“How to Solve the Climate Crisis?”

Nobels fredspris 2018

Oppsummert

Nobels fredspris for 2018 går til den kongolesiske legen Denis Mukwege og IS-overlever Nadia Murad. Dei delar prisen for deira kamp mot seksualisert vald brukt som våpen i krig og væpna konfliktar.

 • – Har konsekvenser for oss alle

  – Dette året vil bli ett av de fem varmeste årene i historien. De andre er de fire foregående. Klimaendringene, som har resultert i økende temperaturer, har konsekvenser for alle, sa Al Gore. Han knyttet klimaendringene til konflikter om ressurser og de store migrantstrømmene verden nå ser.

 • Hvordan løse klimakrisen?

  Tidligere fredsprisprisvinner Al Gore er hovedtaler når Nobelforum diskuterer nå hvordan løse verdens klimakrise. I diskusjonspanelet sitter noen av verdens fremste forskere og klimaeksperter.

  “How to Solve the Climate Crisis?”
 • – En dag alle dagene kom tilbake

  Fredsprisvinner Denis Mukwege sier gårsdagen var en sterk dag, hvor alle minnene og opplevelsene kom tilbake. Både hans egen fredspristale og medprisvinner Nadia Murads tale vakte sterke følelser. Samtidig føler legepioneren at han ikke lenger er alene i kampen mot å bekjempe seksualisert vold i krig og konflikter.

 • Fredsprisen kan spre informasjon

  På spørsmål om hva Mukwege tror fredsprisen kan bidra til, svarer han: Jeg tror prisen gir oss en plattform og mulighet til å møte beslutningstakere. Det tror jeg er det første prisen muliggjør. Det andre er at vi kan snakke med pressen. Dere har en viktig rolle når det gjelder informasjon om dette, sa prisvinneren som har vært i FN sikkerhetsråd for å fortelle uten at det har ført til konkret handling.

  Denis Mukwege og Erna Solberg
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Vil ikke ha boikott av Kongo

  Fredsprisvinner Denis Mukwege vil ikke at elbil-industrien skal boikotte Den demokratiske republikken Kongo. Han ønsker at selskapene skal bidra til mer bevisst utvinning av naturressursene, som kan komme flere til gode, sa han på pressekonferansen.

“How to Solve the Climate Crisis?”
Fredsprisvinner Denis Mukwege ble hyllet med jubel og spontan sang av kongolesere fra flere land samlet i Oslo Kongressenter.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no