Hopp til innhold
Strekninga fra Sør-Tjora i Sola, der det skal bygges firefeltsvei i Transportkorridor vest
Foto: Statens vegvesen

Kommuneøkonomi

Oppsummert

Sola i Rogaland kommer ut på topp på NHOs liste over de kommunene i landet som best legger til rette for lokalt næringsliv. Oslo er nummer 2 og Bærum nummer 3. På bunn av lista havner Ibestad, Utsira og Nesseby.

 • Ansatte i Ålesund må betale julebordet selv

  Ledergruppa i Ålesund kommune har innført ansettelses- og innkjøpsstopp. Bakgrunnen er at prognosen for 2023 viser et merforbruk på rundt 80 millioner kroner.

  Kommunedirektør Jon Steven Hasseldal sier at de må konsentrere seg om styring og arbeid med kommunedeling. I tillegg må driften justeres for lavere tjenesteproduksjon, opplyser kommunen.

  Alle behov for ansettelser må opp til vurdering i ledergruppa. Videre vil gruppa hver mandag gå gjennom anskaffelsene som er meldt inn.

  Kurs og reiser må reduseres til et minimum. I tillegg er det innført retningslinjer for at julebord og arrangementer for ansatte ikke skal dekkes over kommunens budsjettet. Det gjelder mat, drikke og underholdning. Dette må gjennomføres med dekning fra de ansatte. Kommunale lokaler kan benyttes til slike samlinger, opplyser Ålesund kommune.

  (©NTB)

 • Innfører innkjøp- og ansettelsesstopp

  Ålesund kommune ligger an til et underskudd på 80 millioner kroner i år. Kommunen innfører derfor ansettelsesstopp og innkjøpsstopp. Hovedtillitsvalgte fikk orientering tirsdag morgen. Det skriver Sunnmørsposten.

  Saken er tema i formannskapet i dag. Lavere skatteinntekter og større renteutgifter er viktige årsaker til underskuddet. Også inflasjonen er en del av forklaringa, sa kommunedirektør Jon Steven Hasseldal til formannskapet i dag, ifølge avisen.

  Ålesund kommune har også sendt ut en pressemelding om saken. Der vektlegger de at bakgrunnen for dette er at prognosen for 2023 viser et stort merforbruk for 2023.

  – Jeg er bekymret for utviklingen som viser et stort merforbruk på veg inn mot 2024. Vi må ha fokus på styring i tillegg til arbeid med kommunedeling. I tillegg må vi justere driften for en lavere tjenesteproduksjon, og det vil bety at noen oppgaver må vente. Vi innfører derfor innkjøp- og ansettelsesstopp som et av flere tiltak, sier kommunedirektør Jon Steven Hasseldal.

  Kommunedirektør i Ålesund, Jon Steven Hasseldal.
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Ansettelsesstopp i Hammerfest

  – Hammerfest kommune har innført ansettelsesstopp på ikke-kritiske-stillinger.

  Det sier ordfører Terje Wikstrøm (Ap).

  I dag informerte kommunedirektøren om den økonomiske situasjonen i et formannskapsmøte.

  Kommunen kan ende opp med et overforbruk på 200 millioner kroner.

  – Den økonomiske situasjonen i Hammerfest er alvorlig, og krever tiltak, sier Wikstrøm

 • Deler ut 3000 kroner til alle som bor i Sirdal

  Kommunestyret i Sirdal vedtok enstemmig før sommerferien å dele ut 3000 kroner i kontantutbetaling til alle innbyggere.

  Begrunnelsen for forslaget var at det er en dyr tid for mange og at kommunen ligger an til et solid overskudd også i 2023, skriver Avisen Agder.

  Det eneste vilkåret for utbetaling er at man har folkeregistrert adresse i Sirdal pr. 18. juni.

  Utbetalingen starter i juli og siste frist for å søke er 1. september 2023.

  Dersom alle innbyggerne benytter seg av tilbudet vil det koste kommunen 5,5 millioner kroner.

 • Nærmere 6 milliarder kroner mer til kommunene neste år

  Regjeringen lover en realvekst på mellom 5,6 og 5,9 milliarder kroner til kommuner og fylker neste år. Mesteparten spises imidlertid opp av økte kostnader.

  – Det er viktig for oss å bringe kommunene og fylkeskommunene, og ikke minst innbyggerne, trygt gjennom tidene vi opplever nå, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til NTB.

  Torsdag legger han fram den såkalte kommuneproposisjonen. Den legger viktige føringer for hvor mye kommunene og fylkeskommunene får å rutte med neste år.

  – Vi legger opp til mellom 5,6 og 5,9 milliarder kroner i vekst i frie inntekter. Men samtidig så ser vi at kostnadene til pensjon og demografiendringer øker. Det sistnevnte er noe mange setter i direkte sammenheng med økt antall flyktninger, men det handler også om andre endringer i befolkningssammensetningen, forklarer Gjelsvik.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no