Hopp til innhold
The logo of Amnesty International
Foto: Carlos Jasso / Reuters

Amnesty

Oppsummert

Amnesty International er 60 år.

  • Finland får kritikk for å stenge grensa mot Russland

    Amnesty International kritiserer Finland etter at dei stengde grensa mot Russland. Dei meiner det er vanskeleg å sjå korleis Finland no oppfyller kravet om retten til å søke asyl.

    Finland stengde grensa mellombels etter at det kom fleire hundre menneske over grensa for å søke asyl. Styresmakter seier grunnen til stenginga er nasjonale tryggleik.

    Dei meiner Russland sender asylsøkarar til Finland med vilje, og har kalla det eit hybridangrep.

  • Amnesty: Beklager sterkt manglende handling overfor Etiopia

    Amnesty International kritiserer at verdenssamfunnet ikke reagerer på angivelige overgrep fra etiopiske myndigheter. Granskingen foregår i regi av FN, men må være sluttført til uken. Så langt har landene i FNs menneskerettighetsråd ikke klart å samle seg om et forslag om forlengelse av mandatet.

    – Til tross for at en rapport fra den internasjonale kommisjonen for menneskerettighetsbrudd i Etiopia (ICHREE) klart advarte mot «en overhengende fare» for nye overgrep har ikke FN-sesjonen i Genève kommet videre, skriver Amnesty.

    – Medlemmene av rådet stanser den eneste troverdige vei for uavhengig internasjonal gransking og overblikk over det som skjer i Etiopia.

    Organisasjonen skriver at beslutningen om ikke å videreføre granskingen av brudd på menneskerettighetene er det samme som å forråde ofre og overlevende.

    – EUs beslutning om å overse FNs advarsler og gå vekk fra den eneste uavhengige og troverdige granskingen av Etiopia er en skam, heter det.

    (NTB)

  • Tyrkias tidligere Amnesty-leder frifunnet

    En tyrkisk domstol har frikjent tidligere leder for Amnestys Tyrkia-kontor, Taner Kilic, og tre andre menneskerettsforkjempere.

    I 2020 ble Kilic dømt til over seks års fengsel for å ha støttet eksil-tyrkeren Fethullah Gülen, som Tyrkias regjering hevder sto bak kuppforsøket i 2016.

    Tre andre aktivister ble dømt til to år og én måneds fengsel for å ha hjulpet en terrororganisasjon. Alle avviste anklagene. Men i fjor bestemte landets øverste domstol at saken skulle behandles på nytt av en lavere domstol fordi etterforskningen var ufullstendig.

    Tirsdag kunne Amnesty International opplyse at en domstol har besluttet at alle skal frikjennes på grunn av mangel på bevis.

    Da de fire ble pågrepet sommeren 2017, anklaget myndighetene dem for å ha deltatt i et hemmelig møte for å organisere et opprør og skape kaos. Alle deltok på et seminar om digital sikkerhet på øya Buyukada i nærheten av Istanbul.

    Kilic ble løslatt mot kausjon i august 2018 etter å ha tilbrakt 14 måneder i fengsel.

    For en uke siden kom Den europeiske menneskerettsdomstolen fram til at Tyrkia må betale erstatning til Kilic fordi han har vært ulovlig fengslet.

    (NTB)

  • Amnesty ber Kambodsja stanse tvangsutkastelser

    Amnesty ber Kambodsja umiddelbart stanse tvangsutkastelsen av 10.000 familier som lever ved tempelkomplekset Angkor Wat.

    Myndighetene i Kambodsja varslet i fjor at familiene som lever rundt Angkor Wat, som står på Unescos verdensarvliste, må flytte. En ny landsby er nå under bygging rundt 25 kilometer unna.

    Myndighetene hevder flyttingen er nødvendig for å beskytte tempelkomplekset mot forsøpling og for å hindre overforbruk av vannressurser i området.

    Ifølge myndighetene har familiene som bor der gått med på å flytte frivillig, men ifølge Amnesty blir de utsatt for trusler dersom de nekter.

    – Dette er forkledd tvangsutkastelse i stor skala. Folk blir presset til å flytte frivillig og frykter represalier dersom de nekter, sier Ming Yu Hah i Amnesty.

    – Kambodsjanske myndigheter må straks stanse disse skadelige utkastelsene som på alvorlig vis utgjør en risiko for tusenvis av fattige familier, sier han.

    (NTB)

  • Amnesty hardt ut mot Vestens hykleri og dobbeltmoral

    Amnesty International går hardt ut mot vestlige land som vier krigen i Ukraina stor oppmerksomhet, men som lukker øynene for massive overgrep andre steder.

    – Vestlige lands resolutte svar på Russlands invasjon av Ukraina viser hva som kan gjøres dersom det fins politisk vilje, sier Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard.

    I sin nye årsrapport lister Amnesty opp hvilke brutale overgrep som begås i verden og konstaterer at mange av dem går helt upåaktet hen. Dette fordi det meste av søkelyset nå er rettet mot Ukraina, men også fordi noen av overgriperne er Vestens nære allierte.

    Et slikt selektivt forsvar av menneskerettigheter er ifølge Callamard et utslag av «åpenlyst hykleri og dobbeltmoral»

    Amnesty International er helt klar på at Russland med sin invasjon av Ukraina har begått utallige krigsforbrytelser og har utløst en av de verste humanitære krisene i Europa i nyere tid.

    (NTB)

    Russland har begått omfattende krigsforbrytelser i Ukraina, slår Amnesty International fast. Her bæres en ukrainsk soldat til graven i Kyiv.
    Foto: Efrem Lukatsky / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no