– Verden har ikke hørt på ham før nå

Normalt er det svært stille på pressegalleriet i Oslo rådhus. All oppmerksomhet er rettet mot hva som skjer i salen. Men etter prisvinner Denis Mukweges tale kunne de to journalistene med kongolesisk bakgrunn ikke dy seg, deres glede gikk verden over.

Ika De Jong klarer ikke å holde tårene tilbake når hun overfor NRK skal prøve å forklare gleden og sorgen som tildelingen av årets Nobels fredspris til den kongolesiske legen Denis Mukwege og den irakiske jesidikvinnen, og tidligere IS-fangen, Nadia Murad gir.

Ika De Jong og Roger Muntu

Ika De Jong og Roger Muntu viste stolt frem skjerfet til Ika, som egentlig er et kongolesisk flagg.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Prisvinnernes vitnemål fikk svært mange i salen til å felle en tåre, ikke bare Ika De Jong.

– Hver minutt blir en kongolesisk kvinne voldtatt. Voldtekter er blitt et krigsvåpen. Denis Mukwege sa sannheten i dag, men verden har ikke hørt på ham før, sier Ika De Jong.

Hun er fra Kongo, men bor og arbeider nå for GLTV i Belgia.

– Jeg har intervjuet en familie i Goma, der fire generasjoner var blitt voldtatt. Og jeg har selv en venninne som har opplev dette. Da jeg hørt talen til Mukwege, så jeg alle disse kvinnene for meg og begynte å gråte, forteller hun.

Se klipp fra talen til Denis Mukwege:

Det er slått alarm nå

Hun er fremdeles opprørt etter fredsprisvinnerens tale.

– Jeg har ikke ord som kan beskrive smerten vi føler når vi hører Mukwege fortelle, sier De Jong.

Hva betyr denne prisen for folket i Kongo?

– Prisen er en seier for oss. Verden får vite at vi lider, og at ingen gjør noe for å hjelpe oss. Nå er det slått alarm. Nå må det internasjonale samfunnet gjøre noe, mener journalisten.

Anerkjennelse av kvinnene som lider

Etter tårene kom stoltheten, stoltheten over at hjemlandet har en mann som Mukwege. Som reparerer kvinner der andre ødelegger.

Den stoltheten delte Ika De Jong med hele verden og landsmannen Roger Muntu, som sluttet seg til jubelropene fra pressegalleriet, som etter hvert ble hysjet ned av en vakt.

– Jeg er svært glad og fornøyd over denne prisen. Det er en anerkjennelse for alle kvinner, søstre og mødre som har blitt voldtatt i årevis, uten at noen snakket om det eller brydde seg, sier Roger Muntu, som arbeider for Voaafrique i Washington.

– Det trengtes en lege fra et lite hjørne av verden som begynte å jobbe for å reparere disse kvinnene for at verden skulle bli klar over hva som foregikk. Så i dag er jeg glad, ikke trist.

– Heller ikke sint?

– Jeg var sint. Siden verden ikke gjorde noe og ingen ble stilt til ansvar. Men nå er verden klar over det, så nå må de gjøre noe. I dag er jeg fornøyd, sier Roger Muntu til NRK.

Nadia Murad og Denis Mukwege med nobelmedaljen og nobeldiplomet
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt