Hopp til innhold

Har signert historisk missil-avtale til fem milliarder kroner

Forsvarsmateriell har skrevet under avtale om å kjøpe missiler av USA til en verdi av fem milliarder kroner. Missilene skal i hovedsak brukes på F-35 jagerfly.

En tekniker kontroller et AMRAAM-missil montert på en F-16

KJØPER MER AVANSERT: En tekniker kontroller et AMRAAM-missil montert på en F-16. Nå har Forsvaret signert avtale om kjøp av AMRAAM-D luft-til-luft missiler for bruk på norske F-35 kampfly verdt ca. fem milliarder kroner.

Foto: Staff Sergeant Vince Parker / USAF

– Vi er svært fornøyd med at Norge nå også får tilgang til så avanserte missiler, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Gro Jære, direktør i Forsvarsmateriell, signerte i dag en avtale med amerikanske myndigheter om kjøp av AMRAAM-D luft-til-luft missiler for bruk på norske F-35 kampfly verdt ca. fem milliarder kroner.

F-35 er Forsvarets kraftigste kapasitet, og dette vil styrke den operative evnen, kommenterer Eivind Byre, oberstløytnant og kommunikasjonssjef i Luftforsvaret til NRK.

Det er den største enkeltanskaffelsen av våpen til Forsvaret noen gang, melder Forsvarsdepartementet.

AMRAAM-D vil være hovedvåpenet norske kampfly skal bruke til å forsvare norsk luftrom i flere tiår fremover.

Fra venstre: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, direktør i Forsvarsmateriell Gro Jære og USAs forsvarsattache til Norge Navy Captain Eric Severseike.

Fra venstre: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, direktør i Forsvarsmateriell Gro Jære og USAs forsvarsattaché til Norge Navy Captain Eric Severseike.

Foto: Alina Krogstad / Forsvarsmateriell

– Vi gjennomfører en stor anskaffelse av mellomdistanse luft-til-luft missiler som vil utløse potensialet i F35-plattformen og styrke vår fremtidige forsvarsevne. Det er ekstra viktig i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier forsvarsministeren i kunngjøringen fra Forsvarsdepartementet.

Våpen med bedre sensorer og rekkevidde

Ifølge Forsvarsdepartementet representerer missilet noe av det fremste av amerikansk forsvarsteknologi.

Våpenet skal tidligere bare være eksportert til nære allierte som Canada, Australia og Storbritannia.

AMRAAM-D er en oppgradert utgave av missilene som tidligere har vært brukt av både F-16 og luftvernsystemet NASAMS.

Les også Vil spre jagerfly utover for å minske faren for at Norge blir utslått

Norsk F-35

Med kraftigere motor, bedre styresystemer og datalink vil missilet gi norske kampfly en bedre evne til å bekjempe bredden av moderne lufttrusler, ifølge Forsvarsdepartementet.

– F-35 er utstyrt med sensorer som kan finne langt flere typer trusler over mye større avstander enn tidligere. Gjennom denne anskaffelsen får flyene et våpen som også har store forbedringer innen sensorer og rekkevidde, og som vil være effektivt mot alt fra droner og kryssermissiler til andre kampfly, sier Jære i pressemeldingen.

En del av kampflyanskaffelsen

Missilene vil leveres fram til og med 2028.

Anskaffelsen er del av kostnadsrammen til kampflyanskaffelsen, hvor store deler av de gjenværende midlene skal brukes på ulike typer våpen, blant annet AMRAAM-D og JSM, skriver Forsvarsdepartementet.

NASAMS II

Luftvernsystemet NASAMS som bruker AMRAAM under skarpskyting ved Andøya skytefelt.

Foto: Martin Mellquist / Forsvaret

I forbindelse med avtalen signeres det også en industrisamarbeidsavtale med missilprodusenten Raytheon, som allerede har tett samarbeid med flere norske forsvarsbedrifter.

– Det er viktig for regjeringen at store forsvarsanskaffelser fra utlandet også skal skape muligheter for norsk industri, og dette er ikke noe unntak. Vi ser flere aktuelle samarbeidsområder som sammen kan sikre verdiskapning, sier Gram i pressemeldingen.

NRK anbefaler