Hopp til innhold
Robert Fico
Foto: AFP

Slovakia

Oppsummert

Juristen Zuzana Caputova (45) er valgt til president i Slovakia. Den ferske politikeren lover å få bukt med korrupsjon og styrke homofiles rettigheter.

 • Fico utnevnt som statsminister i Slovakia for fjerde gang

  Slovakias president Zuzana Caputova har utnevnt sosialdemokratiske Robert Fico som ny statsminister i Slovakia.

  Fico har ledet landet tre ganger tidligere. Hans sosialdemokratiske parti Smer ble største parti i valget 30. september.

  Smer regnes som prorussisk. Fico har gjort det klart at partiet ønsker å gi humanitær støtte til Ukraina, men ikke våpen.

  De danner nå en koalisjon med sentrum-venstrepartiet Hlas-SD og det nasjonalistiske og åpent prorussiske partiet SNS.

  Presidenten nektet forrige uke å godkjenne regjeringen før Fico hadde byttet ut en uttalt klimafornekter fra SNS som var innstilt som ny miljøvernminister i den nye regjeringen. Det kravet har Fico nå etterkommet, ifølge Politico.

  (©NTB)

 • Slovakia stansar våpenstøtte til Ukraina

  Inntil ei regjering er forma i Slovakia, stansar landet våpenstøtta til Ukraina.

  Det populistiske venstrepartiet Smer, leia Robert Fico, fekk 23,3 prosent av stemmene i valet førre veke, og fekk med det størst oppslutning.

  – Slovakia har større problem enn bandet sitt til Ukraina, sa Fico dagen etter valsigeren var eit faktum.

  Landet har slite med korneksport, ulovleg migrasjon og høge straumprisar det siste året.

  Medan partiet dannar ei koalisjonsregjering, har regjeringa vald å sette våpenstøtta til Ukraina på pause.

  Smer sa i valkampen at dei ønskte å stanse våpenstøtta, men halde fram med humanitær støtte til Ukraina.

  Det melder nyheitsbyrået AFP.

 • Slovakia innfører skjerper kontrollen på grensen til Ungarn

  Slovakia innfører midlertidige kontroller på grensen til Ungarn som følge av at et økende antall illegale migranter prøver å krysse grensen.

  Polen, Østerrike og Tsjekkia har innført lignende tiltak ved grensen til Slovakia.

  I løpet av året har antallet illegale migranter som tar seg til Slovakia ellevedoblet seg. De fleste kommer fra Midtøsten og Afghanistan, og krysser grensen inn til landet fra Ungarn på vei videre mot Tyskland og Vest-Europa.

  Slovakias kontroll på grensen til Ungarn begynner torsdag og vil i første omgang vare i ti dager, ifølge regjeringens vedtak.

  Ifølge slovakiske myndigheter har nesten 40.000 illegale migranter passert grensen inn til Slovakia siden begynnelsen av året. I september alene var tallene for ulovlig migrasjon i landet like høye som de var i hele 2022.

  (NTB)

 • Polen og Tsjekkia innfører grensekontroll mot Slovakia

  Polen og Tsjekkia har innført grensekontroll mot Slovakia i forbindelse med en kraftig økning i antall asylsøkere og migranter på vei nordover fra Balkan.

  Både i Polen og Tsjekkia er grensekontrollen i første omgang ventet å vare i ti dager.

  Slovakia har den siste tiden registrert en oppgang i mennesker som har reist fra Serbia via Ungarn. Mange av dem skal være syrere.

  Slovakisk politi sier de har registrert om lag 24.500 mennesker uten lovlige innreisepapirer i årets første åtte måneder. I hele fjor var antallet 10.900.

  Ifølge Slovakias politisjef Stefan Hamran oppgir mange av dem at de er syrere. De har rett til å søke asyl, og mange får flyktningstatus i vesteuropeiske land som følge av krigen i hjemlandet.

  Også på grensen mellom Polen og Tyskland har trafikken økt betraktelig den siste tiden. I forrige uke meldte tyske myndigheter at de trapper opp grensekontrollen mot Polen og Tsjekkia for å få kontroll over innvandringen.

  Alle de aktuelle landene er med i EUs Schengen-samarbeid, der det i utgangspunktet skal være åpne grenser mellom landene.

  EUs asylbyrå (EUAA) meldte i forrige måned at Europa er på god vei til å motta over én million asylsøknader i år, noe som er det høyeste antallet siden 2015–2016. Tallet omfatter imidlertid ikke ukrainere, som får kollektiv beskyttelse, og som utgjør en langt større gruppe enn alle de andre gruppene til sammen.

  Om lag 6 millioner ukrainere er blitt registrert som flyktninger i ulike europeiske land siden Russland invaderte Ukraina i full skala i februar i fjor.

  (NTB)

 • Polen og Tsjekkia innfører grensekontroll fra Slovakia

  Både Polen og Tsjekkia innfører midlertidig grensekontroll fra midnatt. I første omgang varer tiltaket i ti dager.

  Tsjekkias innenriksminister Vit Rakusan sier de gjør dette for å hindre illegale migranter og smugleraktivitet, ifølge Reuters.

  Den slovakiske statsministeren sier at migrasjon trenger en europeisk løsning.

  – Når noen land starter å vokte grensene sine mer enn andre kan det bli en dominoeffekt, sier han.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no