektet, sa Enoksen i Stortinget.

  Det nye estimatet kommer fra en gjennomgang Holte Consulting har utført for Forsvarsdepartementet. Den skal offentliggjøres før påske, ifølge Enoksen.

  Kostnadssprekken kan bli enda større, skriver Aftenposten. Årsaken er et vernet våtmarksområde like ved basen.

  (NTB)

 • Første F-35-oppdrag fra Evenes

  De nye F-35-flyene har hatt sitt første oppdrag fra Evenes. I dag tidlig ble det oppdaget flere russiske fly på vei mot Norge fra Kola-kysten. To F-35 ble sendt på vingene for å identifisere de russiske flyene og for å markere at de var på vei inn i norsk område. Dette er det første såkalte Quick reaction alert-oppdraget (QRA), F-35 har hatt siden beredskapen offisielt ble flyttet til Evenes i januar i år.

 • Stor dag på Evenes

  Fra i dag av skal Evenes flystasjon huse fire av de nye norske F-35-jagerflyene. Det skjer når flystasjonen overtar ansvaret for NATO-beredskapen i nord. Den såkalte QRA-beredskapen innebærer at flyene på Evenes skal kunne være på vingene iløpet av ett kvarter. Dagens seremoni på Evenes markerer samtidig slutten for Bodø flystasjon og de 40 år gamle F-16-flyene.

F-16 tar av fra Bodø for siste gang etter at F-35 tar over beredskapen fra Ørlandet og Evenes.
Etter 9-10 timer i lufta, landet tre av Norges nye F-35-fly på Ørland i Trøndelag. Planen er at Norge skal kjøpe inntil 52 F-35 jagerfly fra den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin, og at disse skal ha tatt over for F-16 og være fullt operative i 2025.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no