Hopp til innhold

Følelsesladet Nobelseremoni: – Ingen kan lenger si: «Jeg visste ikke»

OSLO RÅDHUS (NRK): Fredsprisvinnernes brutale beskrivelser av selvopplevde hendelser, gikk rett i hjertet på både kongelige og politikere under Nobelseremonien i Oslo rådhus.

Nadia Murad og Denis Mukwege med nobelmedaljen og nobeldiplomet

FREDSPRISUTDELING: Nobels fredspris deles i år ut til Nadia Murad og Denis Mukwege for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen ledet seremonien fra Oslo rådhus.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nadia Murad (25) og Denis Mukwege (63) mottok i ettermiddag Nobels fredspris. Mukwege oppfordret i sin fredspristale til krig mot likegyldigheten som tærer på samfunnet, mens Murad stilte spørsmål ved samvittigheten til verdens 195 statsledere.

Talene under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus var sterk kost. Flere prominente gjester var tydelig preget og tok til tårene.

RØRT FORSAMLING: Nobelkomiteen mener Nadia Murad har brutt et stigma, og hyller henne for å dedikere sitt liv til å sørge for at verden ikke glemmer. – Vi takker deg for ditt usedvanlige mot, sier Reiss-Andersen til en rørt forsamling og stående applaus.

Mukwege åpnet sin tale med sterk historie om en helt vanlig dag på Panzi-sykehuset i Bukavu i Kongo. Flere i salen gråt, og viste sterkt ubehag over det de hørte han fortelle.

Perverst organisert kaos

Historien handlet om et lite jentebarn på bare atten måneder, som kom inn til sykehuset i ambulanse. Spedbarnets urinblære, kjønnsorganer og rektum var alvorlig skadet. Jenta hadde blitt penetrert av en voksen, gjenga Mukwege fra den dagen.

– Den humanitære krisen for dette perverse og organiserte kaoset har vært hundretusenvis av voldtatte kvinner, over 4 millioner internt fordrevne i landet og 6 millioner tapte menneskeliv, sa Mukwege.

– Forestill dere at like mange mennesker som hele den danske befolkningen hadde blitt utradert, fortsatte han.

SALEN REISTE SEG: Flere ganger i løpet av seremonien reiste salen seg.

Ingen kan lenger si: «Jeg visste ikke»

Mukwege tilegnet fredsprisen til alle ofre for seksuell vold rundt om i verden, og kom i talen med flere beskjeder til verdenssamfunnet.

Den kongolesiske legen sa at fredsprisen ikke vil ha noen verdi for ham, med mindre den konkret endrer livene til ofrene.

– Hvis det er én krig som skal føres, er det krigen mot likegyldigheten som tærer på våre samfunn, sa han.

I går tok han et kraftig oppgjør med elbiler, smarttelefoner og andre produkter som bruker mineraler fra Kongo. Dette tok han opp også i dagens tale.

– Den foruroligende realiteten er at overfloden av naturressurser i landet vårt, gull, coltan, kobolt og andre strategiske mineraler, er den underliggende årsaken til at det har vært krig, ekstrem vold og fattigdom i landet, sa Mukwege.

Han mener at det minste man kan gjøre som forbruker, er å insistere på at produkter man bruker fremstilles på en måte der menneskeverdet ivaretas.

Det er ikke bare er voldsutøvere som er ansvarlige for forbrytelser, men også dem som velger å se bort, mener legen.

– I dag hvor vi har tilgang til verdens kraftigste informasjons- og kommunikasjonsteknologi kan ingen lenger si: «Jeg visste ikke».

Han hadde en kraftfull sluttappell:

– Det som skjedde i Kavamu, og som i dag fortsatt skjer mange andre steder i Kongo, er muliggjort av en fraværende rettsstat, av at tradisjonelle verdier har kollapset og at straffriheten får råde, særlig for dem som sitter ved makten, sa Mukwege.

– Nå har det vært nok vold i Kongo. Nok er nok! Fred nå!

Se hele nobeltalen til Denis Mukwege:

– Handlingslammet internasjonalt samfunn

Også Nadia Murad kritiserte verdenssamfunnet i Oslo rådhus.

– Jeg visste ikke at mennesker kunne begå slike grufulle forbrytelser mot hverandre, sa hun.

Murad, som er den nest yngste som får Nobels fredspris noensinne, forteller at hun var en helt vanlig jente med en drøm om å starte en skjønnhetssalong i landsbyen der hun vokste opp, før hun ble kidnappet av IS.

FREDSPRISVINNERE: Fredsprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege like før de mottar Nobels fredspris 2018.

Den unge fredsprisvinneren var tydelig preget. Hun gav sin medprisvinner Denis Mukwege et par forsiktige smil og en god klem underveis, men ellers var det alvoret som rådet for historiens nest yngste prisvinner.

I talen sa 25-åringen at hun mener samfunnsgrupper blir utsatt for etnisk rensing, rasisme og identitetsendring rett foran øynene våre, uten at verdenssamfunnet tar grep.

– Etter folkemordet på jesidiene fikk vi internasjonal og lokal sympati, og mange land innså at dette var folkemord. Men det stoppet ikke, sa Murad.

– Unge jenter i sin beste alder blir fortsatt solgt, kjøpt, holdt fanget og voldtatt hver eneste dag. Det er ufattelig at samvittigheten til lederne i 195 land rundt om i verden ikke mobiliseres for å frigjøre disse jentene, mener Murad.

– Hva ville skjedd hvis det var snakk om en kommersiell avtale, et oljefelt eller en våpenforsendelse? Sannsynligvis ville enhver bestrebelse for å frigjøre dem være prøvd, sier hun.

Murad påpeker at hennes folkegruppe jesidiene har vært utsatt for folkemord i over fire år, men at det internasjonale samfunnet ikke har gjort noe for å motvirke eller stanse det.

– Gjerningsmennene har ikke blitt stilt til ansvar, sa hun før hun takket enkeltland og enkeltpolitikere for god støtte, både for seg selv og sitt folk. Hun gav også en varm takk til sin advokat Amal Clooney, som bistår Murad i forsøket på å få IS stilt for Den internasjonale straffedomstolen.

Se hele nobeltalen til Nadia Murad:

Salen reiste seg

– Selv om Murad og Mukwege har ulik bakgrunn, forener kjennskap til overgrep og kampen for rettferdighet de to fredsprisvinnerne.

Slik åpnet Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen nobelseremonien.

– Det er drømmen om å få slutt på undertrykkelsen som forener oss når vi nå hedrer to av de sterkeste stemmene i verden i dag, sa hun.

Reiss-Andersen beskrev Mukwege som en kraftfull talsmann for kvinnene i Kongo som er utsatt for seksuelle overgrep, og roste ham for å ha viet sitt liv til kampen.

Hennes hyllest av fredsprisvinnere førte til flere blanke øyne i salen, og tilløp til jubel og stående applaus for den kongolesiske legen.

Komitélederen roste også Murad, og takket henne for hennes usedvanlige mot.

– Hun har brutt et stigma som har rammet millioner av kvinner som har vært ofre for seksuell vold i krig, sa Reiss-Andersen.

Se hele nobeltalen til Berit Reiss-Andersen:

Nobelprisvinnerne ble hedret med musikk fremført av pianisten Håvard Gimse, fiolinisten Vilde Frang og vokalisten Ane Brun.

Følg nobeldagen her:

SISTE NYTT

Siste nytt