Hopp til innhold
Italiensk flagg foran Montecitorio Palazzo i Roma.
Foto: TONY GENTILE / Reuters

Italia

 • Berlusconi vurderer å stille til valg igjen

  Italias tidligere statsminister, 85 år gamle Silvio Berlusconi, vurderer å stille i valget på ny nasjonalforsamling i september.

  Berlusconi, som leder det konservative partiet Forza Italia, sier i et radiointervju onsdag at mange har bedt ham stille, og at han derfor tenker på å gjøre det.

  Den omstridte 85 år gamle politikeren satt i det italienske underhuset i en årrekke og var statsminister i drøyt ni år fordelt på tre omganger mellom 1994 og 2011. Tidlig i 2013 ble han valgt inn i senatet, men ble kastet ut i november samme år etter å ha blitt dømt for flere tilfeller av skattesvik. Han fikk ikke lov til å stille til valget igjen de neste seks årene. Siden 2019 har han sittet i EU-parlamentet.

  Forza Italia deltar i høstens valg i samarbeid med Fratelli d'Italia (Italias brødre) og Ligaen, ledet av høyrepopulisten Matteo Salvini. Mens de har gått sammen, er sentrum og venstresiden for tiden fragmentert.

  (NTB)

  Italy Politics
  Foto: Andrew Medichini / AP
 • Norsk kvinne banket opp i Roma

  En 20 år gammel norsk kvinne ble banket opp i Roma søndag, skriver VG, som siterer den italienske avisen La Repubblica.

  Hun ble sparket og slått bevisstløs i nærheten av populære turiststedet Campo de' Fiori.

  En mann ble pågrepet like etter angrepet. Den mistenkte var reisefølget til kvinnen.

  Det norske Utenriksdepartementet er koblet inn, skriver VG.

  – Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger er skadet i Italia. Utenrikstjenesten bistår i tråd med normale rutiner for konsulær bistand. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke gi informasjon om detaljer i enkeltsaker, skriver UDs pressetjeneste i en e-post til avisen.

 • Ytre-høgre politikar driv valkamp på Lampedusa

  Den italienske ytre-høgreleiaren Matteo Salvini har reist til Lampedusa for å drive valkamp. Den italienske øya ligg 113 kilometer unna Afrikas nordkyst, og er framkomststaden for tusenvis av migrantar som prøver å komme til Europa.

  Salvini, som er leiar av paritet Ligaen, er kjent som ein innvandringsfiendtleg og EU-kritisk politikar.

  – Italia kan ikkje ta imot titusenvis av innvandrarar som berre bringar med seg problem, sa han på onsdag ifølge AFP.

  Dei siste dagane har det kome ei rekke overfylte båtar i dårleg stand til øya. Denne veka er det over 1500 menneske på øyas mottakssenter, som har ein kapasitet på 350.

  Matteo Salvini
  Foto: Laszlo Balogh / AP
 • Sentrum-venstre-samarbeid i Italia

  Det demokratiske partiet i Italia er blitt enig med et lite sentrumsparti om en sentrumvenstre-allianse ved valget i september. Det post-fascistiske partiet Fratelli d'Italia (Italias brødre) og deres allierte på høyresiden leder på meningsmålingene foran valget.

  Den nye gruppen på sentrumvenstre-siden kan utvides med flere småpartier på venstresiden, sa Carlo Calenda, som leder Azione-partiet, da han kunngjorde alliansen med Det demokratiske partiet (PD), det største på venstresiden i Italia.

  Venstresiden har vært under press for å bygge en koalisjon med vinnersjanser siden regjeringen til Mario Draghi kollapset i forrige måned. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no