Hopp til innhold
.
Foto: NTB

Skatt og avgifter

Oppsummert

Skatt, økonomiske ytelser, i praksis pengeytelser, som stat og kommune pålegger borgerne uten at disse får direkte motytelser. Avgift, primært betegnelse på en indirekte skatt som er knyttet til bestemte varer og tjenester. (Store Norske Leksikon)

 • Vedum varsler ny skatt

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) går til kamp mot skatteparadisene. Våpenet hans er en ny skatt.

  En global minsteskatt blir vedtatt hos kongen i statsråd fredag, skriver E24. Flere land jobber med å få på plass dette, for å unngå at milliarder går tapt til skatteparadiser.

  Forslaget skal deretter sendes til Stortinget for endelig vedtak.

  – Dette skal føre til at store selskaper som har virksomheter i ulike land, også i skatteparadis, må pålegges beskatning hvis de kommer til et lavskattland. Den globale minimumsbelastningen skal være på 15 prosent, sier Vedum. (NTB)

 • Riksrevisjonen: Verdier skjules i utlandet - Skatteetatens kontroll er for dårlig

  Det norske fellesskapet taper 7 milliarder kroner i året på at inntekt og formue skjules i utlandet og unndras skatt, ifølge Riksrevisjonen.

  – Skatteetaten har beregnet et årlig skattetap på rundt 7 milliarder kroner. Konsekvensen er at fellesskapet mister betydelige inntekter og at tilliten til skattesystemet settes under press, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

  Han sier det er kritikkverdig at Skatteetaten ikke kontrollerer innrapporteringen av utenlandsverdier bedre.

  – Vi har sett at vi har hatt for få kontroller på dette området. Derfor har vi allerede tatt grep, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

  .
  Foto: NTB
 • Renteøkning har gitt dobling i skattekortendringer

  Så langt i år har om lag 700.000 personer gjort endringer i skattekortet sitt. Det er en dobling fra 2022, skriver Skatteetaten i en pressemelding. Skatteetaten oppfordrer særlig personer med fastrentelån til å sjekke skattekortet ekstra i år.

  – Det har skjedd store endringer i norsk økonomi og disse påvirker de fleste. Derfor er det kanskje viktigere enn noen gang å ha et bevisst forhold til skatten din, sier divisjonsdirektør Regine Hatleskog Vastvedt.

 • NHO-sjefen frykter nytt skattesjokk

  NHO-sjef Ole Erik Almlid er bekymret i forkant av regjeringens budsjettforhandlinger denne uken.

  Torsdag og fredag denne uken samles regjeringen til regjeringskonferanse, ofte kalt augustkonferansen, for å legge siste hånd på verket på budsjettarbeidet for 2024.

  Stigende priser med påfølgende stigende renter, preger i økende grad både privatpersoner og næringslivet denne høsten.

  – Når det er uro ute, må vi i hvert fall ikke ha uro hjemme. Mange av våre medlemsbedrifter tror det blir tøffere fremover enn det har vært til nå, og da må vi få skattetrykket ned, sier Almlid til E24.

  NHO-sjef Ole Erik Almlid
  Foto: NTB
 • Rapport: Norge taper 16 milliarder til skatteparadis

  Norge taper årlig 16,2 milliarder kroner til såkalte skatteparadis, ifølge en ny rapport.

  Ifølge rapporten fra aksjonsgruppen Tax Justice Network unndras det på verdensbasis skatt for 4700 milliarder kroner fra nasjonale myndigheter hvert år.

  I Norge unndras 16,2 milliarder kroner i året, skriver Klassekampen.

  Eivind Furseth, som er førsteamanuensis på BI, mener et hovedproblem er at alle land har forskjellig lovverk, og at ingen ønsker å stramme til regelverket av frykt for å skremme vekk bedriftseierne. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no