Hopp til innhold
En bred kanal i Venezia er farget delvis irrgrønn. Gondoler og andre, mindre trebåter flyter i det delvis fargede vannet. Til høyre er gamle stein- og murhus. Bildet er tatt ovenfra.
Foto: Luigi Costantini / AP

Italia

Oppsummert

En høyrekoalisjonen ledet av Giorgia Meloni fra partiet Italias brødre har gått seirende ut av det italienske valget. Sammen med partiene Ligaen og Fremad Italia har hun dannet regjering.

 • Siciliansk mafialeder er død

  Mafialeder Matteo Messina Denaro, som ble pågrepet i januar etter å ha vært på rømmen siden 1993, er død, melder det italienske nyhetsbyrået Ansa.

  61-åringen hadde tykktarmskreft. Han døde på sykehus sentralt i Italia, ifølge Ansa.

  Denaro ble pågrepet i januar på en legeklinikk i Palermo der han fikk behandling for kreften under dekknavn. Han hadde kallenavnet Diabolik og var den mest ettersøkte personen i Italia. Han ble ansett som den mektigste skikkelsen i Cosa Nostra-mafiaen, som holder til på Sicilia.

  Denaro ble dømt til livstid i fengsel in absentia i 2020 for medvirkning til to drap på politifolk, medvirking til et bestialsk drap på en tyster, samt medvirkning til tre bombeangrep i Firenze, Milano og Roma i 1993.

  Ifølge politiet var han fortsatt i stand til å gi ordrer til mafiaen vest på Sicilia så sent som i september 2022. Han var den siste av tre beryktede mafiabosser som hadde vært på rømmen i mange tiår, ifølge politiet.

  (NTB)

  Matteo Messina Denaro ble pågrepet i januar 2023
  Foto: HANDOUT / AFP
 • – Innvandring et sammensatt problem

  Italias statsminister sier hun hadde håpet å gjøre en bedre jobb mot illegal innvandring.

  Giorgia Melonis høyrenasjonalister vant valget for ett år siden etter å ha lovt å slippe færre migranter inn i landet.

  I stedet er det kommet nesten dobbelt så mange så langt i år som på samme tid i fjor, nær 130.000.

  Til italiensk tv sier Meloni at problemet med innvandring er svært sammensatt, men at de fortsatt ønsker å løse det. Denne uka foreslo de at asylsøkere må betale et depositum på 5000 euro for å få plass på mottak.

  Tidligere har regjeringa hennes begrenset mulighetene for båtene til internasjonale organisasjoner å komme til Italia med skipbrudne migranter.

  Meloni ba EU hjelpe Italia med å ta unna migrantene da 8500 mennesker kom til øya Lampedusa på bare tre dager tidligere denne måneden.

  Giorgia Meloni
  Foto: Filip Huygens / NRK
 • Hotellgjester måtte evakueres fra skogbrann på Sicilia

  To personer mistet livet og 700 turister måtte evakueres fra et hotell etter skogbranner på Sicilia i natt.

  Hotellgjestene ble evakuert fra et hotell i nærheten av byen Cefalu. Gjestene måtte fraktes til en lokal idrettshall da flammene kom nærmere. Etter noen timer kunne imidlertid gjestene vende tilbake til hotellet.

  De omkomne, en kvinne på 42 år og en mann på 68 år, var ikke gjester på hotellet.

  Brannmannskap har rapportert om en travel natt over hele Nord-Sicilia.

 • Italias tidligere president Giorgio Napolitano er død

  Den tidligere italienske presidenten Giorgio Napolitano er død. Han ble 98 år, det skriver Reuters.

  Han var president fra 2006 til 2015. Napolitano meldte seg inn i det italienske kommunistpartiet (PCI) i 1945. Ved oppløsningen av PCI i 1991 ble han med i Partito democratico della sinistra (PDS).

  Han ble i 2006 valgt av parlamentet til å bli landets president. Syv år senere ble han gjenvalgt for en andre periode. Han gikk av som president i 2015, før valgperioden var over, han var da 89 år gammel.

 • Over 30.000 griser avlivet i Italia for å hindre svinepest

  Nesten 34.000 griser på i alt tolv gårder i Lombardia-regionen i Nord-Italia er avlivet for å hindre at svinepest sprer seg.

  Afrikansk svinepest er en alvorlig og smittsom virussykdom som rammer villsvin og tamgriser, men ikke mennesker eller andre dyr.

  Lombardia er den regionen i Italia som har flest tamgris. Rundt halvparten av landets 10 millioner griser hører hjemme her.

  Utbruddet ser ut til å være et tegn på at smittebølgen er i ferd med å bli verre. Sykdommen ble først oppdaget i Italia i 2022. De aller fleste smittetilfellene er oppdaget hos villsvin. Det er kun registert noen få tilfeller blant tamgris.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no