Hopp til innhold
.
Foto: NTB

Skatt og avgifter

Oppsummert

Skatt, økonomiske ytelser, i praksis pengeytelser, som stat og kommune pålegger borgerne uten at disse får direkte motytelser. Avgift, primært betegnelse på en indirekte skatt som er knyttet til bestemte varer og tjenester. (Store Norske Leksikon)

  • Næringsdrivende dømt til fengsel for skattesvik

    En næringsdrivende mann i 50-årene er i Oslo tingrett dømt til fengsel i ti måneder for grovt skattesvik i perioden 2019–2022.

    Mannen var eneste ansatte i selskapet han ledet, og unndro nesten 1,5 millioner kroner i skatt og arbeidsgiveravgift over fire år.

    Han erkjente seg skyldig i Oslo tingrett i januar, og fikk dommen i dag.

    I tillegg til fengselsstraff blir mannen også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i tre år.

    Det var skatteetaten som anmeldte mannen.

  • E24: Staten krever flere hundre millioner i ubetalt skatt fra Petter Stordalen

    Fra 2013 til 2021 tok Petter Stordalen ut skattefrie utbytter på 800 millioner kroner, og sparte dermed store beløp i utbytteskatt. Det melder E24.

    Staten mener at disse utbetalingene ikke skulle vært skattefrie, og krever nå flere hundre millioner fra Stordalen.

    Han har bestridt vedtaket og tatt staten til retten. Nå venter en avgjørelse fra Oslo tingrett denne uken.

  • Entreprenør dømt for regnskapsovertredelser og grovt skattesvik

    En mann i 40-årene er i Oslo tingrett dømt for regnskapsovertredelser og grovt skattesvik, skriver politiet i en pressemelding.

    – Mannen var eier og daglig leder av et enkeltpersonforetak som drev med oppussing og renovering. Under en kontroll avdekket Skatteetaten brudd på bokføringsloven og skatteloven, skriver de.

    Det samlede skattesviket utgjorde i underkant av 2 millioner kroner. Straffen er satt til 10 måneders ubetinget fengsel.

    Mannen har anket dommen og den er dermed ikke rettskraftig.

  • Vedum: Staten vil tape 34,5 milliarder i året på å fjerne formuesskatten

    Norges 0,1 prosent rikeste vil til sammen spare 13 milliarder kroner årlig dersom formuesskatten fjernes. Totalt vil staten gå glipp av 34,5 milliarder kroner.

    – En fjerning av formuesskatten ville redusert statens inntekter med om lag 34,5 milliarder kroner. Lettelsen er svært skjevt fordelt, skriver finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i et svar til Stortinget.

    Han er blitt bedt av partikollega Per Martin Sandtrøen om å gjøre utregningen. Vedum svarer at landets 1 prosent rikeste vil få en lettelse på nesten 500.000 kroner i snitt i året dersom formuesskatten forsvinner.

    – Til sammen får disse personene om lag 21,9 milliarder kroner (om lag 2/3) av samlet lettelse, skriver Vedum.

    Denne gruppen består av 45.700 personer og har i snitt en formue på 61 millioner kroner.

    Ser man kun på de 4570 personene som er landets 0,1 prosent rikeste, så vil disse til sammen spare 13 milliarder kroner på grepet. Denne gruppen har en snittformue på 327 millioner kroner og vil i snitt få et kutt i formuesskatten på 2,8 millioner kroner i året.

    Tallene har tatt utgangspunkt i statsbudsjettet for 2024.

    (NTB)

  • NHO øyner stortings-ja til å kutte formuesskatten

    Utspillet fra en av MDGs nestledere om å fjerne formuesskatten, og debatten om de rike som har flyttet til Sveits, har gitt NHO håp om å kutte formuesskatten.

    Det er det nylige utspillet fra nestleder Ingrid Liland i Miljøpartiet De Grønne om å fjerne formuesskatten, samt debatten om alle de rike som har flyttet til Sveits, som har gitt NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid håp om flertall på Stortinget for å fjerne formuesskatten på aksjer og driftsmidler.

    Til Aftenposten sier Almlid at det nå har blitt en mer reell debatt om eierbeskatningen.

    – Det kommer nye stemmer inn. Jeg er derfor mer optimistisk til at man kan få gjort de nødvendige endringene nå. Formuesskatt på arbeidende kapital må bort, sier han.

    Ifølge Almlid er det beregnet at et slikt kutt vil fjerne 20 milliarder kroner av en formuesskatt som i fjor totalt rundet 30 milliarder kroner.

    – Vi mener at det å la de 20 milliardene være ute hos eierne, vil skape ny virksomhet og nye investeringer. Noe som igjen kaster av seg i form av både nye arbeidsplasser og mer skatt, sier NHO-sjefen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no