Hopp til innhold
Protester i Libanon, unge kvinner med flagg
Foto: JOSEPH EID / Scanpix

Libanon

Oppsummert

Libanon har fått ny regjering, ledet av milliardæren Najib Mikati, men landet preges av økonomisk krise, korrupsjon, stor arbeidsledighet, bensinmangel, vannmangel og stadige strømbrudd.

 • Qatar gir 60 millioner dollar til Libanons hær

  Oljerike Qatar gir 60 millioner dollar, ca. 590 millioner norske kroner, i gave til Libanons væpnede styrker, som mangler penger både til lønninger og våpen.

  Libanon misligholdt sin store utenlandsgjeld i 2020, landets valuta har tapt 90 prosent av sin verdi, og FN mener at fire femdeler av befolkningen i landet som tidligere ble kalt Midtøstens Paris, nå er fattige. (NTB)

 • Libanon får gass fra Egypt

  Libanon har undertegnet en avtale med Egypt som skal forsyne landet med gass via Syria, noe som vil avhjelpe strømmangelen i landet.

  Avtalen med Egypt og Syria ble undertegnet tirsdag og vil ifølge Libanons energidepartement sikre innbyggerne ytterligere fire timer med elektrisitet daglig.

  Libanon har de siste to årene opplevd en dyp økonomisk krise, og mange av landets innbyggere har bare hatt strøm en time eller to daglig. Høy oljepris har gjort at de færreste har hatt råd til å hente strøm fra private generatorer.

  (©NTB)

 • Bunnotering for libanesisk valuta

  Verdien på libanesiske pund fortsetter å falle og har nådd en foreløpig bunnrekord. På to år er valutaen blitt 95 prosent mindre verdt.

  En brå nedtur som sammenfalt med parlamentsvalget gjorde at kursen mot amerikanske dollar passerte en symbolsk grense på svartebørsen: 35.000 libanesiske pund for 1 dollar. (NTB)

 • Hizbollah kan miste grepet i Libanon

  Hizbollah tapte sitt flertall i Libanons nasjonalforsamling ved valget nylig, og nå samler opposisjonen seg for å svekke bevegelsens innflytelse.

  Et kristent parti med nære bånd til Saudi-Arabia fikk 18 mandater i den nye, sterkt splittede nasjonalsamlingen, og beiler nå til andre partier for å samle motstand mot Hizbollahs dominerende posisjon i Libanons politikk.

  Leder Samir Gaegea i partiet Libanesiske styrker håper å lage en allianse med andre tradisjonelle maktgrupperinger som er imot Hizbollah, inkludert det kristne Kataeb-partiet og Det progressive sosialistpartiet til druserlederen Walid Jumblatt, melder NTB.

 • Hizbollahs blokk mister flertallet i Libanon

  Den sjiamuslimske Hizbollah-militsen og deres allierte mister flertallet i Libanons nasjonalforsamling. Minst 13 reformvennlige kandidater er blitt valgt inn.

  Tirsdag publiserte Libanons innenriksdepartement de fullstendige resultatene av parlamentsvalget søndag.

  I det forrige parlamentet hadde Iran-støttede Hizbollah og deres allierte støtte fra om lag 70 av 128 parlamentarikere. Nå mangler man de 65 medlemmene som trengs for flertall.

  I tillegg har 13 reformvennlige kandidater vunnet fram. Deres bevegelse stammer fra en protestbevegelse i 2019, og de kan fortsatt vinne ytterligere støtte fra andre medlemmer i nasjonalforsamlingen.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no