Hopp til innhold
Vy tog
Foto: Roy Pettersen / NRK

Tog og jernbane

Oppsummert

I nær 200 år har togtrafikk på jernbane vært et viktig transportmiddel for mennesker og gods. Norges jernbanenett er på 4208 km (2017). Den samlede lengde av verdens jernbaner var i 2015 beregnet til drøyt 1 millioner km. (SNL)

 • Godstog sperrer spor på Østfoldbanen

  Det er forsinkelser og innstillinger på Østfoldbanen fordi et tog sperrer ett av sporene mellom Ljan og Kolbotn.

  Ifølge Østlandets Blad er det et godstog som har stanset.

  – Det jobbes med å få toget i gang igjen. Dette vil ta tid. Du må regne med forsinkelser og innstillinger, skriver Bane Nor på sine nettsider lørdag formiddag.

 • Rødt frykter at færre tar toget etter prisøkning på parkering

  Stortingsrepresentant fra Rødt, Sofie Marhaug, er kritisk til at Bane Nor hever prisen på parkering for blant annet pendlere nord for Bergen, fra mandag av.

  – Jeg er ikke så veldig glad for at det kommer økte avgifter nå i en tid der prisene stiger på alle andre områder i samfunnet, sier hun.

  Marhaug frykter at flere kan velge å kjøre hele strekningen i stedet for å ta toget.

  – Jeg synes det er unødvendig å sette opp barrierer hvis hensikten er at flere skal reise kollektivt, og det bør være hensikten til Bane Nor.

  Sofie Marhaug
  Foto: SIMON S. BRANDSETH
 • Vil styrke jernbanepassasjerar sine rettar

  Samferdsledepartementet føreslår nye reglar for å styrke togpassasjerane sitt forbrukarvern, opplyser departementet i ei pressemelding.

  I framlegget står det mellom anna krav til betre informasjon ved billettkjøp, krav til beredskap ved forseinkingar og krav om sykkelplassar om bord på toga.

  Høyringa omhandlar eit EU-regelverk om passasjerar sine rettar og plikter.

  – Dette er eit felleseuropeisk løft. Det er moglegheit for ein del nasjonale unntak, men vi tar sikte på å gjennomføre reglane på alle nasjonale reiser. Det er lenger enn mange EU-land, seier samferdsleminister Jon-Ivar Nygård.

 • Sørlandsbanen fortsatt stengt

  Bane Nor melder at de er på oppløpssiden med utbedringene på jernbaneskinnene etter raset ved Heskestad. Hvis alt går bra, blir det åpning rundt midnatt/tidlig på natten, slik at togtrafikken kan gå som normalt i morgen. En stor takk til alle som har stått på for å gjenåpne banen, melder selskapet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no