Hopp til innhold
Feiring av kommende lovvedtak om homoekteskap i Canberra i Australia
Foto: Lukas Coch / AP

Ekteskap mellom likekjønnede

Oppsummert

Stadig fleire land lar personar med same kjønn gifte seg. EU-borgarar som lever i ekteskap med ein av same kjønn, har rett til å bu i alle EU-land, uavhengig av landets syn på homofilt ekteskap, fastslår EU-domstolen.

 • Romanias statsminister vil ikke annerkjenne likekjønnede pars rettigheter

  Romanias statsminister mener det rumenske samfunnet ikke er klare for å tillate likekjønnede par å gifte seg eller inngå partnerskap.

  Den europeiske menneskerettsdomstolen sa i mai at landet bryter menneskerettighetene.

  Men i et radiointervju torsdag sa han har tror ikke Romania er klar, melder Reuters.

  Romania avkriminaliserte homofili i 2001. Partnerskap og likekjønnet ekteskap er fremdeles forbudt. Neste år er det valg i Romania.

  Marcel Ciolacu
  Foto: AFP
 • Fjerner navn på lesbiske mødre fra fødselsattester

  I en rekke italienske byer blir lesbiske kvinners navn fjernet fra barnas fødselsattster. Dette skjer blant annet i Milano, Padova, Firenze og Fiumicino.

  Statsminister Giorgia Melonis annonserte i mars at myndighetene ikke lenger skulle registrere barn av likekjønnede par, noe som førte til store protester. Mange skeive frykter at de skal miste rettigheter

 • Bedrifter kan nekte tjenester til likekjønnede bryllup

  USAs høyesterett vedtok fredag at private bedrifter på religiøst grunnlag kan nekte å selge tjenester til likekjønnede brullyp.

  – Jeg er dypt bekymret over avgjørelsen. Den inviterer til mer diskriminering mot LBTQI+-amerikanere. Dagens avgjørelse svekker lover som i lange tider har beskyttet alle amerikanere mot diskriminering, sier president Joe Biden i en uttalelse.

 • Japansk domstol med forbud mot likekjønnede ekteskap

  En domstol i japanske Fukuoka har vurdert at landets forbud mot likekjønnede ekteskap ikke strider med grunnloven.

  I domstolens kjennelse skriver de forøvrig at manglende juridisk anerkjennelse av likekjønnede par kan være et brudd på deres verdighet og menneskerettigheter. Derfor regner noen aktivister dette som et framskritt.

  Spørsmålet om likekjønnede ekteskap har vært en gjenganger i det japanske rettsvesenet de siste årene. To ganger har domstoler kommet fram til at forbudet er grunnlovsstridig, én gang har de konkludert med at det er i henhold til grunnloven, og domstolen i Fukuoka er den andre som inntar en slags mellomposisjon.

  70 prosent av landets befolkning støtter å tillate likekjønnede ekteskap i meningsmålinger, men regjeringspartiet LDP er motstandere. Japan er det eneste landet i G7 som ikke gir noen form for juridisk anerkjennelse til likekjønnede par.

 • Den katolske kirke i Tyskland kan velsigne likekjønnede par

  Tysklands katolske kirke vil formelt være i stand til å holde seremonier der de velsigner homofile og lesbiske par fra mars 2026, ifølge et nytt vedtak.

  Beslutningen fredag ble fattet av en forsamling som jobber med reform av den katolske kirken.

  I februar i fjor besluttet et flertall av katolske kirkeledere i Tyskland at de støtter velsignelse av likekjønnede partnerskap, ansettelse av gifte prester og utnevnelse av kvinnelige diakoner. (NTB-DPA)

Amy Laker og Lauren Price giftet seg i Sydney som første par etter at det ble lovlig
Ja til likekjønnede ekteskap i Australia

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no