Hopp til innhold
Bibelen foran et kors
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Den norske kirke

Oppsummert

Den norske kyrkja er det største trussamfunnet i Noreg. Ved utgangen av 2021 hadde kyrkja 3,5 millionar medlemer, som svarar til 65 prosent av befolkninga. Kyrkja er evangelisk-luthersk.

 • 21 prosent av befolkningen kaller seg personlig kristne

  Nye tall fra Norsk Monitor viser at 21 prosent av befolkningen kaller seg «personlig kristen». Det er like mange som det var i 1985.

  – Det er tydelig at noen trender er brutt. Nedgangen i andelen som sier at de tror på Gud har stoppet, og muligens gått noe opp, sier seniorkonsulent i Ipsos og ansvarlig for Norsk Monitor John Spilling til Vårt Land.

  (NTB)

 • Oslo-prest åpner for Harry Potter-vielser

  Harry Potter-bøkene kan gjøre Jesu' død mer forståelig for folk, mener sogneprest Sunniva Gylver i Fagerborg menighet i Oslo.

  Siden 2017 har sognepresten i Fagerborg menighet invitert til gratis Potter-påske – en påskefeiring med elementer fra den kjente bokserien Harry Potter. Under årets Potter-påske håper hun noen vil vurdere å gifte seg, sier hun til Vårt Land.

  – Kjærligheten som ofrer seg selv og gjennom det er sterkere enn alt, kan og sies å være den røde tråden i både Bibelen og i Harry-Potter-fortellingen, sier Sunniva Gylver til avisen.

  Hun peker på flere paralleller mellom bøkene og den kristne tro.

  Gylver tror drop-in-trenden kan senke terskelen for å gifte seg eller døpes i kirken.

  (NTB)

  Andakten med Sunniva Gylver
  Foto: Robert Rønning / Robert Rønning / NRK
 • Antall kirkemedlemmer faller

  Den norske kirke hadde i 2023 nesten 25.000 færre medlemmer enn året før. Antall døpte, konfirmerte og gravlagte i kirken falt også.

  Til sammen var det 3.472.195 medlemmer i Den norske kirke i 2023, en nedgang på 1,1 prosentpoeng til 62,6 prosent av befolkningen, skriver NTB.

  50,4 prosent av nyfødte barn ble døpt i fjor. Det er 4,9 prosentpoeng mindre enn i 2022.

  Av landets 15-åringer var det 47,8 prosent som konfirmerte seg i Den norske kirke. Det er 2 prosentpoeng mindre enn året før.

  Kirkelige gravferder sank med 1,7 prosent til 81,5 prosent.

  I sum synes hovedtallene til Den norske kirke å ha stabilisert seg på et lavere nivå enn før pandemien, skriver Vårt Land. Antall bryllup i kirken har imidlertid gått opp til nivået før pandemien. 6326 par giftet seg i 2023, noe som er 112 flere enn i 2019.

  Konfirmasjon. Prester og konfirmanter i kirken.
  Foto: NTB
 • Regjeringen varsler nasjonalt løft for norske kirker

  Norge skal bruke inntil 500 millioner kroner årlig på bevaring av kulturhistoriske kirker de neste 20–30 årene. I underkant av 1000 kirker kan få et ansiktsløft.

  – Kirkene er sentrale i alle norske lokalsamfunn, både som aktive kirker, samlingsplasser og kulturminner. Skal vi bevare denne kulturen, må vi sikre at kirkene ikke forfaller, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om regjeringens plan.

  Pengene kommer fra Kirkebevaringsfondet på 10 milliarder kroner, skriver NTB.

  Christian IV
  Foto: Annika Byrde / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no