Hopp til innhold
IS-kvinnen i retten
Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

IS-kvinner

 • Spanske IS-kvinner fengslet

  To spanske kvinner som giftet seg med IS-krigere, blir sittende i varetekt etter å ha blitt hentet hjem fra Roj-leiren i Syria sammen med 13 barn.

  De ankom en militær flybase i nærheten av Madrid mandag kveld, nesten to måneder etter at den spanske regjeringen inngikk avtale om å hente dem hjem fra Roj-leiren, som ligger i kurdiskkontrollerte områder nordøst i Syria.

  De to ble pågrepet ved ankomst og stilt for retten i Spanias øverste domstol for straffesaker onsdag. Der ble det avgjort at de blir sittende i varetekt uten mulighet for kausjon.

  Kvinnene er siktet for å ha sluttet seg til en terrorgruppe, og påtalemyndigheten har ønsket å frata dem foreldreretten. (NTB-AFP)

 • Tysk kvinne for retten for å ha gjort jesidi-kvinne til slave

  En 37-årig tysk kvinne møtte i retten i Koblenz sør i Tyskland onsdag, anklaget for medvirkning til krigsforbrytelser og folkemord med IS i Syria ved å ha gjort en jesidi-kvinne til slave.

  Tyske myndigheter mener kvinnen og ektemannen reiste den IS-kontrollerte delen av Syria der de sluttet seg til terrorgruppen i 2014.

  Ifølge tiltalen holdt ekteparet en jesidi-kvinne som slave. Mannen voldtok og slo kvinnen jevnlig, noe kona visste. Paret ble pågrepet av kurdiske styrker i 2019 og jesidi-kvinnen satt fri.

 • Høyesterett mener norsk IS-kvinne kan straffes

  Et flertall i Høyesterett har slått fast at den norske kvinnen som var gift med en IS-kriger i Syria kan straffeforfølges for deltakelse i en terrororganisasjon.

  «Etter at straffebestemmelsen om forbudet mot deltakelse ble innført, valgte tiltalte frivillig å fortsette å støtte ektefellens kamp som fremmedkriger. Ved å utføre husarbeid og å ta godt vare på ham hjemme, fylte hun den viktige rollen som var tiltenkt kvinnene i ISIL. Dette var et aktivt og kvalifisert bidrag til opprettholdelse av terrororganisasjonen ISIL, som skal straffes som deltakelse. », heter det i avgjørelsen fra Høyesterett.

  Den norsk-pakistanske kvinnen (32) er dømt til 1 år og fire måneder i fengsel.

 • Skjerper straffen for dansk IS-kvinne

  Husmorlivet i terrorgruppa IS fører til fire år i fengsel for en dansk kvinne (35), etter at straffen mandag ble skjerpet.

  Kvinnen ble i første rettsinstans dømt til fengsel i tre år, men etter en ankebehandling blir straffen skjerpet. Retten mener kvinnen ikke skal få fradrag i straffen for den tiden hun var i den beryktede al-Roj-leiren i Syria.

  Det mente dommerne som først behandlet saken, men lagmannsretten ser ingen grunn til et slikt straffefradrag. Retten viser til at kvinnen ikke ble tilbakeholdt i leiren som følge av den danske straffesaken.

  Kvinnen kom i oktober i fjor hjem til Danmark med sine fem barn og ble umiddelbart varetektsfengslet.

  – Det er en alvorlig sak å ha hjulpet virksomheten til terrororganisasjonen IS, også som medreisende ektefelle. Kvinnen har erklært seg skyldig i å holde hjemmet for sin mann og tjent som husmor, sier aktor Frederik Rasmussen.

  (©NTB)

 • Nederland: Henter hjem kvinner og barn fra Syria

  Nederland har besluttet å hente hjem tolv kvinner og 28 barn fra leirer i Nord-Syria, opplyser regjeringen. Det er den største gruppen Nederland tar hjem fra Syria fram til nå.

  – Kvinnene kommer til å bli pågrepet når de ankommer Nederland, og skal stilles for retten, ifølge et brev som landets utenriksminister og justisminister har sendt til nasjonalforsamlingen.

  Barnevernet skal overta ansvaret for barna.

  Beslutningen er tatt etter at en nederlandsk domstol i mai anbefalte at kvinnene skulle hentes tilbake til Nederland umiddelbart, eller senest innen fire måneder.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no