Hopp til innhold

Fredsprisvinneren vil ikke at elbil-industrien skal boikotte Kongo

BMW har varslet at de vil slutte å bruke kobolt fra Kongo i sine elbilbatterier. – Det er ikke boikott vi trenger, sier fredsprisvinneren.

Nobels fredspris 2018 til Nadia Murad og Denis Mukwege.

Fredsprisvinner Denis Mukwege ønsker seg ikke boikott av kobolt fra Kongo.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det jeg har sagt, er at vi kan ha biler, smykker og telefoner. Dette er ting vi trenger. Men problemet er at vi i dag har disse produktene uten respekt for mennesker, sier Mukwege etter et møte med Erna Solberg tirsdag morgen.

– Hva er din reaksjon på at BMW trekker seg ut av Kongo?

– Jeg sier ikke at vi bør boikotte Kongo. Vi må spørre oss hvordan vi kan gjøre disse industriene rene, og med respekt for mennesker, svarer Mukwege.

Nobels fredspris 2018 til Nadia Murad og Denis Mukwege

Denis Mukwege på besøk i Statsministerboligen tirsdag morgen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kritiserte kobolt-bruken

– Vi har alle produkter i lommene våre, som er resultat av plyndring. Så vi har alle et ansvar, sa Mukwege da han ankom Oslo i helgen.

Årsaken er at elbiler, smarttelefoner og andre produkter bruker kobolt i batteriene. Kongo er det landet som produserer mest kobolt i verden, og kampen om den verdifulle ressursen har vært med på å drive konflikten i landet.

– Krigen i Kongo er ikke en etnisk krig eller en religiøs krig. Det er en krig over ressurser. Og de ressursene er brukt over hele verden, sa Mukwege.

BMW ønsker å trekke seg ut av Kongo, og gå bort fra bruk av underleverandører når de kjøper kobolt.

De vil likevel beholde én gruve i landet, som de skal drive selv for å vise at det går an å drive bærekraftig koboltutvinning i landet, noe blant andre New York Times har omtalt tidligere.

– Når alle forlater Kongo, vil landet få et stort problem. Derfor sa vi forrige uke at vi vil beholde ett prosjekt i Kongo, en modellgruve. Hvis vi klarer å drive den gruven uten barnearbeid og menneskerettsbrudd, så er det mulig vi igjen kan bruke kobolt fra Kongo i fremtiden, sier BMW Groups talsperson Kai Zoebeleiun til NRK.

Se pressekonferanse med Denis Mukwege og Erna Solberg her.

Tema i Stortinget

Mukweges kritikk av dagens koboltbruk blir også tema i Stortinget.

– Vi kommer til å fremme et forslag som ber regjeringa ta et internasjonalt initiativ for å få en skikk på denne gruvevirksomheten, slik at den ikke baserer seg på barnearbeid, misbruk av mennesker og masse forurensing, sier miljøpolitisk talsmann Lars Haltbrekken i SV.

Det er slike løsninger Mukwege ønsker seg – ikke fullstendig boikott av kobolt fra Kongo.

– Spørsmålet vi må stille oss, er hvordan vi kan hente ut og eksportere kobolt på en ren måte. Hvordan man kan holdes ansvarlig. Og med respekt for menneskeverdet. Det må være vårt fokus, sier Mukwege.

SISTE NYTT

Siste meldinger