Hopp til innhold
Protester i Libanon, unge kvinner med flagg
Foto: JOSEPH EID / Scanpix

Libanon

Oppsummert

Libanon har fått ny regjering, ledet av milliardæren Najib Mikati, men landet preges av økonomisk krise, korrupsjon, stor arbeidsledighet, bensinmangel, vannmangel og stadige strømbrudd.

 • UNIFIL: Patrulje beskutt av israelske styrker

  FN-styrken i Libanon (UNIFIL) sier lørdag at en av deres patruljer ble rammet av israelsk beskytning i nærheten av Aytaroun sør i Libanon.

  Ingen ble såret i angrepet, og det opplyses ikke hva som ble truffet.

  UNIFIL fordømmer angrepet på den fredsbevarende styrken og kaller det dypt bekymringsfullt.

  (NTB)

 • Norge har ikke hentet hjem diplomater fra Libanon

  Utenriksdepartementet skriver i en e-post til NRK at de ikke har hentet hjem norske diplomater fra ambassaden i Beirut i Libanon.

  – Det er ikke uvanlig at ambassader reduserer personell-oppsettet i perioder med økt sikkerhetsrisiko, særlig ved større ambassader med mange utsendte diplomater. Norge har ikke redusert antall utsendte diplomater til vår ambassade i Beirut, skriver kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i e-posten.

  – Våre ansattes sikkerhet har høyeste prioritet, og vi overvåker situasjonen nøye og vil gjøre tiltak raskt dersom det vurderes å være nødvendig, skriver hun videre.

  Utenriksdepartementet har skjerpet reiserådet for Libanon.

  – Vi fraråder alle reiser til Libanon, og vi oppfordrer nordmenn som befinner seg i Libanon til å forlate landet. Dette sender et svært tydelig signal om at den alvorlige sikkerhetssituasjonen i regionen også påvirker Libanon, skriver Svendsen.

 • USAs oppfordrer igjen amerikanere om å forlate Libanon

  Den amerikanske ambassaden i Libanon oppfordrer amerikanske borgere om å forlate landet nå, mens det fortsatt går flyruter, på grunn av den uforutsigbare sikkerhetssituasjonen, skriver CNN.

  – Det beste er å reise fra et land før det blir krise. Det er ingen garanti for at den amerikanske regjeringen vil evakuere private amerikanske borgere og deres familiemedlemmer i en krisesituasjon, heter det i varselet.

 • Nær 30.000 fordrevet i Libanon

  Nær 30.000 sivile libanesere har flyktet fra hjemmene sine i grensetraktene ved Israel som følge av økt spenning og sammenstøt mellom Israel og Hizbollah.

  Totalt 28.965 libanesere har forlatt hjemmene sine, ifølge FN. Tallet har steget med 37 prosent siden tirsdag.

  Minst 58 personer har blitt drept i Libanon siden 7. oktober. De fleste av dem var Hizbollah-medlemmer, men minst fire sivile er drept. En av dem var Reuters-journalisten Issam Abdallah. På Israelsk side er over 20 landsbyer evakuert.

  Det norske utenriksdepartementet har bedt alle norske borgere om å forlate Libanon.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no